Masivul calcaros Piatra Craiului este întotdeauna o destinatie greu de refuzat, indiferent cu ce vreme te întâmpină. Capricios și deloc în toane bune, Craiul a oferit totusi peisaje captivante găștii de bloggeri care a venit împreuna cu F64 Studio la workshopul Canon. Urma să ne jucăm cu o multitudine de aparate foto de la Canon, care mai de care mai compacte sau mai DSLR :P.
Supriza placută a fost compania echipei din administrația Parcului Național Piatra Craiului, care ne-a prezentat informații interesante și ne-a introdus în noua strategie privind dezvoltarea parcului. Aceasta are potențialul de a fi foarte controversată.
Aparatele foto Canon & F64, o reîntâlnire frumoasă
Când eram mai tânară și mai necățărătoare aveam un aparat DSLR de la Canon și mă bucuram tare să îl scot la plimbări montane. Parca făcea mai multă justiție decât un compact peisajelor superbe din Munții Carpati. Cu părere de rău l-am abandonat pe 450D în cămară atunci când m-am apucat de alpinism.
Prin urmare, de data aceasta am ales să mă joc cu un body Canon 60D și am luat un obiectiv bun pentru peisaje: Canon 18-135mm.
Cat rangerii de la Parcul Național Piatra Craiului ne povesteau despre unicitatea zonei, eu căutam unicitatea cu pricina printre bolovani.. 😛
Lumea (cațărătorilor) este foarte mică, asa că iată cum în Prăpăstiile Zărneștiului m-am întâlnit cu amici noi, pe care i-am cunoscut pe Creasta Koncheto:
Apoi am pornit spre Satul Măgura…
Satul Măgura sub o pătură de nori
Dupa Prăpăstiile Zărneștiului ne-am deplasat în Satul Măgura. Situat la o altitudine de 1000 de metri, acesta este cunoscut pentru atmosfera pitoarească, localnicii primitori și deschideri superbe atât spre Munții Bucegi cât și spre Piatra Craiului.
Eu am mers în bena mașinii, așa că aveam priveliște faină:
Împreună cu Alin și Dragoș ne-am urcat aparatele Canon pe dealurile din satul Măgura, unde am zărit niște peisaje suuuper fotogenice. Nu am mai prins de mult timp culori așa de frumoase în fotografii. Compactul meu nu se compară cu D60 😛
Lumina nu a fost foarte prietenoasă, nori grei apăsând peste coama Craiului și deasupra noastră.
Cât Alin făcea niște suuuper cadre cu obiectivul “meu”, am primit la schimb un obiectiv Canon 70-200 f4 numai bun pentru fotografiat detalii. Are și el zoom, dar are i o claritate deosebită pentru lucrurile mici care ne înconjoară…
Noile condiții de acces în Parcul Național Piatra Craiului
1. Taxa de intrare în Piatra Craiului
Începand de… ieri există o taxă de intrare în Parcul Național Piatra Craiului, valabilă în sezonul 1 Mai – 30 Octombrie. Taxa are menirea de a ajuta autoritățile în desfășurarea de activități educative pentru tineri, în amenajarea traseelor din parc și în alte activități legate de buna organizare a parcului.
- Valoarea taxei: 5 RON/intrare, 20 RON/abonamentul pentru un sezon
- Unde se găsesc automatele de bilete: 1 la poșta Zărnești, 1 în fața noului sediu al Administrației Parcului Național Piatra Craiului (clădirea uriașă și neagră din drumul spre Plaiul Foii). Nu am reținut unde va fi al treilea, dar informațiile vor fi afișate pe panoul de informare de lângă gara Zărnești.
Argument PRO: Pe de-o parte este situația Munților Ceahlău, unde există deja o astfel de taxă menită să mențină organizarea parcului și curățenia. Deci ar exista o utilitate a taxei.
Argument CONTRA: Pe de alta parte, nu mă pot abține în a mă gândi la munții din alte părți ale Europei, unde o astfel de taxă nu există iar veniturile (substanțiale) sunt realizate din diverse servicii pe care autoritățile le ofera turiștilor (posibilități de ghidaj montan, vizitarea unor obiective etc.). În aceste țări muntele este o industrie care funcționează, fără a fi restrictivă în acces. Mi se pare o abordare mai bună decât a închide muntele pentru toată lumea 🙂
2. Traseele nemarcate din Piatra Craiului sunt interzise turiștilor
Deși legea este în vigoare de câțiva ani, acum autoritățile Parcului Național Piatra Craiului s-au pornit să o implementeze: orice turist prins pe traseele nemarcate din Piatra Craiului este pasibil de o amendă în valoare de 3000 RON.
De menționat: nu sunt de acord cu reglementarea/limitarea accesului pe munte. Bine că ne-a gândit noi să gândi pentru alții… Big Brother nu este departe. Personal, mi se pare de-a dreptul stupid. Dar, dacă tot o faci…
Argument PRO: turiștii neavizați/ nepregătiți/ neechipați sunt protejați de la accesul în zone periculoase. A fost o observație pertinentă privind oamenii care citesc pe Internet despre un traseu nemarcat care este prezentat drept ușor și nu se gândesc că cel care a scris articolul este bine pregătit (deși nu aș face o regulă din exemplul cu individul care are nevoie de mesajul nu ai voie să bagi pisica în masina de spălat). Unul doi amețiți nu fac o regulă și e o iluzie să crezi că vreo lege pe lumea asta îi va salva.
ArgumentE CONTRA: autoritățile nu au luat în niciun fel în considerare turiștii pregătiți/echipați care vor să parcurgă aceste trasee. O delimitare de tipul: persoanele membre ale unui club montan (membru al Federației Române de Alpinism și Escaladă sau la vreun club internațional), cu legitimatie validă, au dreptul să intre pe traseele nemarcate sau traseele de alpinism… nu există. Eu sunt membră a Clubului Alpin Belgian, implicând faptul că am o asigurare medicală pentru alpinism recunoscută la nivel european, pe lângă apartenența la secțiunea de alpinism.
Desi intenția este bună, aceea de a proteja biodiversitatea zonei și zonele sălbatice, implementarea mi se pare deficitară. Eu una aș fi avut idei pe tema unor astfel de strategii și mi-ar fi plăcut să fiu consultată în procesul de schimbare a politicilor de acces (în calitatea mea de turist frecvent în zona :P).
Cu toate acestea, cei de la Parcul Național Piatra Craiului mi-au părut, cel puțin, deschiși la dialog. Au și un mail de contact la office[at]pcrai.ro și cred că ar fi util pentru iubitorii masivului calcaros să le dea un mail pe tema asta…
Concluzii
Invitația de a merge în Piatra Craiului la workshopul Canon a apărut oarecum din scurt, însă mă bucur nespus că am acceptat. Am cunoscut niște oameni foarte faini și am “furat” un pic de fotografie de la fotografi cu ochiii muuult mai sharp decât mine 😀
Dacă vreți să citiți cum au văzut ei ieșirea din Craiul cel capricios și fermecător:
Alin Popescu – noutatifoto.ro
Anda Stănciulescu și Ionuț Maciuca – hailabord.ro
Iulian Sîrbu – trans-ferro.com – vedeti un filmulet cumparand de la automat primul bilet de intrare in parc
Sorin Rusi – laptopnews.ro
Ionuț Iordache – jurnaldecalator.ro
Dragoș Asaftei – blogdefotografie.ro
Bogdan Petre – imidoresc.ro
Răzvan Bucur – devicer.ro
Andreea Stan – provinciala.ro
Mălina Rusu și Răzvan Ion – vacantapersonalizata.ro
Monica Anghelovici – povestidecalatorie.ro
Florin Arjocu – drumliber.ro
Luminița Nitoiu – playtech.ro
Narcisa Suruianu – travelgirls.ro
F64 – f64.ro/blog
Dacă sunteți curioși și ce alte poze s-au mai realizat în această tură, căutați hashtagurile #fotopiatracraiului, #F64canon și #CraiulF64 pe Facebook, Twitter sau Instagram.
Poza de grup de la F64
3 Comments
[…] Îmi doresc, Blog de fotografie, Jurnal de călător, Noutăţi Foto, Airlines Travel, Hai la Bord, Fluturele de Piatră, Răzvan […]
Si eu am pozat mosul si cu baba 🙂 A fost fain!
Daaa. Nu a fost eu suficient de creativă cât să nu se vadă scara din dreapta, dar mi s-au părut haioși împreună.
A fost tare drăguț ^_^
Detalii detalii. Nici nu am remarcat scarile 😀 Superbe pozele si peiasjele nu mai zic!
[…] Popesu – noutatifoto.ro, Ionuţ Iordache – jurnaldecalator.ro, Ioana Acsinia – flutureledepiatra.ro, Bogdan Petre – imidoresc.ro, Răzvan Bucur – devicer.ro, Andreea […]
[…] Acsinia – flutureledepiatra.ro Narcisa Suruianu – travelgirls.ro Alin Popescu – noutatifoto.ro Iulian […]
[…] Acsinia – flutureledepiatra.ro Narcisa Suruianu – travelgirls.ro Alin Popescu – noutatifoto.ro Iulian […]
[…] doresc, Blog de fotografie, Jurnal de călător, Noutăţi Foto,Airlines Travel, Hai la Bord, Fluturele de Piatră, Răzvan Bucur, blogul […]
[…] doresc, Blog de fotografie, Jurnal de călător, Noutăţi Foto,Airlines Travel, Hai la Bord, Fluturele de Piatră, Răzvan Bucur, blogul […]