Au aparut pe internet poze cu Refugiul Craitei demolat, poze si informatii din mai multe surse. Problema este mai complexa decat disparitia unui refugiu din munti.

Un lucru este cert: refugiul din Piatra Craiului a fost smuls din pozitia pe care a ocupat-o cateva decenii.
Restul sunt doar zvonuri si supozitii:

 • De ce ai distruge o parte din (mica) mostenire alpina pe care o are Romania?
 • De ce ai lua o astfel de actiune controversata ca autoritate publica – in ipoteza in care au facut-o autoritatile – si nu ti-ai asuma-o?
 • Daca nu autoritatile, atunci cine si de ce a facut-o?

Cum este si normal, in masura in care acceptam ca normalul este la fel pentru toti, incidentul este conectat (in)voluntar de noua strategie a Parcului National Piatra Craiului prin care este interzis accesul pe nemarcat. Pe atunci s-au promis masuri extra pentru descurajarea calatorilor prin zonele nemarcate.

Puncte importante:

 • Refugiul a fost construit in Piatra Craiului intr-o perioada in care muntele nu era nici pe departe la fel de reglementat ca acum. De atunci a devenit o legenda a Pietrei Craiului, un refugiu ascuns pentru alpinisti si alti iubitori ai muntelui.
 • Dupa regulile actuale ale Parcului National Piatra Craiului, Refugiul Craitei si altele ca el nu ar mai face parte din zona accesibila turistilor. Asta pentru ca orice traseu nemarcat este defapt in open season permanent de vanatoare de turisti si amendare a acestora (straniu pentru un parc national care ar putea trai lejer dintr-o reglementare mai progresista).
 • Poza asta, facuta inainte de caderile recente de zapada, arata ca totusi sunt slabe sanse ca refugiul sa fi cazut din cauza unei avalanse

refugiu ascuns piatra craiului

 Refugiul La Butoi, tot din parcul national Piatra Craiului, tot disparut de data recenta:

refugiul la butoi piatra craiului

Citat de Cosmin Andron, Presedintele Clubului Alpin Roman CAR

Cum apare vreo problema de acces pe munte sau se distruge ceva responsabilul de serviciu, cel care “are obligatia dar nu face nimic” este Clubul Alpin Român – Romanian Alpine Club

Este eterna pasare a vinei atunci cand din nepasare sau neimplicare individuala ajungem la rezultate ireversible. E usor sa faci campanie pe FaceBook dar e mai greu sa sustii o campanie reala, in mediul privat si public, sa faci amendamente la legi, sa faci lobby pentru ele, sa studiezi si sa te pui la punct si sa ACTIONEZI.

Pentru toti cei ce vad in “Clubul Alpin Roman” entitatea care are obligatii fata de poporul roman, sunt cateva aspecte in legatura cu care ar fi trebuit sa se informeze:

 • Clubul Alpin Roman este un ONG de drept privat al carui obligatii si arie de interes (similar cu al oricarui ONG) este circumscris MEMBRILOR nu publicului larg / platitor de taxe etc
 • Clubul Alpin Roman are un statut, precum orice alt ONG si are DREPTUL iar nu OBLIGATIA de a actiona in conformitate cu scopul declarat in actele constitutive
 • In ceea ce priveste problema accesului pe traseele nemarcate si spre deosebire de cei care au descoperit in ultimele luni problema fara insa a gasi vreo solutie mai buna decat indignarea, Clubul Alpin Roman și-a exprimat official poziția față de acestea încă de la introducerea lor în 2011:

http://www.clubulalpinroman.net/…/pozitia-car-fata-de…/

 • In aceeasi problema Clubul Alpin Roman este membru fondator al Alianței Sport Natură, structură constituită tocmai pentru ariile naturale protejate, din legislația în vigoare: http://aliantasportnatura.wordpress.com
 • In problema demolarii refugiilor din PNPC conform legii daca acestea nu au autorizatie de constructie pot fi salvate doar de catre SALVAMONT in in baza HG 77 / 2003

Asteptam in Clubul Alpin Roman toti doritorii sa se implice in probleme de conservare atat a mediului cat si a traditiei montane din Romania si speram ca in asociere vor gasi forta si resursele de a schimba situatia in bine. Altfel, acuzele din fotoliu, sunt usor de facut ca exercitiu de imagine insa fara documentare, informare si implicare raman doar atat- un exercitiu de indignare si imagine.

De interes:

 • Situatia mai este conectata cu defrisarile masive care au loc in Piatra Craiului. Una de data recenta s-a facut chiar pe dealul din fata sediului Parcului National Piatra Craiului, in zona care sigur apartine de parc. Luand in considerare aceste defrisari si de constructiile ilegale din parc, lumea este revoltata ca singurele masuri care se iau sunt tocmai impotriva celor care se presupune ca iubesc si protejeaza muntele.
 • In situatia de fata, nu exista o pozitie oficiala a autoritatilor parcului. Exista un comentariu al domnului Verghelet (cel care conduce administratia parcului) pe Alpinet. -> acum exista 😀

Tinand cont ca nu am auzit de o strategie pe termen lung a Parcului National Piatra Craiului care sa integreze si o activitate internationala precum alpinismul (care presupune si mersul pe nemarcat) si nici nu am auzit de vreo chemare la dezbateri si discutii, ma tem doar ca aceasta indignare de pe internet va ramane doar acolo, infiripata cu pasiune in randurile din comentarii.

Cateva puncte de vedere, mai ales in situatia in care vi se pare ca o prevedere a autoritatilor este nedreapta sau nu va reprezinta sau credeti ca o puteti imbunatati:

 • Comentariile pe Facebook nu inseamna actiune. Un Like sau un Share nu ne degreveaza de responsabilitate si nici nu ar trebui sa ne faca sa ne simtim ca “pfiuh, eu am facut ceva, sa mai faca si altii!”
 • Orice lege este facuta de oameni si poate fi schimbata de oameni daca ei isi doresc asta (ar trebui sa stiu, am lucrat in domeniu). Atat legile cat si institutiile sunt construite pentru a servi binelui cetatenilor. Daca cetateni pentru care ele sunt construite nu se mai simt reprezentati, au dreptul sa ceara o schimbare.
 • Un sistem care functioneaza pe autorizatii subiective se poate intoarce oricand impotriva ta 😉
 • Actiuni posibile sunt multiple in cazul in care autoritatile iau decizii care nu va reprezinta, actiuni in calitate de individ si mai ales in calitate de membru al unei organizatii (unde-s multi puterea creste). De la e-mailuri, telefoane, intalniri, la petitii, solicitari de informatii publice, proteste creative sau nu si multe alte lucruri interesante (mai greu sau mai usor de obtinut). Sa nu uitam ca vorbimd e autoritati publice sau care depind de institutii publice, care de multe ori functioneaza din banii pe care voi ii platiti statului.

Parerea mea este ca problema transcende situatia unui refugiu daramat, care poate sa fi fost daramat chiar de Yeti. Cred ca problema se leaga mai mult de viitorul parcurilor nationale din Romania, pentru ca viitorul lor este strans legat de viitorul alpinismului, drumetiilor, saritului cu parapanta, admiratului de animale salbatice si alte activitati care isi iau sensul din interactiunea cu natura si cu muntele. Stiu, suna romantic, dar viitorul lor depinde foarte mult si de ce atitudine adopta cei care practica aceste activitati. Pentru ca nu poti sa mai speri ca muntii in Romania vor fi inchisi turistilor…

Incurajez intitiativa celor de la CAR de a infiinta o alianta care sa ia atitudine in astfel de probleme. Nu stiu exact ce activitati au la activ in aceasta directie, dar sunt sigura ca sunt deschisi la discutii.

Oare cati din cei revoltati vor avea curajul sa iasa de pe net si sa propuan solutii, sa fie activi si sa incerce sa ajute?

Autoritatile Parcului National Piatra Craiului au emis un comunicat de presa in care raspund informatiilor din social media. Foarte frumos din partea lor, felicitari pentru receptivitate si promptitudine.
Toggle

O echipa care vrea sa faca ceva:

 logo Alianta Sport-Natura

Deci….

refugii daramate

——–

Pe alocuri, presa locala preia informatia: Brasov