Iată o listă alfabetică în care am inclus câteva filme montane foarte cunoscute și foarte apreciate. Mai sunt multe de menționat, dar acestea mi-au venit în minte acum:

Catherine Destivelle – Au dela des Cimes/Beyond the Summits

Catherine Destivelle, una dintre cele mai valoroase alpiniste din lume, ne poartă într-o călătorie intimă prin istoria ei alpină. Împreună cu trei persoane importante în viața acesteia, Catherine parcurge trei trasee clasice din Alpi: Grand Capucin, Aiguille Verte, Aiguille du Grépon (versantul Mer de Glace). Un film cu o puternică atmosferă romantică asupra vieții și performanțelor unei mari alpiniste.


Everest – The Death Zone – îl puteți viziona on-line

Un documentar care studiaza efectele pe care le are altitudinea asupra corpului și a minții alpiniștilor. O călătorie care îți ia aerul (la propriu :P) în zona morții (the death zone)… la câțiva metri sub vârful Everest. Locul în care etica și moralitatea alpiniștilor reprezintă un subiect intens de dezbatere.


Grand Libre au Grand Cap

Cuplul magic din Franța, Stéphanie Bodet & Arnaud Petit, ne conduc într-un traseu de alpinism pe masivul Grand Capucin, Grand Libre. Gradul maxim al traseului este 8b dar, după cum o spun și ei, viața nu este doar o înșiruire de numere! 😉


K2 – îl puteți viziona on-line

Un film artistic, dar care am citit că este inspirat dintr-o poveste montană adevărată. Experiența unei echipe de alpiniști care au țintit spre unul dintre cele mai dorite vârfuri din Himalaya și al doilea ca înălțime din lume: K2.


King Lines

Filmul dedicat legendei încă active în escalada de perfromanță: Chris Sharma. Firul documentarului/filmului ne poartă prin mai multe zone din lume, unde Sharma a căutat cele mai frumoase trasee de cățărare.


Progression

Progression, un film realizat cu un buget consistent, urmărește unii dintre cei mai buni cățărători din lume parcurgând unele dintre cele mai grele/frumoase trasee de pe mapamond. Imagini extreme și extrem de frumos surprinse… ilustrând noile standarde în materie de escaladă.


Reel Rock Tour 2012

Reel Rock Tour a devenit o tradiție și adună anual unele dintre cele mai faine filme pentru cățărători. Anul acesta culegerea de filme este excelentă: istoria cursei în a stabili recordul de viteză pe The Nose (din El Capitan, Yosemitee), noile limite în cățărarea pe gheață, copii supradotați în materie de escaladă, Tommy Caldwell duce cățărarea de tip Big Wall la noi limite… și mulți alții.


The Beckoning Silence – povestea primelor expediții pe Fața Nordică a Eigerului

Un film foarte fain care reconstituie primele expediții care au încercat să parcurgă Fața Nordică a Eigerului, evocând alpiniștii de excepție ai acelor vremuri. Nu sunt povești vesele, însă temerarii care au dorit să înfrunte Fața Nordică merită tot respectul.
Filmul nu mai este disponibil online, dar este un alt documentar de Joe Simpson:


Touching the Void

Un film clasic în materie de alpinism. Joe Simpson ne povestește experiența sa de viață și de moarte din Siula Grande. Rămâne la fel de actuală întrebarea: tu ai tăia coarda?


Tracing the Edge – îl puteți viziona on-line

Minidocumentarul urmărește noile talente în materie de sporturi montane.


Mount Everest Documentary – Un documentar despre istoria expedițiilor pe Everest


Muntele Everest – un alt documentar online despre cel mai înalt munte de pe Pământ


Mountain of Ice – documentar online despre ascensiunea pe cel mai înalt munte din Antarctica.

Expediția a avut ca protagoniști nume faimoase de alpiniști, precum Conrad Anker și Jon Krakauer


Expediție de alpinism hibernal în Scoția, Ben Nevis

– un documentar despre rute de alpinism extrem, pe asigurări mobile, în Scoția. Unul dintre protagoniști este Ueli Steck.

Scoția, ca întraga Mare Britanie, oferă condiții extreme de alpinism.. atât pentru fizic cât și pentru minte. Cu reguli stricte privind amenajarea de noi rute, după cum spun unii cățărători… alpinismul acolo este “altceva”.


Fața Nordică a Eigerului, Ruta Heckmaier

unul dintre cele mai complete videoclipuri despre parcurgerea rutei în condiții actuale