Apar din ce în ce mai mulți cățărători, în timp ce alții își rotunjesc experiența deja câștigată. Cu o conexiune la internet din ce în ce mai bună, este posibil să afli rapid cine ce a mai făcut pe la munte, să te inspiri din turele altora, să înveți din experiența celorlalți iubitori ai muntelui sau pur și simplu să te bucuri de poze superbe și de povești cu sau fără tâlc. Beneficiile modernizarii au adus și o noua discutie asupra dezavantajelor tehnologiei in lumea cataratorilor, în mod special a alpinistilor.

Discuția aceasta nouă se referă la influența pe care o au mijloacelor moderne de înregistrare a amintirilor: camere foto, video, transmisiuni live.

alps panorama climber in front

Aflat în vârful muntelui, după ce ai parcurs un traseu pe care îl doreai de mult timp și care te-a testat din toate punctele de vedere… la ce te gândești? Dar în timp ce parcurgi acel traseu?

În lumea prin excelență retrasă, fără spectatori, a alpiniștilor… introducerea camerelor foto și video, cuplate cu o conexiune la internet, dă o nouă față cațărării. O față disputată, adeseori nesinceră. Atunci când filmează o cameră sau atunci cand apare un aparat foto care va expune comportamentul cațărătorului  în traseu, acesta are de multe ori tendinta de a forța limitele peste nivelul lui de confort sau de pregatire… ca să dea bine pe sticlă.

În loc să fie experiența în sine partea importantă a alpinismului, reprezentarea experienței devine partea importantă. Ceva se pierde“. David Roberts, scriitor și cățărător, afirmă că media înregistrată în timpul parcurgerii traseului “introduce o conștiință de sine fatală” și “îndepărtează sentimentul de beatitudine pe care îl ai atunci când ești singur, acolo.”

Atenția asupra înregistrării experiențelor în perete de către cățărători a intrat mai intens în atenția publicului anul trecut, atunci când Tommy Caldwell a escaladat un traseu în El Capitan în timp ce IPhone-ul său transmitea live și fanii comentau pe Facebook. Cu toate acestea, nu pot fi negate și avantajele pe care le aduce o astfel de expunere a sportului. Uneori ai nevoie de extreme ca să conștientizezi liniile medii.

… pentru că, dintr-o dată, nu mai ești singur acolo… în perete…