Traseu: București – Târgul-Jiu – Cheile Sohodolului
Perioada: 11-12 August 2012

Situate în Județul Gorj, chiar lângă satul Runcu, Cheile Sohodolului au ajuns o oază pentru cățărătorii din România. Acest statut le este dat de numărul mare de trasee de escaladă, dar și de faptul că aceste chei sunt adeseori ferite de vreme rea.

Vremea ne-a orientat și pe noi către aceste chei la final de săptămână. Era una din singurele zone în care se anunța vreme prietenoasă… și așa a și fost.

cheile sohodol_escalada

Cheile Sohodolului sunt considerată rezervație naturală de tip mixt/ arie protejată și se plătește o taxă de 10 RON/mașină ca să intri. Rezervație naturală de tip mixt, adică găsești în același loc animale/plante interesante și toate specimenele de oameni?? Cine a spus că dacă pui taxă la un spațiu îți triezi clientela?

În zona aceasta apar în week-end tot felul de oameni care mai de care cu mașina mai turată, cu muzica (a se citi manelele) mai tare ca să își acopere vecinul, cu urelete și multă băutură. Cățărătorii devin în acest cadru o specie de animal numai bună de privit și comentat de pe marginea șanțului, analiză acompaniată de o sămânță spartă și comentarii de tipul “da-te băăăă jos!”

cheile sohodolului_escalada_sport climbing Romania

Noi am avut noroc într-o oarecare măsură, prognoza nefastă a speriat mulți turiști și am avut parte mai rar de companie. Adevarat, am avut parte și de oameni de treabă, care erau doar atrași de ineditul activității pe care o desfășuram.

cheile sohodolului_sport climbing Romania

Un alt lucru interesant pe care l-am remarcat este faptul că râul este secat pe timpul verii. Apa se infliltreaza subteran prin diverse pesteri și după 10 dimineața a început să iasă la suprafață și să reumple albia… pas cu pas, probabil și ajutată de recentele ploi. (Raluca mi-a elucidat misterul privind apa :D)

cheile sohodolului_catarat

Cheile sunt foarte frumoase prin varietate: peșteri, doline, relief carstic. Se simte apropierea de Munții Apuseni 🙂

Noi ne-am cățărat în două zone, la Dintele Cheilor și La Nări, unde sunt trasee pe toate gusturile și de toate dificultățile. Traseele de escaladă sunt amenajate foarte bine și asigurate des, fiecare fiind notat fie cu numărul din topo fie cu titlul.

cheile sohodolului_cățărat

Seara am făcut bivuac într-o mică peșteră. Eu una am dormit ca acasă :P. Noaptea a plouat bine însă dimineața nu s-a simțit, soarele uscând rapid stâncile din preajmă.

bivuac cheile sohodol

Cum eu fac numai grade mirobolante la stâncă, aș spune că mi-am dat gradul în adunat de mure :D… și era o adevărată plantație de mure în Chile Sohodolului. Am făcut grade mari!

mure cheile sohodolului

Vreme suuuper faină!

cheile sohodol_escalada_catarare

Un cățeluș blând și pufos. Cel mai cuminte doberman pe care l-am văzut 🙂

catarare cheile sohodolului

cățărare în chele sohodolului

buclă echipată în perete

mure coapte și necoapte

Faleza La Nări…

escalada la nari_cheile sohodol

Doline în Cheile Sohodolului

pestera cheile sohodol

O parte din poze sunt realizate de Victor Dinu!

Un topo al traseelor de escaladă din Cheile Sohodolului: http://www.fralpinism.ro/topo/sododol.pdf