Am început să îmi cumpăr echipamentul pentru munte pe vremea când eram studentă și nu stăteam foarte roz cu banii. Astfel, pentru a investi cu grijă bugetul, am început să citesc mult despre echipament și ce face fiecare. Tot atunci am aflat că sunt anumite lucruri la care consideram că pot face compromisuri și nu am nevoie să investesc mulți bani (fie pentru că erau foarte consumabile, fie că nu erau absolut necesare, fie că își făceau treaba și cele mai puțin cunoscute) și alte piese de echipament unde merita mai degrabă să dau o dată ceva mai mulți bani, dar să mă țină mai mult timp și să livreze ce promiteau (ex: bocancii, colțarii).

Pas cu pas mi-am construit un set de echipament care în mare parte a rămas constant de-a lungul anilor. Cred în ideea că mai bine dai o dată mai mulți bani, dar ai ceva durabil care face ceea ce dorești să faci. Așa dau mai mulți bani pe hainele de alpinism și iau chestii ieftine – de exemplu – pentru mersul pe bicicletă (pentru că ies rar cu ea și nici nu fac trasee foarte de angajament). Fiecare își face calculul în funcție de buget și ce vrea să facă mai departe. Până la urmă, acum 50 de ani alpiniștii făceau o grămadă de nebunii și în bocanci fără membrană Gore-Tex :P.

Pentru cine își caută echipament am construit o listă cu magazinele la care mai apelez sau de care mai știu, atât din România cât și din alte părți ale Europei (care livrează în România). Poate vă este utilă!

Magazine din Europa care livrează în România la prețuri ok:

 1. Bergfreunde.de (aici am găsit reduceri foarte bune și au transportul gratuit în România la valori de peste 100 Euro). Au magazin și în UK
 2. Sport Pursuit (site de flash sales, ocazional cu reduceri foarte bune la mărci foarte cunoscute de echipament, în spcial haine)
 3. Epic TV Shop (livrează gratuit în România, dar adaugă la prețuri TVA de Franța)

Eu am ajuns să cumpăr foarte rar echipament din România. Poate părea pretențios, dar adeseori pentru echipament specializat am plătit mult mai puțin să îl cumpăr din altă parte a Europei, mai ales în perioada de reduceri.

Magazine din România:

O listă cu magazinele pe care le cunosc din România. Am adăugat câteva comentarii pentru acelea cu care am și interacționat. Probabil sunt mai multe, dar nu știu eu de ele :). Toate magazinele din listă livrează la distanță, indiferent dacă au sau nu magazin fizic.

 1. AlpinExpe (Oradea)
 2. Altisport (Cluj)
 3. Atta – magazin specializat, produce marca Atta
 4. Ascent – magazin odinioară mai axat pe cățărat față de acum. Acum și-au extins portofoliul spre schi/alergare montană
 5. Base Camp 
 6. Climbing Shop – unul dintre puținele magazine specializate pe cățărare. Cu sediul în București, aici găsești de la espadrile la protecții mobile sau haine dedicată escaladei.
 7. Craimont
 8. Decathlon – echipamente nivel începător, fără pretenții, dar foarte accesibile ca preț. Ei vând și marca Quetchua
 9. Echipmont
 10. Edelweiss Shop (Câmpulung Moldovenesc) – mai rar magazine în zona asta a țării. Personalul este foarte de treabă.
 11. Himalaya și cu magazinul dedicat Mammut – poate cel mai mare magazin de echipament montan din România. Din păcate, adeseori au colecții vechi, atât la haine cât și la încălțăminte (asta poate conta la anumite tipuri de membrane). Foarte echipat pe partea de “fierăraie” pentru cățărat/alpinism. Colțari, pioleți, bucle etc.
 12. MarmontSport
 13. Marmota
 14. MMsport – magazin specializat, aduce câteva mărci de vârf precum Patagonia sau Arc’teryx. Subdezvoltată gama de produse dedicată femeilor 🙂
 15. Montrek – un clasic de lângă Calea Victoriei, cu câte un pic din orice pentru munțomani și cățărători
 16. Mountex (Cluj) – magazin cu reța extinsă. Are o gamă diversificată de produse, uneori mai scumpe decât media, dar cu produse care nu se găsesc la mulți dintre competitorii săi.
 17. Nahanny – magazin specializat pe produse din puf natural. Am un super sac de dormit de iarnă de la ei.
 18. Nootka (Cluj și București) – un magazin cu personal foarte drăguț. Mi-au adus la comandă produse pe care nu le includ neapărat în portofoliul lor.
 19. ParAlpin
 20. ProAlpin (Brașov)
 21. Rucksack (Galați) – un magazin micuț, super specializat pe cățărare (mai ales cățărare cu asigurări mobile)
 22. Sport Virus – eu îl asociez cu “magazinul care vinde marca franceză Millet”, dar mai au și alte mărci
 23. SportsWorld
 24. Trekking
 25. WinterMag
 26. ZuMont – magazin dedicat cățărătorilor, produse de la încălțăminte de approach la espadrile, bucle, corzi, haine de cățărat. Aduc espadrile Evolv, cred că sunt singurii de pe piața din România.

Înainte de a cumpăra echipament, mai ales mai scump, caut o grămadă de recenzii pe net și imagini cu oameni care folosesc acel echipament. Vă recomand să faceți același lucru pentru a crește șansele să fiți fericiți cu ce alegeți 🙂

Spor la ales!