Dacă vrei să vezi OZN-uri survolând Creasta Coștila Gălbinele noaptea, dacă vrei să înțelegi cum se meditează cu telefonul în mână sau efectele malefice ale fotografiilor, dacă vrei să afli cum se prepară o salată adevărată… sau pur și simplu dacă chiaaar insiști să mergi la cățărat… este timpul să faci o călătorie la refugiul Coștila!

Traseul: Traseul Eneida, Peretele Vulturilor

Dificultate: pas de 7+, 6 LC
Asigurări: spituri, pitoane, pot fi utile câteva asigurări mobile (noi am folosit tricamuri)
Echipa: Victor & Ioana

Prima săptămână înapoi în România, week-endul se anunța cu vreme frumoasă. Hmm, grea decizie cum să petrec timpul… 😛

După ce am urcat voinicește spre refugiul Coștila (a se citi a scos o limbă de un cot) mi-am dat seama cam cât se vede lipsa de trekking din ultimele luni.

Izvorul dinspre Valea Albă era plin (și nu doar cu apă, ci și cu viermișori care pare-se că atestă calitatea apei :P).

izvor de munte, Muntii Bucegi

La căsuța alpiniștilor era deja ceva lume instalată, semn că week-endul va fi înviorat de mulți iubitori de cazare all inclusive, 6 stele, stil alpin.

Sunt foarte prietenoasă dacă sunt trezită dimineața…

refugiul costila, muntii bucegi

Știam exact ce traseu vrem să facem împreună la prima tura în echipa Victor & Ioana: Poseidon, adică Bebe și Mircea… vreau să spun… ce ar fi să facem traseul Eneida?

climbing in Romania

Am pornit dis de dimineața spre Peretele Vulturilor, unde își are reședința Traseul Eneida bătut de George Stroie. Mai facem o poză la o floricică, mai la o crenguță, am mers foaaarte calm spre perete. Timp aveam destul.

wild lilly, carpatian mountains

Urcăm cu vitejie zona abruptă dinainte de Brâna Policandrului.

Copacul, cel mai bun prieten al munțomanului, mai ales în zonele abrupte 😀

traseu peretele vulturilor costila

Descriere Traseul Eneida

Intrarea în Traseul Eneida se face de la pitonul care marchează traseele Fluturele de Piatră și Policandrul, doar că a doua lungime pornește mai din dreapta. Prin urmare am vâslit printre verdețuri și copăcei până la baza celei de-a doua lungimi de coardă.

cum arata o floare de colt romania

A doua lungime…

traseul eneida, alpinism peretele vulturilor

A doua lungime pornește ușor în dreapta, pentru ca apoi să revină la direcția inițială, pe o fisură. Noi am folosit și asigurări mobile pe lungimea asta.

Incredibil cum se schimbă opiniile politice ale unui om atunci când acesta atârnă de un fir de coardă și coarda e filată de cineva cu opinii diferite 😛

A doua lungime, Traseul Eneida, Munții Bucegi

Traseul Eneida este bine echipat, cu spituri în mare parte. Regrupările sunt solide.

climbing Romania, Carpathian Mountains

A treia lungime are prima zonă cotată cu 7+, una dintre cele mai grele porțiuni din traseu. După o primă zonă mai ușoară, un diedru, am traversat 4 metri sub o mică surplombă. Aici începe fața cu muște care dă gradul lungimii.

rock climbing Romania, Carpathian

Lungimea este foarte bine asigurată și eu mi-am dat un pic sufletul pe ea, dar am încercat să mă bucur de cățărare și să nu trag de bucle.

Anduranța mea pentru trasee lungi s-a diminuat considerabil, la asta va trebui să lucrez în perioada următoare…

traseul eneida, catarare costila

Sub noi își făcuseră apariția încă 3 echipe, două în traseul Fisura Suspendată și una în Fluturele de Piatră. Destul de periculos pentru un tip de stâncă ușor friabil. Noi am încercat să mergem ca pisicile, dar nu știi niciodată cum îți scapă o pietricică.

A patra lungime pornește cu o arcadă și traverseaza oblic stânga până în Brâna Suspendată. Regruparea este comună cu Fluturele de Piatră, așa că la plecarea în a cincea lungime trebuie pornit la dreapta regrupării (pe un diedru).

Peretele Vulturilor, climbing costila

A cincea lungime debutează cu un diedru larg, pentru ca apoi să traverseze dreapta peste o porțiune cu lespezi imense. La capătul traversării este un punct excelent de odihnă pe una dintre lespezi, de unde pornește o altă față cu prize finuțe (cotată cu 7+).

Merge… merge 7+ la vedere…

peretele vulturilor, traseul eneida

Până nu mai merge…

alpinism romania, traseul eneida

Dar nu voiam să trag de bucle, aveam luxul să încerc la liber mai ales că eram secund! Ultima porțiune a lungimii este asigurată cu numeroase spituri, deci poate fi trecută la artificial (dar este păcat, la cât de frumoase sunt mișcările).

Mai glumind un pic că George nu s-a gândit să pună și el prize pe zona asta, mai încercând încăpățânată, mai observând poluarea lăsată de inițiatorul traseului (plumbi în perete) :P… am ajuns în regrupare. O regrupare incomodă, suspendată.

plumb in perete, traseu alpinism

A șasea lungime este foarte sinuasă și ușor friabilă. Traversează dreapta apoi iar stânga apoi dreapta… er… mai simplu este să citiți descrierea amănunțită de la George.

Important este că după prima traversare dreapta, când se revine la stânga (în prima porțiune a lungimii) este un piton care ar trebui vânat și asigurat. Altfel, la o cădere în poțiunea de mai sus aveți mari șanse să aterizați în brațele iubitoare ale coechipierului 😛

Partea a doua a lungimii este reprezentată de o fisură foaaarte faină și ușor friabilă, precedată de o traversare unde există o placă foarte… desprinsă de perete. Treceți cu grijă peste ea.

alpinism romania, alpinism bucegi

Lungimea a șasea iese în Brâna Interzisă, mai la stânga de unde se termină Fisura Suspendată.

panorama orasul Busteni din Bucegi

De aici am traversat puțin prin jnepeni și am urcat hornul de 5 metri care ne-a scos în Creasta Vulturilor. Yuhuuuu!
Avea să fie un week-end în care nu cațăr cap, dar la ce 0 anduranță am acum și ca secund, aș pierde mult timp să mă duc cap. În curând…

alpinism Bucegi

Am făcut dansul victoriei, am băut apă ca să nu ne stafidim de tot după atâta soare și am salutat vecinii din Peretele Coștilei. O echipă numeroasă străbătea Creasta Coștila Gălbinele împreună cu cel care a deschis traseul pe care tocmai îl parcursesem: George Stroie. Un piculeț mai jos, Rudi și Şerban se bronzau în Traseul Scorpionul.

victor dinu si peretele costilei
traseul scorpionul, peretele costilei

Am făcut un rapel lung din spiturile aflate aproape de creastă până în vâlcelul de sub noi (aveam corzi de 60m și ne-au ajuns la fix).

Mowgli style printre jnepeni sau… retrăind Cartea Junglei…
alpinism romania

Apoi am trecut pe Coama cu Jnepeni urmând o potecă sinuoasă ca să evităm un nou rapel prin Hornul Negru.

alpinism romania

Peretele Coștilei în toată splendoarea:

peretele costilei, alpinism romania

În jos ne aștepta Țancul Mic..
tancul mic, climbing bucegi

Priveliștea era superbă. Cum să nu îți placă așa ceva?
muntii bucegi panorama

Continuăm coborârea pe Vâlcelul Pietros
rock climbing romania

Ne oprim să admirăm flora locală: flori de colț, garofițe sălbatice, margarete, crini sălbatici și multe alte frumuseți pe care le vezi altfel doar în cărți.

margarete salbatice, muntii bucegi

garofita de munte, muntii bucegi

Cătălin și yoghinul preferat al tuturor cățărătorilor, urcând în traseul Hermann Buhl. Cu poza asta am fost acuzați că i-am fi furat sufletul, dar am zis că ne asumăm riscul 😛

traseul hermann buhl, tancul mic, costila

Înapoi la Refugiul Coștila, unde am cunoscut-o pe Mirela, o tipă suuper faină!

refugiul costila vara

La final de zi, echipele s-au adunat cumințele la Refugiul Coștila și astfel am revăzut oameni dragi. Iuliana și Titus au venit cu forțe proaspete și salate apetisante în timp ce extratereștii coborau de pe Creasta Coștila Gălbinele în plină noapte, așa cum se pare că se mai arătaseră cu un an în urmă la Crucea Caraiman.

Vi se pare că spun ciudățenii? Veniți la Refugiul Coștila să vedeți cu ochișorii voștri!! 😛

P-S: acum știind că am și eu doi cititori fideli (după ce m-a trădat Google), țin să le transmit un mesaj: nu mama & tata, nu am căzut în traseul ăsta 😛


Schițe pentru Traseul Eneida:

topo rock climbing romania traseu eneida, peretele vulturilor

sursă: George Stroie

topo traseu eneida vulturilor

sursă: George Stroie

Schița clasică:
În mod normal nu pun atâtea poze, dar Victor are ochi de fotograf și am zis să îi expun munca :D. Albumele lui foto pot fi găsite aici.