Laurențiu Anghel este un cățărător român cu vechime și multă experiență în domeniu . Îmi permit să spun că este una dintre persoanele care au dus cățărarea în România, cu numeroasele ei forme, un pas mai departe, într-o țară în care promovarea escaladei/alpinismului nu este neapărat bogată.
1. Ești “ceea ce te cațeri”?
Daca am inteles bine sensul intrebarii, raspunsul meu este urmatorul:
Cred ca personalitatea cuiva se reflecta in felul in care se confrunta cu provocarile din catarare, iar experientele din catarare influenteaza destul de mult felul in care iti traiesti viata “civila”. La mine asa s-a intamplat!
2. Membru al unui club montan/ sportiv? De ce?
Prin ’90, cand descopeream/inventam escalada sportiva mi s-a parut ca ar fi o idee buna sa ma catar in concursuri si m-am inscris intr-un club. Dupa o vreme, mi-am dat seama ca ajunsesem sa ma catar din obligatie, parca mergeam la serviciu. Am renuntat si m-am intors la conditia mea de om liber care hotaraste el insusi pe ce si cand sa se catere.
3. De ce te temi cel mai tare (în sportul ăsta)?
Probabil ca de vremurile cand n-o sa mai pot sa ma catar si o sa trebuiasca sa traiesc din amintiri.
4. Trei cățărători care te inspiră
Doug Robinson, Jim Bridwell, Peter Croft
5. Ce te motivează?
Descoperirea, explorarea. Sunt foarte motivat atunci cand lucrez un traseu nou, amenajez o noua zona de catarare sau merg sa ma catar intr-un loc in care n-am mai fost.
6. Ce te demotivează?
O companie nepotrivita care produce o atmosfera tensionata, iritare, conflicte. Cred ca sunt prea sensibil la “bad vibes”.
7. Cum îți alegi o zonă de cățărare pentru vacanță?
De cand am inceput sa ma catar, de prin ’78, s-au adunat multe visuri despre zone pe care mi-ar fi placut sa le vizitez, dar nu aveam libertatea sa merg acolo. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, asa ca tot ce-mi ramane de facut acum este sa aleg una dintre destinatiile de pe lista si – ce este cel mai greu – sa gasesc un coechipier.
8. Cum îți alegi următorul traseu? În funcție de ce?
In ultimul timp, am urcat multe trasee noi, pe care le descopar privind stanca si imaginandu-mi miscarile, posibilitatile de asigurare, pozitiile de odihna. Se pare ca am “ochi” pentru asta… Daca traseul ma atrage suficient de tare il echipez (daca este “de escalada”) sau il curat daca trebuie si-l urc cu protectii mobile. Totusi, in ultimii ani “urmatorul traseu” a fost o linie care poate fi asigurata cu protectii mobile, care are miscari foarte frumoase si care are dificultati apropiate de limita mea. Recent am dezvoltat doua zone “de trad” in care imediat dupa ce urcam un traseu, o alta linie din apropiere devenea “proiect”, si tot asa… M-am simtit foarte fericit si motivat !
Cand nu am asemenea proiecte, mai urc si trasee de care aflu de la altii, din bloguri sau din carti sau pe care le-am mai urcat si mi-au placut foarte tare.
9. Cum îți alegi echipamentul, în funcție de ce?
Imi place catararea curata, cu protectii mobile, care necesita o cantitate destul de mare de echipament – nu atat pentru fiecare traseu in parte, cat pentru a avea ce-ti trebuie pentru orice fel de traseu ai vrea sa urci – asa ca in timp am adunat o colectie impresionanta de “jucarii”. Pentru asta, am tot cumparat echipament pe care, dupa ce l-am incercat l-am vandut (si asa am descoperit principiul “buy nice or buy twice”) sau l-am pastrat, pana cand am ajuns sa-mi “distilez” rack-ul pana aproape de ceea ce am considerat eu ca este forma optima. Criteriile au fost totusi cele obisnuite: functionalitatea, greutatea redusa, sa fie potrivit cu tipul de stanca si de trasee pe care ma catar…
10. Ai inițiat vreun începător în sportul ăsta?
Am initiat destul de multi cataratori, in refugiul Costila, in Campina, unde am trait cativa ani, in Bucuresti… Am facut asta dezinteresat, in acelasi fel in care spui cuiva “am citit cartea asta si mi-a placut, ia-o si citeste-o si tu!” Totusi de cativa ani organizez niste cursuri de initiere in catararea trad pentru care am stabilit un pret, pentru ca zilele respective le sacrific dintre cele in care as merge la catarare, iar la cursuri trebuie sa muncesc foarte mult.
11. De ce crezi că este nevoie pentru creșterea sportului în România?
Daca ma starnesc pe subiectul, asta as putea vorbi zile intregi. Raspunsul scurt este: de educatie!
12. Ce nu te intreabă nimeni, dar ai vrea sa răspunzi?
In ultimul timp, numeroase trasee asa-zis clasice au fost practic transformate in trasee de escalada sportiva prin echiparea cu protectii fixe, iar aceste actiuni ar fi trebuit sa fie dezbatute in prealabil de cataratori, insa acest lucru nu s-a intamplat (sau a fost ceruta parerea cataratorilor incepatori “de la sala” care nu pot avea opinii pertinente pe aceasta tema…). Desigur, chiar si in absenta intrebarii, mi-am spus parerea in diferite articole pe blog sau pe grupuri de discutii.
13. Care este răspunsul?
Daca oricine are dreptul sa monteze spituri in orice traseu, probabil ca si eu am dreptul sa le demontez 🙂
Pe Laurențiu îl găsiți și pe website-ul lui: www.escalada.verticon.ro
3 Comments
Laurentiu… de ce ai “omis” sa-i spui Ioanei, la intrebarea despre alegerea echipamentului, despre “taina” asortarii ?? :))
Chiar așa, Laurențiu, la ce se referă Liviu? :p
La un “must have” in cazul lui Laurentiu :)), ma rog… exceptia (extrem de rara) intareste regula!