Chiar atunci când aș fi fost tentată să cred că primăvara asta ne-am ocupat cu latura mai sigură a sportului, mai exact escalada sportivă, am avut parte de un incident neplăcut în legătură cu echipamentul.

Cățărându-ne la falezele din zona Cascadei Vânturătoarea, unul dintre cățărători a zis să încerce traseul Choose Right! Right, care urmează o surplombă, pe sub două tavane. Un pas este sub primul tavan, undeva unde este a cincea sau a șasea buclă. Acolo a și căzut, cu bucla în dreptul șoldului la inițierea mișcării. Asta ar fi dus la o cădere scurtă, dar imediat am simțit un șoc în coardă urmat de o ridicare extra a filatorului. În speță, eu. Credeam că a ieșit spitul, am mai auzit de astfel de cazuri, dar nu auzisem până acum să se rupă carabiniera din buclă. Asta se întâmplase la noi.

Poate este lipsa mea de informare, cel mai probabil că nu am toate cunoștințele de siguranță în cățărare pe care ar fi recomandat să le am, dar nu mă așteptam ca buclele echipate să poată ceda astfel.

Carabinieră Petzl Spirit ruptă la bucla echipată

Din curiozitate, băieții au inspectat ulterior spitul. Rareori se întâmplă ca un spit să fie montat ca la carte, dar acesta era. Perpendicular pe sol, cu săgeata de pe el indicând pământul. Totdată, la inițierea mișcării, bucla nu stătuse în vreo poziție ciudată sau blocată în vreun colț de stâncă. Pentru curioși, nu, cățărătorul cu pricina nu s-a îngrășat recent 😛

Este posbil ca bucla să fi intrat în vreo poziție mai puțin decât ideală odată mișcarea pornită, dar mi se pare nerealist să te aștepți ca buclele să șadă frumos, ca în magazin, în traseu.

Era nouă? Nu era nouă. Proprietarul, venit cu alt grup, ne-a povestit că are vreo 9 ani bucla. Interesant este că am găsit pe internet un incidet extrem de similar, implicând același model de buclă echipată (Petzl Spirit), dar o buclă nouă.

Cățărătorii din jurul nostru au emis mai multe ipoteze, nu știu care este cea mai apropiată de realitate. Le-am scris și celor de la Petzl și m-au înștiințat că au înaintat mesajul, după ce au cerut niște detalii, echipei tehnice. Nu am primit alt răspuns, momentan.

Postarea inițială împreună cu o parte din explicații, pe Facebook, aici. O ipoteză este aceasta:

ipoteză carabă ruptă la escaladă petzl spitit

Până una, alta, noi ne-am verificat dacă mai avem bucle de la aceași marcă și ce urme vizibile prezintă.

Echipamentul poate ceda și din greșeli de proiectare sau fabricație, nu doar din utilizare greșită (nu doar o dată mărci renumite au rechemat echipamentul vândut sau anumite serii din el pentru că au descoperit faptul că ceda în mod repetat deși era utilizat conform specificațiilor). Există șanse ca o astfel de situație să fie aici, dar asta nu m-a oprit din a reflecta un pic asupra cunoștințelor, adeseori insuficiente, pe care noi cățărătorii le avem despre siguranță în practicarea sportul nostru. Este adevărat că nici nu există multe cursuri pe tema asta în România, dar nimic nu ne împiedică să ne documentăm singuri.