Tura de iarna in Muntii Retezat

Traseu 29 Dec: București – Subcetate – sat Cîrnic – Cabana Gențiana, Munții Retezat
Traseu 30 Dec: Creasta Vulturilor, peretele Bucura II
Traseu 31 Dec – 01 Ianuarie: Vârful Peleaga în noaptea de Revelion

România ascunde multe frumuseți, uneori îngropate adânc în pădurile și pe crestele sale, frumuseți pe care mulți nu le văd poate pentru că nu au timpul sau energia necesară să meargă până la ele. Cu toate acestea, ele sunt acolo și așteaptă (nu tăietorii de lemne, în cazul *încă* frumoșilor codri 😉 ).

Munții Retezat sunt mai greu accesibili din București, necesită ore bune cu mașina și ore și mai bune cu trenul. În niciun caz nu pot face subiectul unei ieșiri de week-end. Doar că noi aveam “vacanța de iarnă”!

cabana lolaia cirnic retezat

Așadar și prin urmare, la ora 23:45 – teoretic – luam trenul interegio din Gara de Nord. Practic, la ora 1 dimineața urcam în trenul venind din Constanța cu o întârziere care încă mai antrenează românii la cursa de anduranță cu nervii. Am ajuns la ora 7…. er… 8 A.M. în marea metropolă Subcetate, locul unde ciulinii se învârt în jurul gării ca în filmele western din anii ’70.

Nu ne grăbeam, deoarece vorbisem cu “nenea cu microbuzul” să ne aștepte. Un grup mai mare avea să fie condus cu microbuzul din Subcetate în poiana Cîrnic, la poalele Retezatului. Nu am închiriat microbuzul, nenea face curse frecvente pe această rută.

Pentru că aceasta era ziua de “approach”, ne-am oprit la Cascada Lolaia. Cscada se află la 10 minute de Cabana Lolaia și se aude încă din drumul forestier.

Mati virează stânga către Cascada Lolaia:

cabana lolaia cascada lolaia

Coborârea către cascadă a fost amenajată frumos cu scări și cu un balcon la punctul de belvedere.

traseu cascada lolaia sat cîrnic

Cascada Lolaia, semiînghețată și învăluită în ceață. Foarte frumoasă.

cascada lolaia, muntii retezat

Există chiar un trepied pentru aparatele foto, așa că am zis că e păcat să nu apreciem munca oamenilor și să îl folosim 😛

cascada lolaia sat cirnic

După o pauză de făcut poze nefocalizate și întunecate a urmat o pauză educativă cu panourile amenajate în mai multe puncte ale Parcului Național Retezat. Să începem cu tema “Cum apar cascadele?”.

how do waterfalls form

Circuitul apei în natură….

mediu climatic si geografic munte

Aerul se rarefia, eram la 1000 m altitudine….

Cascada lolaia muntii retezat

Pentru că oxigenul era din ce în ce mai rar pe măsură ce altitudinea de 1000 m creștea, Mati s-a așezat ostenit pe o băncuță, să își tragă suflețelul….

Cabana Gentiana retezat

Ne aclimatizam ușurel, pe măsură ce ne pierdeam în ceață. Nu foarte rece, probabil pe la 0 grade, dar multă umezeală. A fost cea mai caldă zi a excursiei 😀

traseu muntii retezat cabana turistica

La răscruce de drumuri, Cabana Pietrele la dreapta (25 min), Cabana Gențiana (1h 1/3). Cum ne place calea mai dificilă, am optat pentru Gențiana. Glumesc, rezervasem locuri acolo. Cum aveam să aflăm mai târziu, a rezerva loc la Cabana Gențiana nu înseamnă același lucru cu a găsi loc la cabană atunci când sosești (nu a fost cazul nostru, din fericire).

traseu turistic cabana retezat

Ieșim de pe drumul forestier care duce la Cabana Pietrele și pornim prin pădure.

iarna muntii retezat, cabana gentiana

Marcajele fosforescente din Munții Retezat, un adevărat ajutor când vizibilitatea este redusă.

marcaj luminos noaptea retezat

padure muntii retezat

Atunci când vedeți săgeata cu “Cabana Gențiana, imediat” să știți sigur că mai aveți… 5 minute până la cabană. Așa ne-am plimbat relaxați, cu rucsacuri super grele, printr-o pădure misterioasă, înzăpezită și acoperită de ceață.

Ca și Cabana Pietrele, Cabana Gențiana se află sub regim privat… iar asta nu pot spune că i-a prins bine mereu, din punct de vedere al satisfacției clienților. De Revelion Cabana Pietrele a fost închisă și cu toate acestea Gențiana a fost destul de goală. Interesant. Unde erau toți oamenii pe așa vreme frumoasă?

cabana turistica Retezat iarna

De la cabană nu se poate cumpăra mâncare (exceptând ciocolată), un ceai cald este acum 3 RON, dar au Pepsi răcoritor și icea tea pentru doritori! Camerele sus, la mansardă, costă 25 RON iar la parter 30.

Culmea Stânișoara și ai săi jnepeni, acoperită de nori la apus:

culmea stanisoara iarna, muntii retezat

Nu a fost în mod necesar cea mai primitoare cabană la care am fost, dar pentru noi a fost o tabără de bază foarte în regulă. Ca să citez, “primitivismului” i-a luat locul “modernitatea”.

conducta muntii retezat iarna

La întoarcere am urmat același traseu, iar nenea cu microbuzul ne-a plimbat lin către gara din Subcetate

Pentru nr. de telefon al lui nenea cu transportul spre Retezat erau valabile următoarele date de contact:

Transport spre Cirnic/Pietrele:

  • SC Vyky Company SRL Ohaba de sub Piatra (Victor Crudoane): 0722-667.511, 0788-606.975, 0254-779 980, 0722-534 950
  • Alte posibilități transport: Bebe Murar – 0744-906 299
  • Altfel, sunați la Cabana Pietrele sau Gențiana și poate au ei date atualizate

O călătorie de o oră scăldată în soare.

panorama retezat cirnic

Ajunși în gară și constatând că aveam ore bune de omorât, ne-am refugiat în cârciuma de vis-a-vis, raiul fumătorului pasiv.

gara subcetate retezat

Ne-am umplut timpul cu frumusețile locale…

bere hategana romania

A fost o vacanță tare tare frumoasă, cu vreme superbă și cu munți frumoși și necunoscuți mie până atunci. Să tot faci “expediții” în stilul ăsta!