Faleze de escalada in Muntii Bucegi

  Clubul Alpin Român = scopul asociației rezidă în promovarea alpinismului pur și punerea în valoare prin lucrări și marcaje, ascensiuni noi, adăposturi etc., etc., a ținuturilor de stâncă puțin cercetate sau până recent necunoscute.

Sfârșitul acesta de săptămână a marcat desfășurarea Festivalului Alpin 2011, organizat de Clubul Alpin Român în Căminul Alpin din Bușteni. O ocazie perfectă pentru a ne orienta spre o ieșire în Bucegii pe care i-am neglijat o bună perioadă de timp.

Falezele de escalada de la Sfanta Ana, Sinaia

Sâmbătă, impreună cu Darius, Azrael, Cristina și Mati am pornit spre Sinaia cu dorința de a ajunge la falezele din Sfânta Ana. Unii dintre noi nu incercaseră niciodată escalada și aveam nevoie de un teren bun pentru a promova acest sport :). Urma o ieșire între prietenii aduși împreună (și lăsați așa :P) de proiectul Anotimpul 5.

escalada Sfanta Ana, Sinaia Ceața de dimineață a fost înfrântă de un soare rece, dar vesel. Niciun nor nu se anunța să ne întunece activitatea. Toamna încă își desfășura vraja, în ciuda faptului că luna Noiembrie deja a început (probabil să compenseze o lună Septembrie capricioasă)

escalada Sfanta Ana, Sinaia

 Ne-am orientat pentru început la traseele de începători, pe care le vedeam cu totul alți ochi față de acum un an. Cu toții o faceam iar asta ne-a dat o stare de bunădispoziție generală. Unii se mai plângeau pe ici pe colo, dar toți s-au descurcat de minune.

escalada Sfanta Ana, Sinaia

Cristina a debutat cu mult curaj!

escalada Sfanta Ana, Sinaia

 Darius, echipând traseul ca la carte 😀

escalada Sfanta Ana, Sinaia

 După încălzire am urcat la falezele din spate, pentru trasee o idee mai greuțe și mai lungi. Ne-am împărțit spațiul cu încă o echipă mult mai eperimentată.

escalada Sfanta Ana, Sinaia

Băieții au prins drag de un traseu cu pași de forță, așa că eu și Darius ne-am orientat pe o linie mai lungă, dar ușurică.

escalada Sfanta Ana, Sinaia

escalada Sfanta Ana, Sinaia escalada Sfanta Ana, Sinaia

Deși era senin, frigul de afară ne pătrundea pas cu pas… iar la ora 16 deja ne retrăgeam spre mașină

escalada Sfanta Ana, Sinaia

Seara, după ce am beneficiat de o masă copioasă de la bunica unuia dintre membrii grupului, băștinaș de prin Sinaia, ne-am îndreptat spre Căminul Alpin pentru a-i asculta pe unii dintre alpiniștii români… cum ne-au dus înapoi în turele pe care le-au făcut peste an. Câteva nume ale alpinismului românesc se aflau în sala (deja plină ochi), printre care Dinu Mititeanu, Zsolt Torok, Joe Indianul, Alex Găvan. O seară motivantă! 😉

escalada Sfanta Ana, Sinaia

Faleza de escalada Piranha

Echipa noastră s-a îmbogățit după eveniment. Lungile dezbateri privind destinația de a doua zi s-au focalizat pe drumul spre Valea Seacă. Nu pentru a face valea, nu toată lumea putea să se alăture, ci pentru a găsi faleza Piranha.

escalada faleza Pirhana

Noi am bălăurit putin în căutarea potecii, nimeni nu își mai amintea exact intrarea și aveam o istorie în a rata valea. Dar la întoarcere am urmat poteca, pentru a ne lua repere. Astfel, după traversarea pârtiei Kalinder (pe sub S), se ajunge în noua pârtie. De acolo se urcă până sub stâlpul cu nr. 5 (scrie pe el) și se intră în pădure pe lângă un copac marcat cu o săgeată galbenă. De acolo nu mai este mult până în Valea Seacă și… imediat la stânga văii, un pic mai sus de potecă, se află și faleza căutată de noi.

escalada faleza Piranha, Bucegi

Ajunși la destinație, ne-am făcut comozi (a se citi am făcut focul să ne încălzim). Stânca era rrrreeeeece ca iarna, însă traseele au fost drăguțe și ne-am motivat să exersăm.

escalada faleza Piranha, Bucegi

Seara nu s-a lăsat așteptată nici de această dată… off, ce ți-e cu ora asta de iarnă. Însă fusese un week-end simpatic, petrecut într-o gașcă faină. Am mai exersat și noi să ne cățărăm cap de coardă!