Amplasare: Zona de alpinism Coștila, Munții Bucegi
Dificultate: 4B (cotație clasică), pas de gradul 7, 4 LC
Asigurări: traseu reamenjat cu spituri
Premieră: Fl. Stan  G. Calin

Căldura și-a intrat în drepturi în România și… uneori și-a depășit atribuțiile, aducând adevărate valuri de caniculă. În ce zonă de cățărare mai putem spera să întâlnim răcoare și umbră și să fie mai aproape de noi? Coștila!

schita pereti alpinism bucegi

sursă: alpinet.org

Vineri seara am urcat precum licuricii la refugiul Coștila, pe poteca atât de bine cunoscută care pornește din dreptul Căminului Alpin. Refugiul ne aștepta liniștit, fără a fi asaltat de prea mulți cățărători. Momentan se pare că un yoghin s-a stabilit aici pentru a-și petrece vacanța.

Ne trezim de dimineață și pornim pe Valea Coștilei. Doar unul sau două petice de zăpadă murdară mai amintesc de iarna demult trecută. Săritorile ne așteptau uscate și căldura începea să ne înconjoare. Cu un an în urmă urcam valea aceasta pentru prima dată, pentru a ajunge la Traseul Scorpionul.

vale de abrupt Bucegi

Săritorile din Valea Coștilei…

saritori valea costilei, Muntii bucegi

saritori valea costilei, Muntii bucegi

Cum nu sunt o mare fană de văi de abrupt, am ocolit mai toate săritorile… exceptând-o pe cea mai mare :D. Nu că nu aș fi ocolit-o și pe asta, dar traseul Balcoanele era pe partea celalată a brânei ocolitoare. Din fericire săritoarea prezintă o cățărare ușoară și curată pe o față căzută… la înălțime 😛

saritori valea costilei, Muntii bucegi

Buuun, ajungem la baza traseului, marcat cu litere albe. Traseul Balcoane a fost reamenajat anul trecut de Cornel Sain și asta înseamnă că există spituri în regrupări și prin traseu, pe alocuri.

topo traseul balcoanelor, alpinism bucegi

sursă: costila.go.ro

o altă schiță…

traseu alpinism peretele costilei

sursă: Silvia Iordache

Ne echipăm în câteva minute și respir adânc… linia se vedea foarte frumos și foarte clar pe perete, cum traversa continuu stânga spre muchia crestei Coștila Gălbinele. Interesant cum mai toate traseele din Peretele Coștilei sunt orientate spre stânga… tinzând spre vârful peretelui pe care îl încununează.

traseu alpinism muntii bucegi

Pornesc eu cap în prima lungime, pe o intrare ușor surplombată, urmată de o brâna la dreapta. La capătul brânei se află un prim spit strălucitor. De la acesta pornesc la stânga pe o succesiune de fisuri, până prind linia unei fisuri clare care ajunge sub tavanul din Balcoane.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Prima lungime nu trece peste tavan, ci ocolește o primă secțiune a acestuia prin stânga. Aici, la umbră, se găsește o regrupare solidă formată din două spituri legate printr-un lanț.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Nu degeaba traseul se intitulează Traseul Balcoanelor. Linia acestuia traversează numeroase peșteri și fiecare din regrupări se găsește la umbra unei astfel de formațiuni… Ce convenabil pentru un traseu aflat în perete sudic, cu expunere constantă la soare.

traseu alpinism, Muntii bucegi

În Peretele Coștilei se găsesc numeroase trasee frumoase de alpinism, mai grele sau mai ușoare… și cu toate acestea, destul de puțin frecventate. Coștila este pe drept una dintre cele mai mari zone de alpinism din România, fiind încununată de numeroși pereți înalți, cu diverse orientări cardinale.

A doua lungime de coardă îi revine lui Mati, care traversează tavanul prin partea stângă, pe o față varticală mai sensibilă, cu prize micuțe.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Dincolo de tavan terenul se îmblânzește, pentru ca regruparea să se găsească pe o brână înierbată, foarte foarte comodă.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Nu ajung bine în regrupare că îi auzim pe Johnny și Teo care urcau spre Fisura Mare din Peretele Coștilei. Apăruseră pe Coama cu Jenepeni, care era chiar vis-a-vis de noi.

valea costilei, coama cu jnepeni

traseu alpinism, Muntii bucegi

Poză cu noi în perete, făcută de Teo:

traseu alpinism, Muntii bucegi

Coama cu Jnepeni este paralelă cu Peretele Coștilei și permite o apropiere mai rapidă de perete decât parcurgerea întregii Văi a Coștilei.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Pornesc pe a treia lungime, care constă într-o traversare continuă la stânga. La un moment fisura se bifurcă, sub un bolovan maaaare. Am urmat firul din stânga doar ca să trec pe sub bolovan iarăși pe dreapta. Oricum sunt asigurate ambele fisuri.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Am încercat eu cumva să mermelesc ca să nu mă prind de bolovanul, pe lângă marginile căruia se vedea hornul în care era blocat. Cu toate acestea nu se mișca… așa că am trecut folosindu-mă de prizele de pe el și nu de marginile acestuia.

Am rămas și cu câteva zgârieturi. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care merg mereu cu mânecă lungă la cățărat :D.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Ajung în dreptul unei regrupări clasice, în două pitoane, și decid să regrupez. Deși regrupările reamenajate sunt pe spituri, știu că mulți au pierdut linia traseului în lungimea a treia, acolo unde Traseul Balcoanelor se intersectează cu Traseul Galiani. Aveam deasupra un spit strălucind în soare și două fisuri: una oarecum verticală și una care trecea în stânga. Prin urmare, erau șanse mari ca aici să fie punctul de intersecție.

Regruparea este ultracomodă. M-am așezat pe un bolovan și am început să filez.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Mati pornește în ultima lungime și face traversarea în stânga, fără a se lăsa înșelat de spitul de deasupra… și bine face.

Cine a spus că alpiniștii formează un grup aparte, mult mai civilizat? 🙁

gunoaie pe munte

Balcoanele urmează fisura din stânga, ușor ascunsă în regrupare de o muchie. După vreo doi metri de descățărare traseul ajunge într-o altă grotă. Aici se află regruparea pe spituri, urmată de cel mai greu pas din traseu, de gradul 7. O față verticală cu prize micuțe, chiar deasupra regrupării.

traseu alpinism, Muntii bucegi, peretele costilei

După alți câțiva metri de fisură traseul ajunge la un copăcel, de unde începe brâna pe care se află ultima regrupare. Această regrupare este comună cu traseul Cezar Vărgulescu.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Posibilitățile de retragere din Traseul Balcoanelor sunt multiple:

– continuare prin jnepenii de deasupra în Creasta Coștila Gălbinele, de unde se face rapel spre Valea Gălbinele (trebuie atenție la retragere pe brânele dinspre Galbenele);
– continuare prin jnepenii de deasupra și parcurgerea Crestei Coștila Gălbinele (necesită ceva timp), cu coborâre apoi din platoul Bucegi;
– coborâre în rapel în Valea Coștilei și urcarea văii sau coborârea acesteia până la refugiul Coștila;
– coborâre în rapel în Valea Coștilei, traversarea acesteia și coborâre la refugiul Coștila prin Muchia cu Jnepeni și pe Valcelul Pietros.

Noi am ales traversarea Văii Coștila și coborâre prin Muchia cu Jnepeni. Astfel, am coborât din două rapeluri pe linia traseului Cezar Vărgulescu.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Nu știam exact unde este regruparea așa că Mati și-a făcut un nod prusik (așa cum se amenajează rapelul ca la carte :D), ca să poată să facă manevre de coardă fără să își facă griji că scapă corzile la rapel.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Mati în cel de-al doilea rapel:

traseu alpinism, Muntii bucegi

Am trecut pe la limita jnepenilor… și am urcat pe un vâlcel până pe muchie

traseu alpinism, Muntii bucegi

De aici se vede foarte frumos linia traseului și o bună parte din Peretele Coștilei. În spate, George tocmai ieșea din Innominata.

Ne retragem leneș spre refugiu, pe măsură ce căldura se întețește.

traseu alpinism, Muntii bucegi

Vâlcelul Pietros era plin de floricele, care mai de care mai colorate și mai protejate prin lege 😛

Flori de colț, înflorite în perioada aceasta prin toți pereții din Bucegi…

flora montana, muntii carpati

Garofițe sălbatice:

flora montana bucegi

Errr…. ?

flora montana romania

Vâlcelul se termină în dreptul Țancului Mic, de unde cotim stânga spre refugiul Coștila

traseu alpinism, Muntii bucegi

Lăsăm în urmă și Peretele Vulturilor, un pic mai ferit de soare decât Peretele Coștilei.

traseu alpinism, Muntii bucegi

La refugiu lumea era activă, se cățăra pe traseul The Jack

refugiul alpinistilor bucegi

Mai pe seară s-au strâns mai mulți călători, unii dintre ei fiind cunoștințe vechi de-ale zonei 🙂

traseu alpinism, Muntii bucegi

A doua zi a fost foaaaaaaaarte cald, nu ne venea să mai ieșim din refugiul de la ora 9 încolo. Astfel, am decis să coborâm și să mergem la escaladă în Sinaia. Cald, mon cher! Cald!

Falezele de escaladă din Sinaia

Acestea pot fi găsite urmând drumul de cota 1400. Spre Stâna Regală, după ce trecem de Sfânta Ana, drumul cotește dreapta și apoi stânga. Când drumul virează la stânga noi am parcat, acolo unde cascada din vale era imposibil de ratat.

escalada sinaia

O potecă abia se profilează prin pădure, coborând rapid la râu. Deja se văd primele faleze, însă noi urcăm la surplomba de mai sus.

escalada valea prahovei

escalada valea prahovei, romania

Nu am stat foarte mult nici aici, pentru că un vânt rece a vestit ceea ce nu părea evident de dimineață: ploaia.