Am fost întrebată de mai multe ori care ar fi combinația ideală de haine pentru oraș în timpul sezonului de iarnă, friguros prin excelență. Deci pentru un stil sportiv iarna. Poate pentru că la munte eficiența în a-ți ansambla echipamentul de corp poate duce la diferențe considerabile de consum al resurselor corpului, munțomanii cu experiență ajung să înțeleagă binișor impactul schimbărilor de vestimentație. La fel de bine, conceptele de pe munte pot fi extrapolate la oraș, pe vreme rece.
Prin urmare, voi realiza o mică serie de articole cu și despre experiența mea cu echipamentul de iarnă, precum și câteva recomandări din experiență personală. Țineți cont că oamenii au corpuri diferite și, în concordanță, nevoi diferite. Unii au circulația periferică (mâini, tălpi) mai sensibilă, alții se supraîncing. Un mai mic segment poate umbla și în șlapi iarna și se va simți confortabil. Întotodeauna este loc de personalizare 🙂
Încălțămintea:
Sunt câteva elemente de care este bine să ții cont: materialul și grosimea tălpii, materialul din care este realizat bocancul, impermeabilitate, înălțime.
- Dacă talpa este subțire și dintr-un plastic oarecare, șansele sunt ca aceasta să fie un conductor bun al frigului. Pentru bocanci, ideal este ca talpa să fie capabilă să absoarbă șocuri, să prevină alunecarea (ideal prin profilul ei) și să oferte confort termic. Materialul de pe talpă cel mai răspândit pare să fie Vibram. Cu toate acestea, există și alte materiale folosite, unele mărci realizând rețete proprii (ex: Contragrip de la marca Salomon).
- Glezenele sunt destul de sensibile la frig. Indicat ar fi să îți alegi încălțăminte care să le protejeze. Un bocanc înalt compensează și dacă se întâmplă să calci greșit și te poate ajuta la rebalansare, fără să te accidentezi.
- Impermeabilitate: degeaba ai cei mai frumoși bocanci dacă intră apa prin ei ca prin sandale. Poți folosi creme și substanțe impermeabilizante, dar un pas ar fi să îți alegi un bocanc cu cât mai puține cusături pe exterior. Cu cât materialul exterior se apropie de a fi făcut dintr-o singură bucată cu atât scad șansele să ia apă.
- Dacă nu sunt bocanci și se dorește încălțăminte mai feminină, don’t go for high heels. Pe teren mai accidentat (dacă ieși de pe asfalt), dar și pentru purtare îndelungată în frig, alege o talpă comodă, pe care o poți controla ușor pe teren denivelat.
Pantalonii:
Când este foarte frig afară, metoda de a avea mai multe straturi de îmbrăcăminte ajută la protecție. Principiul este să iei câte un strat pentru fiecare necesitate a corpului:
- un strat să absoarbă transpirația
- al doilea strat să îți dea confortul termic/să îți țină de cald
- al treilea strat, exterior, ca să te protejeze de factorii exteriori, ca tu să nu pierzi căldura generată de stratul 2
Pentru pantaloni cele trei straturi pot fi compactate în două, pentru că picioarele nu sunt așa de predispuse la a genera transpirație: un strat să țină de cald, un strat exterior care să fie cât de cât rezistent la vânt, eventual la apă. Totdată, existența a două straturi ajută la crearea unui spațiu cu aer cald care ajută la confortul termic.
Bluza/geaca:
Metoda celor trei straturi se aplică de minune la trunchi:
- primul strat: o bluză subțire, care să stea lipită de corp și care să abosoarbă transpirația. Idealul ar fi ca materialul să fie lână. Bumbacul are darul să se usuce greu, deci ține mult umezeala pe corp.
- al doilea strat: un element de vestimentație care ține de cald, ceva mai gros. Un “polar”, un pulovăr, o bluză mai călduroasă
- al treilea strat: cel care te protejează de vânt, ploaie/ninsoare, englezii îl numesc “hardshell”. Este acel strat care protejează și căldura din interior. Ideal ar fi să fie o geacă din material care “respiră”, care face un anumit transfer de aer cu exteriorul. Astfel, dacă te grăbești sau alergi o bucată din drum să nu te supraîncingi si să fie nevoie să deschizi haina, ci la scurt timp să se regleze temperatura din interiorul hainelor. Cele mai popular material este Gore-Tex, dar există deja o multitudine de alternative la el (în funcție de ce buget ai, la câtă apă ai nevoie să reziste, ce textură vrei să aibă)
Geci cu puf:
Acum se găsesc pe piață geci din puf cu design foarte frumos, unele dintre ele având deasupra o membrană cât de cât protectivă la umiditate. Puful poate fi de două feluri, sintentic și natural (adică jumulit de pe vreo zburătoare). Fiecare are avantaje și dezavanataje.
- Puful sintetic ține de cald și dacă se udă, este mai ușor de întreținut (ex: poate fi spălat ușor), dar nu are același coeficient caloric. Deci nu ține la fel de cald
- Puful natural este foarte călduros, dar dacă se udă este aproape inutil. Își pierde mare parte din capacitatea de a ține de cald. Totodată, este mai greu de întreținut. Nu doar o dată am auzit de produse din puf compromise printr-o spălare neatentă la mașina de spălat.
Gecile cu puf nu sunt la fel de versatile pentru persoanele active. Adică te poți încinge destul de tare în ele dacă te miști mult. Este mai versatil sistemul cu trei straturi și geaca de puf pentru momentele mai statice.
Orice geacă ar fi, dacă este stil sport, eu una nu mai iau în considerare să aleg una fără glugă. Ajută foarte mult când este vânt afară, când ninge/plouă și la izolarea vâjâitului vântului.
Accesorii
Cum cele mai rapide pierderi de căldură au loc în zona capului și a extremităților, mâinile, capul și tălpile trebuie protejate cu predilecție. Bocancii rezolvă aspectul picioarelor, pentru restul avem:
- pentru mâini: mănuși călduroase, eventual care mai oferă un anumit confort termic în cazul în care se udă (lână).
- pentru cap: un fes care să acopere în special zona uerchilor. Nu trebuie să fie foarte gros dacă ești o persoană activă, pentru că te poți supraîncălzi. Există fesuri care au întărită cu material banda care acoperă fruntea și urechile, dar este mai subțire sus, permițând un transfer diferențiat de temperatură.
Materiale:
Deși bumbacul este adeseori folosit în hainele de oraș, el rămâne totuși un material foarte păcătos în vremuri friguroase. Dacă se udă, se usucă greu, deci menține un disconfort aproape de corp și nu ajută la păstrarea căldurii. Ideală este lâna, care acum a ajuns să fie prelucrată foarte fin. Poți cumpăra de la lenjerie de corp la haine foarte elegante realizate din lână. Marele avantaj al lânii, pe lângă faptul că este o țesătură naturală, este că menține un anumit confort termic chiar și udă și se usucă relativ repede. Totodată, ea prinde miros specific destul de greu.
Ca alternativă sunt produsele din material sintetic, dar chiar nu le recomand pentru straturile apropiate de corp, mai ales în oraș. Hainele sintetice se usucă foarte repede, mențin confortul termic, dar și prind un miros specific destul de repede.
Una dintre școlile de gândire în materie de vestimentație montană spune că nu ar trebui să simți dezechilibre termice. Dacă îți este cald, dă un strat jos, dacă îți este frig, mai pune unul. Ideal este să nu simți niciodată dezechilibre pentru că atunci corpul compensează cu energie proprie și vei utiliza resursele mai repede decât ar fi nevoie.
Țineți cont că, pentru a putea compacta informația, am simplificat mult anumite elemente. Există o multitudine de elemente pe piață și există și un compromis între confort, utilitate, design (?). De aceea am încercat să acopăr principiile mari, lăsând loc, după cum spuneam, de personalizări.
Leave A Reply