Traseu: Creasta Estică
Amplasare: peretele Piatra Altarului, Cheile Bicaz
Dificultate: 4A (6/6+, A0)

Piatra Altarului este un bloc calcaros cu o înălţime de aproximativ 160 m, deasupra confluenţei pâraielor Bicaz şi Lapoş. Forma sa zveltă reţine cu ușurință atenţia persoanelor care trec prin chei. Îmi amintesc când am venit prima dată în Cheile Bicaz că mi-am dorit să fac un traseu în acest perete frumos. Este un vârf înconjurat de jur împrejur de pereţi verticali şi care nu se poate atinge pe nici o potecă turistică. Doar prin căţărare.

Mati și cu mine nu plănuiam să facem traseul ăsta când am plecat de acasă, dar după o noapte grea tratată cu vin și observarea de mici scurtcircuite de dimneață, am ajuns să ne orientăm spre ceva ușoooor. Cum era un traseu accesibil pe care l-a făcut de multe ori, Cătălin s-a gândit și el să își trateze mâna accidentată cu un strop de indiferență și să o învețe din nou să se cațere. Prin urmare, iată-ne în echipă de trei.

 

 topo creasta estica cheile bicaz

schita preluata de pe http://mariusgrigoras.blogspot.ro/

Apropierea de perete:

Din fostul complex turistic Cabana Cheile Bicazului se merge spre surducul pârâului Lapoş , traversându-se gospodăria cu gard verde, dupa care intrăm în pădure pe o poteca ce urcă spre stânga.

În dreapta potecii se poate observa o mică construcţie din lemn pe care scrie “WC”. Pe această potecă se merge preţ de 5 minute, spre sfârsit poteca face la dreapta coborând malul abrupt al Lapoşului.Trecem pârâul prin vad şi urcăm pe panta abruptă pe care urmăm două serpentine. După 145 m ajungem la baza unui turnuleţ ce se înalţă pe linia crestei estice a Pietrei Altarului de care este separat printr-o strungă. Turnuleţul este despicat de un horn adânc.
Cărarea pe care am înaintat până acum, numită şi poteca Bârnădenilor, se ramifică la un moment dat. Punctul de răscruce este marcat cu o săgeată indicatoare, pe trunchiul unui brad gros aflat sub turnuleţul cu horn adânc. Săgeata spre stânga indică drumul spre Cresta Estică şi duce pe sub câteva tavane proeminente şi mai apoi într-o poieniţă cu grohotiş. De aici, urmăm drumul spre dreapta, pe o brână ce urcă în diagonală şi apoi pe lângă perete până în dreptul unei strungi mărginită la stânga de un colţ de stâncă. După acel colţ brâna ia aspect de prag orizontal şi coteşte spre stânga. Pe prag creşte un brad solid, în spatele căruia se observă un horn de 5 m înălţime. Aici începe traseul Cresta Estică.
Dacă urmăm săgeata spre dreapta vom continua pe poteca Bârnădenilor pe care se si retrage, la coborarea de pe Piatra Altarului. (descriere de pe http://mariusgrigoras.blogspot.ro/)

Descrierea traseului Creasta Estică

Prima lungime: chiar din șaua comodă în care ne-am echipat pronim pe un mic diedru murdar și ușor, asigurat cu două pitoane. De acolo se iese pe linia crestei pe unde continuăm, pe teren foarte ușor, până se întind corzile de 60m. Regruparea am făcut-o la un bolovan, cu anouri. Creasta este asigurată cu câte un piton pe ici pe colo.
A doua lungime: Continuăm să mergem pe o zonă ușoară până în fața unui perete unde terenul devine o idee mai dificil. Cățărăm peretele, unde sunt vreo 3 pitoane, și ieșim din nou în linia crestei. Regrupăm la două spit-uri, ușor în dreapta peretelui. Au fost două lungimi foate întinse. Mai exact, am mers și concomitent.
catarare alpinism bicaz
A treia lungime pornește deasupra regrupării, cu un pas mai înghesuit, dar nu greu. Se continuă pe fisură până la o brână mare de iarbă, unde regrupăm. O lungime scurtă și foarte bine asigurată.
A patra lungime continuă pe fața de deasupra brânei până la un biscuite din stâncă, de pe care cotim ușor dreapta pe o față căzută și ușor murdară. Regruparea este la capătul feței, înainte de zona cu copaci.
 Creasta Estică din Cheile Bicaz
A cincea lungime continuă printre copaci până la un diedru format de întâlnirea pereților care anunță ieșirea în creastă. Diedrul este asigurat cu un spit. Deasupra acestuia se iese pe teren ușor, asigurat cu câteva pitoane, în vârful peretelui Piatra Altarului. Am regrupat la copăcei, având în spate crucea uriașă de pe vârf.
 Creasta Estică din Cheile BicazPictură realizată de Mati:
Creasta Estică din Cheile Bicaz
Retragerea se face pe linia Traseului Clasic, la 25m în spatele crucii sub un perete surplombat se coboară spre dreapta. Când începe coborârea sunt fixate două cabluri metalice, cu rol de balustradă. La capătul balustradei este un pin gros din care, pe vremuri se cobora în rapel. O regrupare pe ancore ne anunță asupra locului pentru rapel, chiar în buza peretelui.
Facem un rapel lung care ne duce pe o brână lată. De aici se mai poate face un rapel până la baza peretelui, dar am preferat să îl urmăm pe Cătălin în descățărarea brânei, care este asigurată cu cabluri. Mult mai drăguță coborârea asta decât rapelul, cel puțin pentru mine.
De la baza peretelui am coborât prin pădure în dreapta, ținând aproape de perete, până am ajuns la punctul de intersecție inițial. Tot în jos pe poteca marcată am ieșit iarăși în drumul din Cheile Bicaz.