Iuliana Enache este una dintre puținele fete românce care s-au devotat alpinismului, ca ramură a cățărării. Motivată, încăpățânată și dornică să crească în sportul acesta, Iuliana a parcurs numeroase trasee în pereții mari ai României, dar a început să se aventureze și în Alpi, acolo unde s-a și mutat de curând. Dincolo de ambițiile montane, trebuie lăudat talentul la gătit și zâmbetul omniprezent 🙂
Când o veți cunoaște, cel mai probabil nu vă va povesti despre CV-ul ei alpin, dar vă mai dau eu din casă că a urcat pe Vârful Mont Blanc via Creasta Innominata, a urcat singură până aproape de Vârful Matterhorn; a cochetat cu peretele Marmolada din Italia, cu Frendo Spur în Alpii francezi sau cu frumoșii pereți din Verdon;
În România a parcurs trasee faimoase precum Fisura Albastră, Fisura Roșie sau Sărutul Pământului în Peretele Văii Albe, Madona Neagră, Vigh Tibi și multe altele în Cheile Turzi; practică schiul de tură și iese câteodată pe munte în ture cu bicicleta. Dacă vă place cățărarea de iarnă, împreună cu Alex Lungan, Iuliana a deschis traseul 8 Martie din Peretele Nordic al Vârfului Lespezi, Munții Făgăraș.
Lista este bogată și spune ceva despre o pasiune prezentă deja de câțiva ani.
1. Ești “ceea ce te cațeri”?
În niciun caz, cățăratul este doar un aspect al vieții mele.
2. Membru al unui club montan/ sportiv? De ce?
Nu. Pentru că nu am nevoie de o patalama și un loc în care să dau bani de cotizații și pentru că nu am auzit de vreun club care să mă facă să vreau să ma alătur ideilor, principiilor lor. Asta dacă nu se pune că plătesc acea asigurare pentru sporturi extreme la Clubul Austriac, pentru că, deși ești afiliat la un club ca ăsta, nu asta e ideea de a fi parte dintr-un club montan!
3. De ce te temi cel mai tare (în sportul ăsta)?
Mă tem de plafonare și de incompetența mea de a găsi ieșirea. Totodată, mă tem de o accidentare foarte gravă care m-ar împiedica să mai practic acest sport.
4. Cel mai ciudat vis pe care îl ai vizavi de cățărare?
Visez să am un job care să aibă legătură cu sportul ăsta (nu să fiu sportiv), visez să se apuce sora mea de cățărat ca să fac echipă cu ea (haha, ăsta are șansa de împlinire de 0,1 %) , visez să explorez cât mai multe zone de cățărat din lume.
5. Trei cățărători care te inspiră
Niculae Baticu – entuziasmul şi devotamentul pe care le-a avut Baticu pentru munte mă fac să mi se zbârleacă părul pe mâini şi să-mi zburde sufletul de emoţie, pentru că regăsesc, într-un anumit procent, dorinta lui nestăvilită pentru munte şi în Mine
Hazel Findlay – fata asta este simpatică şi se caţără la asigurări mobile destul de bine, ceea ce mă face să-mi doresc şi eu. O urmăresc, are tehnică, îmi place stilul ei (şi apoi este şi fată, ceea ce o face şi mai interesantă…haha)
Alexander Huber – pe lângă faptul că îmi place cum arată ca bărbat 🙂, îmi place şi faptul că s-a dezvoltat destul de complex în sportul ăsta. Practică alpinismul în toate formele lui, extrem, clasic, solo, schi, big wall, tehnic şi ce-o mai face el..:). Este un alpinist bun şi asta mă inspiră.
6. Ce te motivează? Ce te demotivează?
Mă motivează aventura descoperirii a noi zone , nu neaparat de cataract.
Ce mă demotivează? Repetitivitatea pe aceleasi trasee, zone, prosta dispoziţie a partenerului de căţărat.
7. Cum îți alegi echipamentul, în funcție de ce?
Păi sunt două modalități…prima cât de tare mă arde buza să-l achizitionez , adică necesitatea lui (dacă prin România nu folosești mobile așa de des, în Alpi e musai, deci e o necesitate să le ai. În România poate fi și un moft) și a doua modalitate se referă pur și simplu la necesitatea de a cheltui banii, mofturi.
8. Ai inițiat vreun începător în sportul acesta?
Din păcate nu, dar dacă mi se ivește șansa, cu plăcere.
9. De ce crezi că este nevoie pentru creșterea sportului în România?
De oameni uniți, educați și cluburi/federatii care să susțină și să ajute cățărătorii…
Dacă vreți să o contactați, profilul de Facebook al Iulianei este acesta.
Leave A Reply