Traseul: Izvorului
Traseul: Schitul Colțul Chiliilor – Padina Închisă – Traseul Izvorului – Creasta Pietrei Craiului – Padina Sindileriei 
Lungime Tr. Izvorului: 11 l.c. (cotație clasică), noua ne-au ieșit 7 l.c.
Dificultate: 5B (cotație clasică) cu pas de V la scărițe, pas de 7- (cotație nouă)

Cred că unele dintre marile frumuseți ale alpinismului sunt explorarea de zone noi sau zone mai puțin umblate, găsirea de noi priveliști și… sentimentul de aventură. Evident, fiecare are motivele sale pentru care practică alpinismul.

Acestea au fost unele dintre rațiunile pentru care de data aceasta ne-am orientat spre Masivul Piatra Craiului, unul dintre cei mai iubiți munți din România :). Nu am mai fost de mult timp aici și sunt așa de multe zone pe care nu le cunosc!

harta munților Piatra Craiului

Ținta noastră din acestă zi era Traseul Izvorului, care pornește din Padina Închisă.  În cartea lui E.Cristea este menționat că traseul de alpinism Izvorului este al doilea la dificultate în Padina Închisă, după Traseul Surplombelor, așa că am zis să mergem de dimineață ca să avem timp de un traseu așa de lung.

topo Traseul Izvorului_Padina Închisă

Pentru a ajunge în Padina Închisă trebuia mai întâi să pornim pe marcajul care conduce la Refugiul Diana.

Duminică dis de dimineață am plecat cu mașina din Sinaia cu destinația Colții Chiliilor.

Masivul Piatra Craiului_Zarnesti

La câțiva kilometri de la ieșirea din Zărnești, pe drumul spre Plaiul Foii, indicatorul ne anunță că la stânga pornește traseul, marcat cu bandă albastră. Așa cum bine spunea un amic, fiecare tură în Crai este o poveste, o aventură care se desfășoară de la baza pădurilor de foioase până în crestele albe.

În pășunile care ne înconjurau zărim tot felul de animăluțe care se îndepărtează de poteca turistică pe măsură ce soarele se ridică. Niște iepuri sălbatici cu coada pufoasă și gri se retrag rapid în pădure la vederea noastră.

Schitul Coltul Chiliilor_Piatra Craiului

Ce dimineață frumoasă!

Cătălin Crețu ne dăduse câteva indicații privind apropierea de traseu. Știam că drumul forestier ne va conduce rapid la Schitul Colții Chiliilor, locul unde găsim și ultimul izvor din traseul nostru de astăzi. De aici poteca ocolește schitul și se refugiază în pădurea răcoroasă și întunecoasă.

poteca marcată spre refugiul Diana

Ca să intrăm în Padina Închisă am urmat poteca marcată până la primul punct în care aceasta se apropie de perete. La terminarea peretelui am cotit imediat stânga, mergând în continuare pe lângă perete (pe partea stângă), pe o potecă mai mult sau mai puțin aparentă.

intrarea în Padina Închisă_Piatra Craiului

După câteva minute a început să se deschidă în fața noastră, ea, semeața Padină Închisă. Pereții albi, din calcar, se înălțau rapid spre cer și parcă îți închideau orice cale de ieșire. Creste și crestulițe se desfășurau peste tot în jur. O apariție foarte fermecătoare, față de care ne simțeam așa de mici.

alpinism Piatra Craiului_Traseul Izvor

Descrierea lui Cristea spunea că Traseul Izvorului pornește imediat după grota intitulată Loc de Veci (încurajator loc de pornire, nu? :P). Se pare că aceasta a fost folosită în trecut ca loc de… odihnă… de alpiniștii care au deschis mai multe trasee de alpinism din Piatra Craiului. Un excelent loc de bivuac 😀

Loc de Veci, Traseul Izvorului

Iată și pornirea în Traseul Izvorului, o fisură clară, ușor surplombată. La baza acesteia este scris cu albastru numele traseului, ca să nu existe dubii…

Izvorul care a dat numele acestui traseu pare să fi secat demult…

Traseul Izvorului în Piatra Craiului

Descriere Traseul Izvorului, Piatra Craiului

Pornește Mati pe prima lungime, al cărei pas l-a estimat la un 7-. Acesta este și cel mai greu punct din traseu, daca treci de el aproape ai scăpat 😛

alpinism_Piatra craiului

Mati dispare repede în spatele surplombei. Cum mă uitam în sus și filam nu puteam să nu remarc cum pereții padinei parcă se închideau deasupra noastră. Craiul este asemuit pe bună dreptate cu o împărăție de stâncă…

traseul Izvor din Piatra Craiului

Prima lungime din Traseul Izvorul se continuă, după depășirea zonei surplombate, cu un mic horn plin cu pământ și iarbă. Aveam să remarc în curând că traseul nu este foarte cățărabil, dar noi nu știam ce ne așteaptă în cele 11 lungimi de coardă promise….

Cumulat, sunt aproximativ 3 lungimi de cățărare pură, restul fiind depășirea unor zone ușoare, dar variate.

Traseul Izvor_Piatra Craiului

Regrupare era comodă și am realizat-o la două pitoane solide, în interiorul hornului.

Cum erau estimate multe lungimi de coardă, am făcut cap schimbat în secțiuni mai lungi. Schimbul des te poate fura la timp uneori și noi nu am mai fost împreună în trasee cu număr de lungimi format din două cifre 😛

… prin urmare, pornește Mati în ramonaj în interiorul hornului. Nu este greu, dar este de atenție. Primul piton se află la vreo 5 metri mai sus, unde hornul începe să se strâmtoreze. Niciiiiiiooooo șansă să treci cu rucsacul în spate pe aici, e cu musai să îl agăți de ham și să îl tragi după tine.

traseul izvor_alpinism Piatra Craiului

Hornul este urmat de un altul, mai mic și mai înclinat spre dreapta. După ce m-am târât și pe acolo am dat de o platformă înierbată unde traseul cotește ușor stânga pe un diedru mic. Deocamdată traseul este asigurat bine pentru dificultatea terenului.

Regruparea, tot comodă, se află la umbra unui alt horn cu iarbă și pământ.

piatra craiului alpinism

În a treia lungime pornesc eu, inițial pe praguri de iarbă și apoi… pe praguri de iarbă și câteva secțiuni mici de stâncă. Continuu pe un fel de față căzută, pe lângă perete. Pe aici nu sunt pitoane, dar nici nu ar avea unde să stea :P.

Traseul Izvor_alpinism_Piatra Craiului

Am ajuns repede la un perete unde traseul părea să se bifurce. În stânga era un horn întunecos finalizat printr-o surplombă nu prea prietenoasă și în dreapta aveam de-a face cu o față ușoară pe care nu vedeam pitoane. Voiam să fac lungimea asta mai lungă dar, fie, nu am de ales.

Regrupez, montez un friend, și vine Mati, care vede pitoanele pe care eu nu le-am zărit pe fața din dreapta :))

Traseul Izvor, alpinism în Piatra Craiului

Dacă m-aș fi ridicat 30 de centimetri pe picioare aș fi văzut primul piton, care ședea cuminte în spatele unei pietre. De aici am mai găsit pe următorii 50 de metri vreo… 4 pitoane, am asigurat vreo 2 jnepeni și am ajuns într-o creastă cu vedere superbă!

traseul izvor_padina inchisa_crai

Nu știam în ce direcție să mă uit prima dată. Fie, am zis să îl filez pe Mati întâi și apoi să mă uit :P. Conform schiței traseului, Izvor în speță, unisem în plimbarea mea prin vegetație două lungimi de coardă.

trasrul izvor_alipinism piatra craiului

În stânga, Padina Închisă urca domol spre Creasta Pietrei Craiului. În planul apropiat se vedea Muchia Coloanelor din Orga Mare, un traseu pe care am pus și noi ochiii :). Arată foarte fain.

alpinism, Masivul Pietrei Craiului

Caprele negre își fac joggingul de dimineață pe padina aceasta. Văzusem deja două turme care alergau nestingherite pe grohotiș.

Soare blând, norișori albi și pufoși, stânca albă care strâlucea peste tot în jur, în vale drumul spre Plaiul Foii… și liniște. Uneori tăcerea era străpunsă de țipetele a ceea ce bănuiam șă fie șoimi. Atât de multă armonie…

alpinism în Padina Închisă

La capătul crestei, Traseul Izvorului revine la perete vertical. Se vedeau pitoane suficient de dese încât să nu dea palpitații însă suficient de puține cât să impună câțiva pași la liber. În poțiunea superioară a lungimii stânca este mai rotunjită, finalizându-se printr-o mică surplombiță, astfel a fost necesar să fim mai atenți.

Uimitor cât de aderent este acest calcar. Pas cu pas căpătam încredere să pun espadrilele pe stânca aparent lipsită de prize… și să nu alunec.

traseul izvor, alpinism în padina Închisă

După surplombiță am regrupat. Am fi putut să traversăm creasta care se desfășura în fața noastră, până la următoarea secțiune de perete, însă riscam să ne frece corzile foarte tare.

A șasea lungime a fost foarte scurtă și foarte neasigurată. Nici nu era nevoie de pitoane, aveam în față o creastă flancată pe partea stângă de o mare de jnepeni.

Padina Închisă

Mati admira ce urma. Pe peretele din față noi am pornit pe partea stângă. Am găsit acolo două pitoane de pornire. În dreapta se observă un diedru pe față căzută, cu vreo două pitoane aruncate ici colo. Acesta era Traseul Surplombelor, considerat cel mai greu traseu din Piatra Craiului și care am înțeles că implică vreo 5 lungimi de mers la artificial, în scărițe… din 8 totale 😛

traseul izvorului_piatra craiului

Cățărare ușoară și priveliști de vis. Cum să nu iubești înălțimile acestea?

trasseul izvorului_catarare piatra craiului

În jurul nostru se strânseseră niste norișori la fel de pufoși, dar mai puțini albi. Oare aveu intenții necurate? Tunau uneori, dar noi speram că doar încearcă să ne comunice cât de mult se bucură de această zi frumoasă.

Er… bun. Ne grăbim un pic.

Mati la aparat, pornește în stânga. Asigură cele două pitoane și urmează linia naturală a peretelui până în marea de jnepeni de deasupra. urmează linia naturală pentru că nu avea altă linie de urmat :)). Pitoane… puține, adică deloc.

trasseul izvorului_catarare piatra craiului

La trei metri sub jnepeni găsește un piton care… nu prea avea chef de muncă. Singurul motiv pentru care nu l-a luat cu noi a fost pentru că poate ajută alți alpiniști la orientare.

Când am trecut eu am mai găsit un piton solid, un metru mai sus de acela care se mișca. Era ascuns de mușchi, așa că l-am curățat și am trecut mai departe. Nu știi niciodată cum salvează pisicul cuiva faptul că îl vede acolo 🙂

Regruparea am realizat-o în mijlocul jenepenilor, acolo unde ne-am schimbat de încălțăminte și am pornit mai la pas, mai târâș, prin nesfârșitul întins de jnepeni.

jnepeni_traseul izvorului_alpinism

Există mai multe posibilități de retragere din Traseul Izvor, trei la număr.

  1. Retragerea pe o brână care conduce direct în Padina Sindileriei;
  2. Retragerea pe o crestuliță înapoi în Padina Închisă;
  3. Urcarea în creasta care conduce în Creasta Pietrei Craiului.

Noi am tras paiul cel mai scurt. Cumva am ratat brâna de retragere în Padina Sindileriei, nu știam poteca de coborâre în Padina Închisă (și terenul părea destul de abrupt cât să nu ne încurajeze să greșim)… așa că am pornit urcarea spre Creasta Pietrei Craiului.

alpinism în Padina Închisă

Mergeam concomitent pe creastă, urcând țancurile rămase. Lăsăm în urmă Padina Închisă, cu crestele-i albe tinzând spre cer. Deși se afla sub noi, asta nu îi știrbea din măreție.

alpinism în Piatra Craiului

Flori de colț, scăldându-se în soare.

floare de colt_piatra craiului

Găsim un cablu metalic fixat în perete.

Traseul Izvor, Piatra Craiului

Natura își urmează cursul… Era ora prânzului.

traseul izvorului, alpinism piatra craiului

Acolo trebuia să ajungem, în Creasta Pietrei Craiului. Norii se îndesiseră,  deveniseră mai vorbăreți și câteva picături se făcuseră simțite, așa că am mărit ritmul. Cred că am făcut cea mai rapidă parcurgere a unei astfel de zone de jenepeni, parcă urma să concurăm la Olimpiadă.

traseul izvorului, piatra craiului

După lupte seculare care au durat vreo oră, am ajuns în creastă. Am continuat poteca până la Vârful Turnul. Aici marcajul se împărțea. Noi aveam să urmăm crucea roșie care coboară în Padina Șindrileriei și apoi se intersectează cu marcajul spre refugiul Diana.

creasta Craiului

Urmăm poteca până la capătul crestei, de unde începe coborârea inițial prin jnepeni și apoi pe un grohotiș infinit.

Padina Șindrilăriei, Crai

Padina Sindileriei se ivește. Uof, ce de grohotiș. Trebuie să ai multă răbdare ca să urci pe aici….

coborâre din Creasta Craiului

Observăm un țanc foarte interesant care pare izolat în marea de stâncă. Oare există trasee pe el?

Padina Șindrilăriei Șindrileriei

Cătinel ieșim din vale, care nu are săritori și reintrăm în răcoarea pădurii. Parcurgerea Traseului Izvor durase 4 ore și 4 ore ne luase și retragerea, făcusem un circuit tare frumos. O combinație bună de alpinism și antrenarea condiției fizice 😛

Masivul Piatra Craiului

Apusul se așternea blând peste noi. Nu ne plouase iar norii se dispersaseră.

Poză de grup 😀

coltii chilii_piatra craiului

Deasupra dealurilor din față răsare un curcubeu, ascunzându-se printre nori. Oare acolo plouase?

curcubeu in nori_piatra craiului

O zi foaarte frumoasă petrecută între crestele din Piatra Craiului.

panoramă Zărnești și Piatra Craiului

De aceea iubesc alpinismul, pentru că… c’est l’aventure!