Trasee: Goulotte Vent du Dragon & Goulotte Perroux / Profit
Specificații pentru ambele trasee:

  • Lungime: 250m (pornesc de la 3500m)
  • Dificultate globală: TD-
  • Grad de cățărare la gheață: III 4
  • Grad de mixt (dacă nu acoperit cu gheață): M5
  • Înclinație gheață: 85° max

Amplasare: Fața Nordică a Aiguille du Midi, Masivul Mont Blanc

 

Un pic despre organizare…

Am ajuns în Chamonix duminică, după o noapte petrecută în Geneva la niște oameni faini pe care abia i-am cunoscut, Florin și Silvia. A spune că am planificat tura asta cu Dănuț este pretențios, pentru că ne-am decis peste noapte să mergem și am luat biletele de avion cu o săptămână în avans.

Cum nu am luat în calcul generoasa pauză de prânz a francezilor, între 12:30 și 14:30, nu am mai avut timp să ne facem cumpărăturile în aceași zi în Chamonix și să și urcăm cu telecabina la Aiguille du Midi.

În off-season, ultima telecabină care urcă la Aiguille du Midi este la ora 16:00. Totodată, de la 15 Octombrie refugiul Cosmiques este închis, însă se deschide bivuacul Abri Simond (care arată mai bine decât refugiul Coștila din Bucegi). Abri Simond este față în față cu Refugiul Cosmiques, chiar la intrarea în Creasta Arete de Cosmiques, și are o capacitate de aproximativ 16 oameni (încap mai mulți la nevoie).

Prin urmare, am urcat a doua zi cu prima telecabină (la 08:30), pentru a alege un traseu foarte aproape de refugiu: Vent du Dragon.

 

Goulotte Vent du Dragon

În topo-ul Snow, Ice & Mixed nu apare acest traseu, fiind de dată mai recentă decât ultima reeditare a cărții. Cu toate acestea, în vară când am fost cu Mati în Alpi (încă nu am apucat să povestesc de vacanța asta) am văzut cățărători rapelând din pasarela telecabinei de la Aiguille du Midi. Arăta spectaculoasă coborârea și am fost tare curioasă ce se ascunde acolo.

culoare de gheata aiguille du midi

Am lăsat rucsacurile la băieții de la telcabină, ne-a echipat de umbră în Alpi și am amenajat rapelul. Am înteles că acum ceva ani un alpinist a agățat cu colțarii un cablu de electricitate în acest rapel și a lăast telecabina în întuneric. Prin urmare, acum pasarela este protejată cu tablă acolo unde se face rapelul.

catarare gheata aiguille du midi

Am făcut 5 rapeluri, primul în gol (wai, ce sentiment fain). Stațiile de rapel sunt amenajate cu spit-uri, dar noi am folosit și stații mai vechi pentru a nu sta prea mult după echipa din fața noastră. Am ajuns în același timp la intrarea în culoar.

Echipe erau deja în traseu…

Prima lungime pornește pe o față căzută ușurică, vreo 60 metri. Regruparea o facem pe un fel de platformă.

ice climbing aiguille du midi

A doua lungime este scurtă și face ușor stânga pe o brână care conduce la o față acoperită de o limbă de gheață evidentă. A treia lungime ar fi primul crux al traseului și acum părea în condiții bune. Problema era că echipa de dinaintea noastră se mișca foarte încet, greșise linia iar noi făceam un pic frigul. Prin urmare, Dănuț ochește linia de gheață din dreapta noastră, și ea super frumoasă. Bine, fie, traversăm și o facem pe aceea. Am negociat puțin pentru că eu voiam să ducem Vent du Dragon până la capăt. Când am văzut că noi terminam a treia lungime și cei doi secunzi încă nu plecaseră, m-am bucurat totuși că am traversat.

catarare culoar gheata alpi francezi

Goulotte Perroux / Profit

Prin urmare, a treia lungime a noastră a fost aceea de traversare din Vent du Dragon în Goulotte Profit / Perroux. Am regrupat la un șir de cordeline fixate de țancuri, ceva comun în Alpi.

A patra lungime continuă în sus pe o pantă frumoasă de gheață care conduce într-un horn strâmt. Dacă hornul este mai uscat, aici este gradul de mixt M5. Acum era destul de multă gheață și nu au fost decât câțiva pasși de mixt ușori pentru a ieși pe dreapta, sub regrupare.

fata nordica aiguille du midi chamonix

A cincea lungime continuă pe un culoar clar cu un pas aproape surplombat de gheață. Era frumos și gheața de bună calitate. O plăcere să înaintezi pe așa teren. Am ieșit la soare în Arete de Cosmiques. De aici am ocolit jandarmul care are traseul Digital Crack, am parcurs “pasul” crestei și a urcat spre terasa telecabinei. Am mers concomitent pe creastă și îmi ieșea practic limba. Uof, încă nu eram aclimatizată.

Nu a fost greu iar atmosfera a fost excelentă. Atât atmosfera de față nordică în care vedeai la mii de metri sub tine un Chamonix mic și însorit, cât și atmosfera de traseu și cățărare pe o gheață de calitate bună. Eram din nou în Alpi!

 Profit  Perroux goulotte

Ne-am luat rucsacurile și am coborât pe creasta care îmi place mie așa de tare, de la telecabină spre Est pe Vallee Blanche și de acolo am ocolit Arete de Cosmiques pentru a ajunge la Abri Simond. Mișcare multă la refugiu, unde o grămadă de alpiniști jubilau la săptămâna care se anunța cu vreme faină .

ancientes laboratories cosmiques