Peștera de la Karlukovo, Bulgaria

Săptămânile răcoroase și presărate cu averse de ploaie ne gonesc pe noi, iubitorii de cățărare, prin te-miri-ce locuri prielnice unor astfel de practici.

De această dată pașii ne-au fost ghidați spre un loc unde indiferent dacă plouă, indiferent dacă este soare… cățărarea se desfășoară în voie, sfidând barierele meteorologice. Peștera de la Karlukovo, aparținând vecinilor noștri cu alfabet chirilic, surpinde în cele mai neașteptate feluri.

Poziționarea…

platou carstic karlukovo bulgaria

parcare pestera din karlukovo

Aflată la aproximativ 100 de km depărtare de Sofia, Peștera de la Karlukovo este aparent poziționată în mijlocul pustietății…

pestera karlukovo_escalada, catarare

La mijlocul distantei dintre orașul Lukovit și Karlukovo o stație de autobuz dărăpânată, din cărămidă roșie, marchează punctul în care trebuie să ieși cu mașina de pe șosea și să cobori 5 minute pe câmp. O mică parcare delimitată de un gard metalic marchează intrarea în peșteră.

Dimensiunea…

interior pestera karlukovo escalada, climbing in Karlukovo

Dacă din parcare peștera de la Karlukovo pare micuță, așteaptă să intri în ea! Surprinde prin vastitate și copleșește prin înălțime. Relieful carstic al platoului din Karlukovo este foarte frumos și neașteptat într-o zonă unde nu ai bănui asemena dimensiuni… subterane.

pestera din karlukovo escalada la bulgari, climbing in Bulgaria

escalada in pestera karlukovo bulgaria, climbing in Karlukovo

Luminozitatea…

escalada grota karlukovo bulgaria

O peșteră ar putea fi percepută ca un loc întunecos și umed, dar peștera din Karlukovo are iluminare pregătită să întâmpine escaladorii.

escalada in pestera bulgaria

pestera Karlukovo

Aici am întâlnit și o creatură deosebită, despre care se vorbește uneori… la cele mai tainice întruniri: cățărătorul de peșteră. Cățărătorul de peșteră este o specie ciudată, care își trăiește o bună parte din zi în protecția semiobscurului oferit de acest mediu adeseori iubit doar de lilieci…

escalada in pestera karlukovo catarare bulgaria

…dar nu se teme de lumină atunci când o cauză nobilă o cere!

escalada langa pestera karlukovo, climbing in cave

Cățărătorul de peșteră sfideză vremea, semnalul la telefon și își ascunde timiditatea în întunericul adâncimilor… 😛faleza sofia pestera bulgaria

Peștera de la Karlukovo este un loc superb pentru escaladă, oferind trasee de toate dificultățile (preponderent peste 7a), pentru toate gusturile (față căzută/ verticală, coloane, surplombă, tavan…)

catarare in pestera bulgaria_climbing in Karlukovo

Zuzu pe o coloană superbă…

coloane calcar escalada pestera karlukovo

Duminică a plouat afară o bună parte din zi, dar lumea subterană a miriapozilor și a cățărătorilor de peșteră și-a continuat mersul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De afară se auzeau țipete de frustrare/ fericire parcă dintr-o altă lume :D.

Pentru cei care voiau unpic de diversitate, o echipă amplasase un highline și un sistem de sărituri din buza peșterii, bucurând spectatorii cu fragmente de operă cântate de diverse soprane care se aventurau să sară.

sarituri in coarda bulgaria karlukovo

highline karlukovo, slackline, sarituri in coarda Karlukovo

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi-a plăcut cățărarea în peștera din Kalukovo. Aflată la o oră și unpic de Sofia, această faleză ferită natural de precipitații oferă trasee pe toate gusturile într-un cadru deosebit (nu am ratat ocazia de a vizita Sofia, dacă tot eram în zonă 😉 ). Un mic paradis al cățărătorilor, în care viața se aprinde rapid la începutul de week-end.

Peștera se umple de cățărători în week-end, pentru traseele cele mai populare stându-se uneori la coadă destul de mult :P. Poate a fost și un caz special, anunțându-se peste tot vreme ploioasă…

Resurse:
Bulgarii au un site fain cu topo-uri de escaladă, în care prezintă detaliat și zona Karlukovo: http://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=regioninfo&idRegion=41&lang=en

Harta spre Peștera Karlukovo: