Parcul Paklenica este un fel de mecca al cățărării croate Canionul prin care se intră în parc este străjuit de pereți albi din calcar cu înălțimi de până la 400m, gata să întâmpine cățărători începători sau avansați, amatori de escaladă, bouldering sau escaladă pe mai multe lungimi de coardă.

Problema cu parcul este, evident, dacă este prognoză de ploaie și, mai puțin evident, dacă este prognoză de vânt. Pe coasta Croației bate vântul de nord Bora (bura cum i se spune prin partea locului), cunoscut pentru capaciatea sa, dacă își dă silința, de a muta mașini de pe stradă. Noi, din fericire, nu l-am prins la capacitate maximă. Doar că l-am prins la rafale de 70-130km pe oră. Dintr-o dată norii au adus acest suflu al munților care scutura copacii din drum. Ne-am găsit cortul lipit de gard, cu toate cuiele răspândite în zonă. L-am luat ca un semn al pensionării acestuia, și-așa începuse să plouă prin el.

corturi luate de rafalele de vânt Bora, Paklenica

Când plouă în parc este o soluție de a vizita faleza de escaladă Karin, aflată la 30 minute de mers cu mașina din Starigrad. Sectorul Cassin are un tavan lung cu trasee de la 7a în sus. Pe lângă tavan sunt trasee cu grad până la 5c care sunt uscate dacă nu plouă foarte tare. La noi ploua de o 12 ore aproape și doar câteva dintre traseele astea se udaseră în top.

La prima întâlnire am fost sceptică, dar apropiindu-mă am remarcat că stânca galbenă nu era și friabilă iar mișcările din trasee erau chiar faine, tehnice. Cel mai aiurea era de filator, care stătea în ploaie, pentru că altfel traseele erau destul de ferite.

De la 6b în sus, erau trasee cât să îți ocupe o zi ploioasă la cațărat.

rainy day sport climbing karin crag, paklenica, croatia

sport climbing on a rainy day in Croatia, Paklenica, karin crag

Cum se ajunge:

Din Starigrad se merge cu mașina până în satul Karin Gonji. De acolo se prinde un drum inițiatl asfaltat, care mai apoi se transformă în drum pietruit. Continuăm pe drum aproximativ 1km până într-o curbă la stânga care are pe dreapta un spațiu ce poate fi perceput ca parcare. De acolo apar și câteva momâi care anunță o potecă destul de bine conturată ce începe să coboare prin vegetația sărăcăcioasă. Trecem pe lângă un zid de piatră și cotim ușor la stânga până ce poteca ne conduce sub faleze (aproximativ 10 minute de mers, maxim)

Coordonate GPS faleză:
44°08’05.5″N
15°38’55.0″E

Track faleză:

Karin climbing crag Croatia, Paklenica, rainy weather

Imagini realizate de Mihnea Prundeanu.

escaladă pe timp de ploaie în Croația, Paklenica. Faleza Karin