Belgia nu se bucură de o măreaţă diversitate geografică (a se citi: nu are nicio urmă de munte) însă cu siguranţă este extrem de bogată cultural. Nu poţi să ignori uşoara asemănare lingvistică cu Babilonul.

Pentru că niciun oraş din Belgia nu pare să fie prea departe de Brussels, prima aşezare spre care mi-am îndreptat atenţia este cel mai admirat oraş din zona flamandă: Bruges (Brugge). Pentru că întotdeauna este mai frumos dacă eşti însoţit de oameni cu care te înţelegi bine, am pornit spre oraş împreună cu un amic belgian pasionat de fotografie, Didier Keus.

Primul lucru remarcat în Brugges? Nu găseşti locuri de parcare în interiorul oraşului, aşa că trebuie să parchezi undeva în exteriorul centrului istoric.

Muzeul Historium, unde istoria oraşului prinde viaţă prin filme interactive şi o poveste frumos meşterită, în care vizitatorii pot interveni. Casa cu o vechime de 400 de ani ajută cu siguranţă la revocarea atmosferei :). Muzeul este plasat în piaţa centrală a oraşului.

Muzeul Historium, turism interactiv Belgia

Turnul Belfry, tot în piaţa centrală din Bruges. Turnul poate fi vizitat şi oferă cea mai înaltă panoramă a oraşului.

Belfry Tower, Bruges

Ploua mărunt, toată ziua a plouat aşa, parcă drept întărire a mitului că în Belgia vremea are un singur anotimp: cel ploios.

The Church of Our Lady, Bruges: Turnul impozant al bisericii se vede aproape din orice colţ al zonei vechi din Bruges şi oferă un minunat punct de orientare în caz că te pierzi, aşa cum am făcut eu 😛

the church of our lady, brugge belgium

Un interior frumos din biserică unde m-am întâlnit şi eu, într-un final…

bruges church of our lady inside

cu El :D. Ne-am salutat cordial şi am ieşit, pentru că cineva nu plătise factura la căldura pentru locuinţa asta.

bruges church of our lady inside statue God

Tot pierzându-mă pe străduţe am dat peste Muzeul Berii din Bruges, cu sală pentru degustare şi pentru vânzare. La cât de frumos arăta, nu era de mirare că o coadă consistentă de turişti aştepta să intre.

beer museum Bruges

Bere tradiţională din Bruges:

muzeul berii brugge belgia

În piaţeta din faţa muzeului berii, o statuie staţiona, uşor ameţită probabil de la parfumul îmbietor (pentru unii, eu prefer vinul :P). Avem de-a face cu un Pegasus modern, care trage o caleaşcă cu un birjar visător, Apollo pe numele său, şi o doamnă uşor în derivă (să îi spunem Leda).

statuie Pegasus, Leda, Apolo Bruges

Unul dintre părculeţele frumoase şi ascunse din centrul Brugge este spaţiu de staţionare pentru trăsuri. Parcul se numeşte Minnewaterpark.  Defapt, dacă nu ai nici cea mai vagă idee ce este interesant de vizitat în oraş (aşa cum m-am dus eu) este suficient să te orientezi după străduţele pe unde merg trăsurile. Siiiiiigur duc turiştii să vadă ceva interesant.

trasura turisti bruges belgia

O fântână foarte haioasă cu un cal, plasată strategic lângă locul de staţionare al trăsurilor.

fantana cap cal, belgia

Vis-a-vis de trăsuri avem friptură de raţă cu portocală. O “raţă” mai grasă care adună crenguţe lângă Lacul Iubirii (Lake of Love).

lebada construieste cuib bruges

Se pare că este o modă să legi lacăte de podurile din Europa, în speranţa că poate legi şi pe cineva de podul respectiv cu această ocazie. :D. Podul, aflat lângă parc, duce spre o grădină dominată de linişte şi de verdeaţă: Beguinage.

În the Beguinage trăiau măicuţele. Încă o mai fac, iar belgienii se refugiază aici pentru a găsi liniştea din mijlocul oraşului.

Lacăt inimă pe pod, lebădă

Cum noi nu căutam linişte şi era muuult prea frig ca să staţionăm, am pornit din nou pe străduţe înguste, cu căsuţe din cărămizi ruginii, parcă scoase din jocul de Tetris.

case tipic belgiene

Muzeul diamantelor din Bruges

muzeul diamantelor brugge

Vechiul Spital Sfântul John:

Old St. John's Hospital Bruges Belgium

Eram înconjuraţi de specialităţi belgiene, mai mult sau mai puţin locale: cicolată în diverse forme, faimoasa dantelă de Bruges sau bere.

pisica din ciocolata belgia

O combinaţie irezistibilă: berea Duvel în trei sortimente de ciocolată :). Dacă ar avea aşa ceva în berării m-aş duce şi eu mai des pe acolo!

sticla bere duvel cu ciocolata

Fiind sezonul rece, hainuţele din dantelă belgiană sunt foarte de ajutor:

dantela belgiana bruges_mileu

Didier îmi povestea că locuitorii din Bruges îşi numesc oraşul Veneţia Nordului. Diferenţa este că, dacă în Veneţia mergi mai mult pe apă, aici admiri apa mai mult de pe lângă cele câteva canale. Există şi trasee de vizitare a Brugge-ului cu barca, dar la cât de frig era… sunt sigură ca erau o adevărată plăcere.

canal navigabil brugge belgia

Trăgând cu urechea la birjarii din trăsuri am descoperit în spatele celui mai mare muzeu din Bruges statuia dedicată apocalipsei. Mie una mi s-a părut unul dintre cele mai interesante puncte din oraş, mai ales ca tematică de statuie: Cei 4 călăreţi ai Apocalipsei: Cucerirea, Războiul, Foametea şi Moartea. Am ales randomly unul dintre călăreţi, pentru că îmi plăcea realizarea 🙂

statuie cei 4 calareti apocalipsei

Imaginea clasică din Bruges, cu vedere la canalul navigabil. Se pare că nu eram singura care aflase că asta este imaginea clasică…

Bruges canals, Belgium Vienea

O poză făcută de Didier în timpul orei albastre, cu altă ocazie:

Bruges blue hour photo

Canalul Groenerei, o oază de linişte….

canals of Bruges, Belgium

bruges canal walk tourist

La final de zi, după ce te saturi de ciocolată şi de bere… este timpul să îţi găseşti şi motivele pentru care ai facut-o!

why eat chocolate

Până una alta aştept vremea mai bună, ca să mă duc la munte 😉