De mult timp cred în educație ca fiind soluția pentru multe dintre problemele din jur, cu predilecție în rezolvarea unor probleme ce privesc acest spațiu care îmi găzduiește o bună parte din pasiuni: muntele. Fie că este vorba de practicarea de sporturi precum alpinismul (atât pentru a învăța cum să îl practici, cât și pentru a respecta spațiul unde se desfășoară), fie că este vorba de plimbări pe munte (mai acesibile și prin urmare mai predispuse în a impacta mediul) educația cred că este alfa și omega în păstrarea unui echilibru pentru conservarea naturii.
Sunt țări în lumea asta în care natura a devenit un fel de parc de oraș. Natura nu mai este starea… naturală. Este un spațiu conservat prin grija oamenilor și starea naturală a devenit societatea umană. Trist, aș spune.
Unul dintre motivele pentru care aleg să locuiesc în România sunt frumusețea și diversitatea georgafică, starea încă sălbatică a naturii. Astfel, mi se pare corect să sprijin inițiative precum cea a echipei Clubului Alpin Român, ce organizează Maratonul Apuseni msg systems, în proiectul “Donează pentru programul de educație montană din zonele rurale din Apuseni!”
De-a lungul anilor am văzut schimbări ale acestor zone, am văzut construcții noi, drumuri pe unde nu ne închipuiam că ar putea fi construite, exploatări forestiere lângă rezervații botanice, zgomot de mașinării sau mijloace de transport. Vrem să alergăm în continuare prin natură și păduri, și vrem să păstrăm munții și traseul nostru de maraton prin locuri la fel de pitorești cum v-am obișnuit deja. Mihnea Prundeanu
Cu ocazia maratonului, organizatorii lansează și campania de strângere de fonduri pentru programul de educație montană din zonele rurale din Apuseni. Susținătorii sunt invitați să contribuie folosind pagină de donații a site-ului www.maratonapuseni.ro/doneaza.
Mi se pare o inițiativă frumoasă care sper să fie ajutată măcar un pic prin participarea mea la maraton. Poate va fi ajutată și de voi, dacă veți considera că este o cauză pentru care merită luptat. Eu o fac pentru că mi se pare frumos să și dau ceva înapoi acestui spațiu, nu doar să iau. Sper doar ca materializarea proiectului să însemne un pas în față spre clădirea de atitudini frumoase față de zona Munților Apuseni și nu numai 🙂
Comment
Zbor intins “Fluturasule” prin Buhuia, Sesul Cald, pe sub Pietrele Marunte, hodineste oleaca la Crucea Crencii si revenire spectaculoasa pe Zapodie si Valea Vadului si inapoi pe “telefoane” la Schiland.