Traseu: Muchia Panseluței
Dificultate: 3B; pas grad 6 (5c)… cred
Amplasare: cel mai din stânga animal din Peretele Animalelor (secțiune denumită Fața Hornurilor), Masivul Postăvarul
Peretele Animalelor, acea față stâncoasă dezmierdată de soare în Masivul Postăvarul, care te cheamă primăvara devreme, te sfințește cu busuioc și păduri amazoniene vara și îți reamintește de ea toamna, când zăpada deja se instalează în munții mai înalți. La ea am ajuns într-o zi însorită din toamnă anul trecut, dar nu pentru că o și căutam….
Defapt noi căutam traseul Hobbiți, aflat într-un perete mai în stânga Animalelor, dar cum am bălăurit vreo oră prin pădure și am ratat la mustață amfitreatul din care pleacă traseul, ne-am trezit în preajma Peretelui Animalelor.
Un pic despre geografia zonei:
Masivul Postăvarul prezintă câțiva pereți sudici, aliniați cuminte imediat după Cheile Râșnoavei. Harta lor:
Ca să ajungi la Peretele Animalelor și la Fața Înaltă cea mai frecventată potecă este aceea care pornește din Poiana Inului. Dierct din poiană se urcă pe un vâlcel evident până aproape de pereți. Când se ajunge în apropiere de pereți se începe traversarea dreapta pe curbă de nivel, pe la baza peretelui. Primele trasee după vâlcel sunt Muchia Panseluței și Exodus. Apoi se mai merge un pic și se ajunge la secțiunea animalelor: Căprioara, Iepurașul, Diedrul Corbilor, Lupul cel Rău, Cangurul, Pantera Roz, Mielul cel Blând, Coțofana etc. De acolo se continuă pe curbă de nivel, se mai traversează un vâlcel cu grohotiș și se ajunge la peretele Fața Înaltă (Catinel, Ulise etc.)
Noi căutam Fața Strâmbă cu Traseul Hobbiți. Cum să ajungi la ea, după cum mi-a povestit Andrei: ca sa ajungi, cel mai simplu e să NU te duci spre poteca de animale, ci sa ții stanga, din poiana Inului, spre o poienița secundară, de acolo ață în sus, având mereu în dreapta un vâlcel. La un moment dat dai de pomi pe care scrie mare hobbiti (și un tr roșu), apoi e simplu, urmezi marcajul ‘turistic’.
Cum am umblat prin zonă și ni s-a părut că traversasem prea mult stânga, am traversat vâlcelul menționat de Andrei și am ajuns în zona animalelor.
——————–
La un ghici, pentru că amândoi făcusem aproape toate traseele de pe acolo (unii dintre noi de mai multe ori), am zis să aleg ceva ce nu am făcut. Aveam de ales între Văduva Neagră sau Panseluța iar Panseluța părea un animal mult mai blajin 😛
Descriere traseul Muchia Panseluței
Traseul pornește din în stânga peretelui, din stânga de Muchia Căprioarei, pe o altă creastă evidentă.
Prima lungime este ușoară, pe teren căzut, cu bolovani mari și ușor prăfuiți. Ici-colo se găsesc pitoane. În jur priveliștea era superbă, pădurea fiind colorată în culori nebune de toamnă. E superb în Postăvarul în sezonul ăsta.
Dănuț, ducând dorul macetei 😛
A doua lungime devine mai compactă și merge pe teren ușor, asigurat ok, continuând linia muchiei.
A treia lungime pornește ușor stânga, pe un diedru murdar și apoi pe o față – ambele asigurate din abundență – până ajunge sub o surplombă. Acolo traversăm descendent dreapta, pe o față căzută, unde regrupăm la niște pitoane fixate adânc în fisurici.
Dănuț descățărând spre regrupare:
A patra lungime traversează dreapta și prinde o fisură asigurată cu un piton care se mișcă. Aceasta ar fi cea mai provocatoare porțiune, pentru că fisura este verticală. La vreo 7 metri se iese din nou pe teren mai ușor și continuăm până la un copac, unde regrupăm. Ar fi, defapt, două lungimi pentru că noi am mers concomitent vreo 15 metri. Știți voi, cam cât ar fi fisura asta verticală și asigurată prost unde nu trebuia să cad :))
Retragerea: deasupra copacului prindem o potecă ce traversează mult stânga până ajungem în dreptul unei regrupări (a se citi cordeline legate de un copac solid). De acolo pornim 3 rapeluri lungi (noi am avut semicorzi de 60m), prin copăcei, până ajungem pe vâlcelul care urcăm spre Peretele Animalelor. Ne-am umplut de semințe, frunze și crenguțe în această incursiune câmpenească.
A fost un traseu drăguț, ușor, cu vegetație luxuriantă și o bună reprofilare pe final de zi când nu îți găsești drumul în viață. Adică traseul pe care vrei să îl cațeri 😛
Ne-am retras în glorie spre piscina din Brașov, pentru că a doua zi urma un alt traseu abominabil 😛
Leave A Reply