Orașul Vratsa este situat la 120km de Sofia, la poalele Muntelui Vratsa/ Stara Planina, parte din Munții Balcani. Este amplasat într-o zonă montană frumoasă, foarte accesibilă turistic. Aici se pot desfășura multe activități în natură de la bicicletă, la alpinism, escaladă, alergare sau vizitat obiective turistice precum Peștera Ledenika.
Vratsa și Parcul Natural Balcanic Vratsa
Orașul se află la poalele Parcului Natural Balcanic Vratsa. Instituții de cultură și obiective turistice în orașul Vratsa: aici
Dacă orașul nu mi s-a părut că se remarcă printr-o frumusețe deosebită, parcul este foarte ofertant în materie de activități în natură. Se pare că sunt 16 rute turistice în Parcul Natural Vratsa, acoperind diverse tipuri de teren. Dintre ele:
- 8 trasee sunt amenajate cu indicatoare turistice detaliind natura de pe traseu: “The World of Ecology”; “Mountains for Beginners”; “A Fairytale Forest Trail”; Insurrection Gorge – Skaklya Falls – Vratsa; “Karst and Biological Diversity”; “The Forest – Where Life Is Welcome”; “In the Footsteps of Botev’s Revolutionaries”; and “Ancient and Medieval Vratsa”
- 3 rute de bicicletă, de diferite dificultăți
Pentru detalii turistice, hărți, închirieri de echipament, puteți contacta The Natura Nature Center. Detalii de contact aici și un numar de telefon pentru urgențe: 09 189 22 66
Cheile Vrattsata
Mai multe trasee turistice pleacă din oraș către peștera Ledenika, o parte dintre ele trecând prin cheile Vrattsata și pereții lor de până la 400m înălțime. Ei sunt motivul pentru care am ajuns de mai multe ori în această parte a Bulgariei, cu diversitatea lor în trasee de alpinism și escaladă, cu clima blândă și călduroasă.
Cheile Vrattsata sunt interesante turistic și din alte motive:
- Pe întreaga lor lungime este amenajată o alee pietonală cu priveliște frumoasă, pe unde localnicii și turiștii de-o potrivă se plimbă.
- La aproximativ 1 km de intrarea în zona de chei este un restaurant mare, care am înțeles că este popular.
- După chei se găsesc mai multe zone rustice, pajiști și locuri frumoase de văzut.
- Tot la sud de oraș, în cheile râului Leva, se găsesc ruinele orașului antic Vratsa, fondat de vechii Traci, numit Valve (Ușa fortăreței) de către romani. După perioada romană, orașul a fost sub ocupație turcă, valahă și nu numai. Mai multe detalii istorice aici.
Peștera Ledenika
Pentru a ajunge la Peștera Ledenika, către care am înțeles că nu există transport în comun, poți merge câțiva kilometri pe drum asfaltat sau alege un traseu de trekking. Noi am mers cu mașina pe aceste serpentine unde urmele abandonului sunt deja vizibile. Odinioară Vratsa a fost zonă de schi și telescaunul în paragină amintește de asta. Tot de clima rece amintește și numele peșterii, care înseamnă utie mare cu gheață.
Clădirea administrativă a peșterii este nouă, cu un aer dorit de modern. A fost reamenajată prin fonduri de la Comisia Europeană, dar asta se pare că nu ne-a ajutat să obținem un ghid care să știe “pe bune” limba engleză.
- Cost bilet intrare: 5 leva
- Modalităti de plată: bani lichizi; atenție, nu acceptă plata cu cardul
- Parcare: da, imensă, în fața clădirii. Cu toate acestea, facilitățile de cazare în zonă sunt sărăcuțe și nu știu în ce condiții. Cel mai sigur pare să stai în Vratsa.
- Condiții de acces în peșteră: minim grup de 5 persoane; turul se ține o dată la 40 min
- Echipament: peștera este luminată, nu este nevoie de frontală, dar trebuie luate haine călduroase.
- Mi multe detalii și informații de contact: aici
Orele de acces:
- 1 aprilie – 30 septembrie: de la 9:00 la 17.00 (ultimul grup intră la 16:00)
- 1 octombrie – 31 martie: de la 10:00 la 16:00 pm
La intrarea în peșteră ne întâmpină o furnică gigant cocoțată pe o arcadă care imită gheața. Uuu, ne introduceau în spiritul zonei :). Defapt se vede destul de clar că toate amenajările din exteriorul peșterii au ca grup țintă familiile cu copii. Un amfitetru colorat pentru spectacole, un mini mini panou de escaladă, zonă de picnic și coșuri de gunoaie cu animăluțe desenate pe ele, toate îți inspiră sentimentul că o familie poate avea o ieșire relaxată în aer liber, cu vizitatul peșterii inclus.
Ghidaj multilingv
Un lucru care m-a surprins: limba engleză, aparent, este mult mai sintetică decat limba bulgară. Mai precis, noi făceam parte dintr-un grup mixt, româno-bulgar. Ghida făcea prezentarea în bulgară și la urmă ne vorbea și nouă. Doar că procentul de timp vorbit cu noi era undeva 1 la 4. Un minut virbit cu noi la patru vorbite cu ei.
După ce ne-am prins că în fiecare cameră ne spunea cam aceași chestie, “astea sunt stalactite, astea stalgmite, aveți grijă la cap”, eu am început să o ignor. Am aflat mai multe despre acest obiectiv turistic din comentariile de pe Trip Advisor decât de la ea.
Interiorul peșterii Ledenika
Intrarea în peșteră este printr-un portal de dimensiunea unei uși care ne conduce într-o serie de camere spațioase. Prima are formațiuni din gheață în timp ce următoarele au vegetatie. Vegetație luxuriantă.
Învățasem de la vizitarea Peșterii Urșilor că sursele de lumină aduse în peșteri, care degajă și căldură, sunt foarte dăunătoare ecosistemului unei peșteri. Asta ca să nu mai pomenesc de influxul de vizitatori, care prin simpla prezență modifică temperatura.
Peștera are mai multe balustrade și scări în interior, pentru a acomoda turiștii. Tot acolo se găsește și un mic lac, intitulat ceva de genul Ochiul Dorințelor (și străjuit – ce original – de Pasajul Păcatelor), care se spune că aduce noroc dacă bagi mâna în apa sa. Pe fundul lacului strălueau semețe o sumedenie de monede, simbol clasic al dorințelor turiștilor. Un pic enervată că și aici s-au găsit să arunce oamenii cu bănuți, mă pregăteam să le comentez colegilor de grup, când un nene bulgar ne întinde mie și Iulianei câte un bănuț. Oaaa, ce gest drăguuuuț, poate se gândea că nu aveam mărunt. Nu avea sens să încerc să explic prin semne că nu sunt de acord cu practica și mă gândeam că o să se simtă jignit dacă nu îi foloseam, așa că na… mi-am pus o dorință și l-am introdus în apă, cât mai aproape de margine (măcar să finanțeze personalul administrativ). Daaa, sunt coruptibilă.
Sala Concertelor este cea mai mare încăpere a peșterii și este denumită așa pentru că găzduiește anual un concert cu ocazia Zilelor lui Botev (intervalul 24 Mai – 2 Iunie, anual). Nu te poți aștepta la mare efort de conservare pentru o peșteră gândită ca sală de spectacole. După ce ne-am plimbat pe aici am ieșit, pe aceași cale.
Nu este cea mai frumoasă peșteră pe care am văzut-o, nici pe departe. Ba chiar din Bulgaria, mi-a plăcut mult mai mult peștera Karlukovo. Eram cu toate acestea curioși și, cum vremea nu ne lăsa să mergem la cățărat, a fost o activitate frumoasă înainte de a merge acasa.
Comment
Foarte fain ca obiectiv turistic! Eu nu obisnuiesc sa compar pesterile, cred ca fiecare are caracteristicile ei care o fac unica.