Varful Ciucas, Muntii Ciucas

Traseu: Cabana Muntele Roşu – Şaua Chiruşca – Cabana Ciucaş – Vârful Ciucaş – Caba Ciucaş – Valea Berii – Cabana Muntele Roşu
Data: 11 Decembrie 2011;

Deoarece democraţia a avut nevoie de suţinere şi promovare sâmbătă, la finalul acestei săptămâni doar ziua de duminică a rămas liberă pentru munte… iar muntele nu a întârziat să îşi rezerve ziua.

Astfel, împreună cu Iuliana, Mati, Ionuţ, Maria şi încă doi amici ai celor din urmă ne-am îndreptat spre Muntele Roşu, în ideea unei plimbări până pe Vârful Ciucaş şi înapoi. S-a dovedit un munte popular (sau populat) în această săptămână.

Drumul dintre Vălenii de Munte şi cabana Muntele Roşu s-a deteriorat, cu porţiuni în care acesta s-a rupt. În porţiunea finală a drumului, după ce am virat dreapta spre cabană… am intrat într-o veritabilă zona post-război.

traseu turistic muntii ciucas

Am pornit pe marcajul triunghi roşu, care se pornea pe păşunea din spatele cabanei. Poteca ne-a condus pe pante foarte puţin înzpăezite. Din păcate este deja decembrie şi iarna nu şi-a intrat în drepturi. Ne-am fi bucurat ca norii pufoşi pe care îi vedeam să aducă fulgi de nea, însă temperatura era prea ridicată pentru a fi posibil.

traseu turistic muntii ciucas

Am cotit uşor dreapta, urmând indicatoarele. Ne apropiam de zona în care domnesc vânturile din Ciucaş, însă deocamdată ne bucuram doar de alternanţa dintre nori şi soare.

traseu turistic muntii ciucas

Şi iată, ieşim de sub protecţia copacilor şi începem să opunem rezistenţă rafalelor capricioase. Norii fugeau din calea noastră, traversând creasta cu viteze ameţitoare. Un peisaj foarte dinamic şi jucăuş, o plăcere pentru plimbarea noastră.

traseu turistic muntii ciucas

traseu turistic muntii ciucas

Am ieşit în şaua Chiruşca, de unde am coborât pe creastă până la bifurcaţia spre Cabana Ciucaş. Pe creastă vânturile ne-au bătut cu răceală, la propriu şi la figurat. Faţa mea era frumos criogenată până am ajuns în zona cu jnepeni.

traseu turistic muntii ciucas

traseu turistic muntii ciucas

Pe drum ne-au prins din urmă Titus cu amicul său şi ne-au însoţit până la finalul zilei.

Am făcut o oprire pentru masa de prânz la Caba Ciucaş (timp în care ne-am reunit cu echipă rămasă mai în urmă), cabană renovată recent şi care arată foarte bine. Drumul amenajat spre aceasta, prin Valea Berii, permite acum accesul cu maşini de tern. Preţul: pădurea a fost vătămată semnificativ.

Câţiva dinrte noi nu au putut rezista tentaţiei papanaşilor cu dulceaţă de afine, care erau delicioşi 😛

traseu turistic muntii ciucas

Ne-am continuat plimbarea către Vârful Ciucaş, drumul fiind estimat la o oră, o oră jumătate.

traseu varful ciucas iarna

traseu varful ciucas iarna

Puţina zăpadă rămasă a fost bătătorită foarte bine pe potecă, astfel încât înaintarea era uneori alunecoasă.

traseu varful ciucas iarna

priveliste de iarna in muntii ciucas

Pe drum ne întâlnisem cu mulţi oameni care deja coborau spre cabană.

Şi am ajuns pe vârf! Nu mai fusesem niciodată pe Vârful Ciucaş… şi am nimerit atât de bine acum, cu peisajul îmbogăţit de nori şi norişori.

traseu varful ciucas iarna

Din păcate, indicatoarele de pe vârf nu au scăpat de actele de vandalizare…

traseu varful ciucas iarna

De aici am coborât rapid, pentru a nu ne prinde noaptea. În drumul spre cabană am găsit-o şi pe Iuliana, într-un punct bun de belvedere

traseu varful ciucas iarna

Am coborât pe drumul din Valea Berii, care cred ca ar fi cu adevărat anost de urcat. Urmând banda galbenă am cotit stânga pe curbă de nivel până la Cabana Muntele Roşu. Am ajuns acolo înaintea nopţii :).

Cu noi au coborât şi câţiva stropi de ploaie care s-au oprit curând. Mi-aş fi dorit zăpadă… Să sperăm că se vor ivi în curând!

traseu varful ciucas iarna

Hartă Masivul Ciucaş:

schita trasee turistice muntii ciucas