Traseu: Bucuresti – Milano – Aosta – Courmayeur – Chamonix
Data: 8 Iunie 2012

Cumva pe neașteptat, cumva dorită de mult timp, ideea de a face o primă tură în Alpii francezi s-a concretizat în acest final de primăvară. Și câte emoții s-au adunat odată cu plecarea…!

Pentru a ajunge în Chamonix am ales ruta italiană:

  • avionul din București la aeroportul Milano Bergamo;
  • autobuzul de la Milano Bergamo spre centrul Milano (stația Milano Centrale);
  • metroul Milano Centrale – Milano Lampugnano (1,5 Euro/biletul);
  • Autocarul Milano Lampugnano – Chamonix (detalii privind orare aici).

Autocarul de la aeroportul din Milano către centrul orașului costă 5 Euro de persoană (cu reducere la 9 Euro dus-întors la unele companii). Sunt mai multe companii auto care fac tura asta și șoferii autocarelor se înghesuie să te cucerească chiar de la ieșirea din aeroport :D. Prin urmare mi-ar fi fost greu să nu îi observ.

transport Bucuresti-Chamonix

Din autogara aflată la Milano Lampugnano am cumpărat un bilet de autocar direct către Chamonix. Am crezut că pot să stau liniștită până în Franța, dar se pare că trebuia să schimb de două ori autobuzul, în Aosta și în Courmayeur (preţ bilet pentru întreaga călătorie: 33 Euro). Din fericire, legăturile au fost bine gândite și am așteptat maxim 10 minute între schimbări. Dacă nu aș fi cumpărat biletul valabil pe toată ruta, aveam suficient timp cât să cumpăr din fiecare stație biletul corespunzător.

Cum am ieșit din Milano am fost întâmpinată de o ploaie insistentă, care s-a înteţit pe Valea Aosta. Cu toate acestea, eram absorbită de castelele care răsăreau la tot pasul și de frumusețile oferite de micile orășele cochete, încastrate între munți. Nu aveau deloc aspectul și coloritul care amintesc de kitschul stațiunilor montane românești.

traseul Milano - Chamonix

În Courmayeur ploaia s-a potolit și, printre norii deși, se puteau întrezări câteva piscuri albe pe direcția pe care bănuiam că o să continui. Mă apropiam….

Am trecut prin tunelul Mont Blanc și am fost întâmpinată de un Chamonix ploios și neguros. Instrucțiunile pentru a găsi campingul Les Arolles spuneau că trebuie să merg pe direcția Mont Blanc/telecabina Aiguille du Midi… dar nu se vedea neam de munte. De unde să știu care e direcția către Mont Blanc? 😀

vacanta in franta, la schi

Cumva am dibuit direcția și am găsit și campingul… doar ca să aflu că este închis pentru renovări. Excelent, exact ce îmi doream! Cu toate acestea am fost direcționată către un alt camping din apropiere: L’Ile du Barrats (aflat chiar în fața spitalului din Chamonix).

vizita in franta, chamonix

După o seară ploioasă a urmat o zi fermecătoare în care tot ce aveam de făcut era să mă bucur de atmofera alpină din oraş….

Aveam o jumătate de zi până să îmi sosească coechipierul, așa că am dedicat-o vizitării orașului Chamonix. Aici alpiniștii cu pioleți pe rucsac sau bocanci groși în mijlocul verii sunt o apariție perfect normală. Aici sunt amplasate în centrul orașului panouri cu laureații la premiile Piolet D’Or iar prăjiturile poartă nume de munți. Aici sunt cinstiţi eroii care au dus standardele alpinismului mai departe.

Toate acestea sub privirea intransigentă a masivului Mont Blanc…

statiunea turistica de schi, Chamonix

Frumosul oraș din Franța este un fel de… Rai al alpiniștilor. În Chamonix muntele este o industrie. Nu numai că iubitorii de munte sunt o apariție normală, dar s-a încercat prin toate mijloacele atragerea turiștilor în aceste peisaje.

atractii turistice Chamonix

O frumoasă frescă aflată în centrul oraşului readuce la viaţă istoria alpină din zonă. Fresca, ilustrând un mitic Birou al Ghizilor, adună laolaltă secole şi embleme ale alpinismului: Jacques Balmat & Michel-Gabriel Paccard, Marie Paradis (prima femeie care a urcat pe Mont Blanc 😀 ), Louis Lachenal, Lionel Terray şi mulţi alţii. Suuper fain cum îşi recunosc ei valorile montane 🙂

atractii turistice Chamonix

Biserica St. Michel, un loc special pentru ghizii montani din zonă.

atractii turistice Chamonix

Statuia lui Horace Bénédict de Saussure, cel care a iniţiat prima expediţie pe Mont Blanc. Deşi nu este el acela care a urcat, autorităţile au considerat că trebuie să îi recunoască meritele.

atractii turistice Chamonix, Mont Blanc

Trenulețul Montanvers îi conduce zilnic pe călătorii săi deasupra ghețarului Mer de Glace.

trenuletul spre ghetarul Mer de Glace, Chamonix

La Maison de la Montagne se găsesc schiţe ale traseelor, diverse informaţii legate de Alpi, starea zăpezii şi starea vremii.

Prognoza meteo pentru Alpi este afişată în mai multe puncte din Chamonix, printre care oficiul turistic, campinguri şi telecabina Aiguille du Midi. Lumea chiar vrea să ştii când e ok să mergi la ski, drumeţie, alpinism etc :D. Prognoza afişată în oraş apare pe următoarele siteuri:

atractii turistice Chamonix, Franta

În oraş ai posibilitatea de închiriere a oricărui tip de echipament sportiv. De la bocanci şi colţari la biciclete.

Francezii ştiu să îşi promoveze produsele…

atractii turistice Chamonix, Franta - Alpi

Oraşul este traversat şi de un torent tulbure şi grăbit, format din topirea gheţarilor din zonă…

atractii turistice Chamonix, Franta

La oficiul turistic am găsit informații complete, incluiv asupra librăriilor sau supermarketurilor din Chamonix (SuperU și Cassino sunt cele mai mari). Totodată, aici este un punct wi-fi gratuit şi scăunele pliante, foarte convenabile pentru turişti.

atractii turistice Chamonix, Franta

Apropo de librării pline cu cărţi de munte… aici găseşti cărţi pe toate gusturile: de la antrenamente de escaladă la expediţii recente.

atractii turistice Chamonix, Franta

Francezii sunt aşa de conştienţi de potenţialul turistic al zonei încât au numit şi prăjituri după munţii importanţi :D.

De exemplu, mai jos sunt Les Drus în miniatură:

atractii turistice Chamonix, Franta

atractii turistice Chamonix, FrantaSeamănă, nu? 😛

Şi cum iarna oraşul se umple de schiori, se găsesc o multitudine de articole turistice.

atractii turistice Chamonix, Franta

În week-end, undeva în apropierea gării se deschide o piaţă cu vechituri, cu lucruri ieftine sau inedite.

atractii turistice Chamonix, Franta

În orice perioadă a anului se găsesc în Chamonix iubitori ai muntelui veniţi din toată lumea. Astfel, la camping am cunoscut o mică grupă formată căţărători din UK şi Noua Zeelandă şi ne-am îndreptat spre o faleză aflată chiar lângă oraş.

atractii turistice Chamonix, Franta

Aşa am petrecut puţin peste o jumătate de zi… până când mi-a sosit coechipierul 🙂

Nota bene:

Prețuri valabile în Iunie 2012 pentru Chamonix:

  • biletul de avion low cost la WizzAir pe ruta București – Milano: aproximativ 150 Euro;
  • biletul de autocar între aeroportul Milano Bergamo – Milano Centrale (gara centrală în Milano): 5 Euro un drum, 9 sau 10 Euro dus-întors;
  • bilet de o călătorie la metroul din Milano: 1,5 Euro;
  • biletul de autocar între Milano Lampugnano – Chamonix (33 Euro, cu două schimbări de autocar în Aosta și Courmayeur).