Iarna aceasta am petrecut sărbătorile într-o atmosferă atipică pentru mine și anume la falezele de escaladă din zona Geyikbayiri, Antalya, în însorita Turcia. Astfel, am lăsat schiurile, pioleții și colțatii în urmă în favoarea temperaturilor de peste 20 grade, falezelor roșiatice, plantațiilor de portocali, plăcintelor turcești și o gașcă simpatică de cățărători. Un alt tip de Crăciun și un revelion cu tematică turcească. Mai jos am așternut informații despre organizare și găsiți aici câteva impresii despre excursie per total.
Cu peste 600 trasee de cățărare pentru toate gusturile și capacitățile, Antalya este un mic rai al escaladei sportive. Falezee sunt întotdeauna la 5-10 minute de mers de unde parchezi mașina, majoritatea de orientare sudică, clima este blândă, portocalele le culegi de lângă drum sau le cumperi cu o liră kilogramul (aproximativ 1,5 Lei).
Cum zona este frecventată de mulți cățărători, majoritatea traseelor are prizele marcate cu magneziu, făcând mult mai ușoară citirea prizelor. Pe mine m-a ajutat asta uneori, asta și sfaturilor seniorilor care îmi mai recomandau trasee sau cum să abordez pasaje. Văzând pe altcineva mergând înaintea mea pe un traseu, chiar dacă îl abordam altfel, ajuta mult.
Informații despre organizarea ieșirii
Transport Budapesta – Antalya:
Plecând din Cluj, am mers cu mașina până la aeroport Budapesta și de acolo am zburat cu Pegasus.
- Rezervare loc de parcare aeroport Budapesta: 140 lei/10 zile, plătite la finalul perioadei
Odată ajunși în Antalya, nu este ușor să ajungi la falezele de escaladă. Din Antalya spre inima văii străjuite de faleze, pe unde se află campingul Josito, nu există transport public. Astfel, fie discutați cu cei de la camping să vă ia de la aeroport (contra unui tarif), negociați cu un taxi închiriați mașină sau puteți încerca să contactați microbuzele propuse aici.
Închiriere mașină:
- compania la care am apelat, după ce am găsit-o pe internet: Turtas Car Rental (14 Euro/zi). O altă firmă la care au apelat cunoscuți este aceasta.
- ne-au adus mașina la aeroport indiferent de ora la care am solicitat. Dis de dimineață ne-au așteptat să o preia în ultima zi. Totodată, a durat foarte puțin documentația. Asta a fost un lucru bun, dar și un lucru dubios. Depinde cum pui problema.
- Am și întrebat dacă are asiguare, la care ni s-a răspuns că da, sigur. dacă avem accident, să îl sunăm. Asta nu a sunat încurajator, dar din fericire nu a fost cazul.
Cazare în zona Geyikbayiri/ zona falezelor de escaladă:
- În apropiere de faleze există câteva campinguri frumoase, precum Josito, Rido Camp sau Climbers Gaden. De aici poți închiria fie cort, fie bungalow. Atmosfera este foarte idilică, cu portocali și rodii în apropiere, flori atârnate de geamuri și miros de ceai turcesc pe lângă leagăne cu flori. Ici colo mai vezi câte un cățărător făcând yoga în lumina dimineții
- Prețurile sunt pentru Europa de vest, în Euro, ușor piperate ținând cont de locul unde se află
- Poți închiria de la ei corturi, dar și variate forme și dimensiuni de căsuțe/rulote. Țineți cont că nu există magazine în apropiere de camping-uri. Unii cățărători, care stau mai mult, preferă să meargă la piața din week-end și să se alimenteze pentru tot restul săptămânii.
Cazare în Antalya:
Pentru grupuri de mai mult de 3-4 persoane este mai rentabil să închiriezi un apartament în Antalya, în cartierul Konyaalti (cel mai apropiat de faleze). De acolo este un drum de 15 minute cu mașina până la baza falezelor.
- am contactat compania Reanta, la care apelează majoritatea cățărătorilor români atunci când merg în grup mare și aleg să împartă costul de a locui în Antalya, în loc de campingurile din satul Geybairi. Se iese mult mai ieftin la costurile de cazare, mai ales în a ara sezonului turistic din Antalya, adica în sezonul turistic pentru cățărători. Am depus costul de închiriere al apartamentului + o garanție de 100 Euro.
- Costuri: prețul iese la aproximativ 7 Euro/noapte/persoană pentru un apartament de 4 persoane
- Costuri cu utilități: pe lângă costul de închiriere, la finalul perioadei se repartizează și costurile pentru utilități, care nouă ne-au ieșit pentru 9 zile sub 50 Euro.
Din Konyaalti spre centrul Antalyei există autobuze, dar nu le-am testat. Altfel, centrul nu este aproape, însa plaja este la 5 minute de mers pe jos.
Topo cu traseele de escaladă l-am găsit la camping Josito, unde a costat aproximativ 38 Euro. Falezele au mai toate orientare sudică. Fiind o zonă aridă, nu prea se găasesc surse de apă, deci mai bine vă alimentați din oraș sau de la camping.
Moneda locală: lira turcească, dar în Antalya și în camping îți fac mai mereu conversia la un curs ok. Deci poți plăti în Euro și primești restul în lire.
Am schimbat faleza aproape zilnic. Ni se părea fain să descoperim fiecare faleză, fiecare cu specificul ei, cu formele sale și tipul de trasee.
Și un filmuleț despre zonă, pe care l-am cules de la Elena:
Leave A Reply