Muzeul Paul Rubens din Antwerp, Belgia

Orasul: Antwerp, Antwerpen, Anvers (depinde din ce parte a Belgiei eşti)

Să vorbim despre vin.

Dacă aş avea cunoştinţe (şi practică :P) temeinică privind vinul aş putea face diferenţe fine între bauturi identificând plantaţii, blândeţea verii sau lemnul butoiului în care a fost stocat. Cum nu am cunoştinţe atât de temeinice, pot identifica doar vinuri care îmi plac sau nu pentru motive mai mult sau mai puţin spontane. Cam aşa este şi cu pictura, sunt cu totul o novice în domeniu, dar sunt tipuri de pictură care îmi plac şi alte tipuri pe care le văd ca pe nişte mâzgălituri 😀

Am ales să vizitez Muzeul dedicat pictorului flamand Peter Paul Rubens pentru că îmi place fineţea picturilor din acea perioadă, atunci când reprezentările statice de persoane au căpătat un sentiment de dinamism sub pensula unor inovatori. Primii fotografi de sporturi ai omenirii :P. Rubens a fost unul dintre cei care au dat tonul acestor schimbări.

Muzeul Rubens Belgia Antwerp, Antwerpen, Anvers

Muzeul se află în oraşul Antwerpen, în partea flamandă a Belgiei (aka partea vorbitoare de neerlandeză).

Biletele pot fi cumpărate din clădirea din sticlă plasată în faţa casei. Preţuri: 0 € copii până în 12 ani, 1 € tineri până în 26 de ani (inclusiv),  8 € adulţi.
Cum statul belgian încă mă consideră tânără (fiuh, ce grijă mi-a fost ridicată de pe inimă), încă pot să intru aproape gratuit la toate muzeele lor. Asta pentru că toate muzeele au acest tarif pentru categoria “suntem tineri, deci săraci” 😛

Împreună cu soţia sa, Isabella Brant, Peter Paul Rubens a cumpărat o frumuseţe de casă flamandă în 1610 şi a renovat-o având în minte stilul arhitectural baroc-renascentist, adus din Italia. Astfel, am ajuns într-o casă cochetă, cu o curte frumos decorată.

Verdeaţa nu a fost atât de strălucitoare de data asta, probabil de la soarele strălucitor de primăvară care ne orbea…

muzeul peter rubens belgia antwerp

Toată casa este plină de lumini calde, gândite mai mereu pentru a pune în valoare colecţiile de tablouri. Marea majoritate a tablourilor reprezintă picturi colecţionate de Rubens. Abia la final este şi cireaşa de pe tort, atelierul acestuia, cu propriile creaţii.

pictura salon intrare muzeu Rubens

Să ne întoarcem la vin picturi. În unele dintre ele subiectul este reprezentat cu un realism extraordinar. Strugurii ăştia erau atât de reali şi păreau atât de gustoşi!

pictura natura moarta, muzeul rubens

Curizoitatea nr.1: Am aflat eu că şi pictorii erau specializaţi pe anumite teme. În vremea aceea, un pictor specialzat pe vânat, fructe şi legume putea fi foarte căutat. Mulţi nobili îşi doreau picturi tematice în bucătării sau alte camere cu specific.

sculptura greceasca Hercules

Rubens colecţiona şi piese de arhitectură sau alte obiecte valoroase la acea vreme (unele dintre ele primite cadou de la cei cei care comandau lucrări). De obicei picturile şi sculpturile colecţionate erau adevărate muze pentru pictor. Erau cumpărate şi schiţe pregătitoare pentru lucrări mai mari, care puteau la rândul lor naşte idei noi.

O busolă solară:

antichitate busola solara

Curiozitatea nr.2: Patul flamand din anii 1600 era… ușor mai scurt decât mă așteptam. Cam la jumătate cât unul normal acum. Se pare că belgienii dormeau în poziţia ghemuit, considerându-se că face bine la digestie…

dormitor belgian, muzeul rubens

Ironia, fineţea cu care pictorii cucereau inima oamenilor, fără ca aceştia să îşi dea seama că defapt erau ironizaţi pentru defectele lor:

monkeys feasting

Un cabinet pictat..

cabinet pictat renastere rubens

La final este studioul de lucru al lui Rubens, cu câteva opere proprii şi un exemplu excelent de copie realizată la acea vreme.

Să luăm un caz practic: cum ar fi să ai nevoie de portretul preaiubitului şi preamăritului conducător al ţării… în 20 de copii (într-o perioadă în care aparatul foto nu există)? Rogi artistul să îţi facă 20 de portrete identice. Doar că artistul are lucruri mai bune de făcut, aşa că pictează un prim exemplar şi îşi lasă învăţăceii să îl copieze de restul 19 ori. Însă învăţăceii nu deţin chiar aceaşi fineţe a pensulei şi mai ratează mici detalii semnificative (şi când spun mici, vreau să spun foarte mici: tonuri fine de umbre, punctuleţe). Dacă la final artistul mai trece o dată peste copie şi face retuşuri, se pare că tabloul este considerat un original :).

Unii dintre învăţăceii aceştia au ajuns pictori reputaţi, deci nu vorbim de orice uceinici. Cu toate acestea este interesant mecanismul de lucru al unui atelier faimos de pictură.

atelierul_studioul pictor rubens

Cum pictura era folosită ca instrument de propagandă într-o perioadă în care protestantismul era deja deranjant pentru unii, Rubens a pictat şi teme religioase:

RUBENS CONVERSION OF SAINT PAUL

Foarte interesant, aşa ca pentru un week-end frrrrriguros în Belgia. Ce-i drept, nu ştiu când am prins ultima dată o ninsoare la câmpie în luna lui Martie… şi Belgia are zăpadă din belşug momentan.

Dar vă las să decoperiţi restul secretelor muzeului singurei. E foarte fain!

Pagina web oficială a Muzeului Pictorului Rubens: aici!

Ah, ce face lumea în Ghent când Belgia este blocată de ninsori? Cine a zis că nu poţi schia în Belgia? (poza nu este trucată)

schi extrem în belgia