Au aparut pe internet poze cu Refugiul Craitei demolat, poze si informatii din mai multe surse. Problema este mai complexa decat disparitia unui refugiu din munti.
Un lucru este cert: refugiul din Piatra Craiului a fost smuls din pozitia pe care a ocupat-o cateva decenii.
Restul sunt doar zvonuri si supozitii:
- De ce ai distruge o parte din (mica) mostenire alpina pe care o are Romania?
- De ce ai lua o astfel de actiune controversata ca autoritate publica – in ipoteza in care au facut-o autoritatile – si nu ti-ai asuma-o?
- Daca nu autoritatile, atunci cine si de ce a facut-o?
Cum este si normal, in masura in care acceptam ca normalul este la fel pentru toti, incidentul este conectat (in)voluntar de noua strategie a Parcului National Piatra Craiului prin care este interzis accesul pe nemarcat. Pe atunci s-au promis masuri extra pentru descurajarea calatorilor prin zonele nemarcate.
Puncte importante:
- Refugiul a fost construit in Piatra Craiului intr-o perioada in care muntele nu era nici pe departe la fel de reglementat ca acum. De atunci a devenit o legenda a Pietrei Craiului, un refugiu ascuns pentru alpinisti si alti iubitori ai muntelui.
- Dupa regulile actuale ale Parcului National Piatra Craiului, Refugiul Craitei si altele ca el nu ar mai face parte din zona accesibila turistilor. Asta pentru ca orice traseu nemarcat este defapt in open season permanent de vanatoare de turisti si amendare a acestora (straniu pentru un parc national care ar putea trai lejer dintr-o reglementare mai progresista).
- Poza asta, facuta inainte de caderile recente de zapada, arata ca totusi sunt slabe sanse ca refugiul sa fi cazut din cauza unei avalanse
Refugiul La Butoi, tot din parcul national Piatra Craiului, tot disparut de data recenta:
Citat de Cosmin Andron, Presedintele Clubului Alpin Roman CAR
Cum apare vreo problema de acces pe munte sau se distruge ceva responsabilul de serviciu, cel care “are obligatia dar nu face nimic” este Clubul Alpin Român – Romanian Alpine Club
Este eterna pasare a vinei atunci cand din nepasare sau neimplicare individuala ajungem la rezultate ireversible. E usor sa faci campanie pe FaceBook dar e mai greu sa sustii o campanie reala, in mediul privat si public, sa faci amendamente la legi, sa faci lobby pentru ele, sa studiezi si sa te pui la punct si sa ACTIONEZI.
Pentru toti cei ce vad in “Clubul Alpin Roman” entitatea care are obligatii fata de poporul roman, sunt cateva aspecte in legatura cu care ar fi trebuit sa se informeze:
- Clubul Alpin Roman este un ONG de drept privat al carui obligatii si arie de interes (similar cu al oricarui ONG) este circumscris MEMBRILOR nu publicului larg / platitor de taxe etc
- Clubul Alpin Roman are un statut, precum orice alt ONG si are DREPTUL iar nu OBLIGATIA de a actiona in conformitate cu scopul declarat in actele constitutive
- In ceea ce priveste problema accesului pe traseele nemarcate si spre deosebire de cei care au descoperit in ultimele luni problema fara insa a gasi vreo solutie mai buna decat indignarea, Clubul Alpin Roman și-a exprimat official poziția față de acestea încă de la introducerea lor în 2011:
http://www.clubulalpinroman.net/…/pozitia-car-fata-de…/
- In aceeasi problema Clubul Alpin Roman este membru fondator al Alianței Sport Natură, structură constituită tocmai pentru ariile naturale protejate, din legislația în vigoare: http://aliantasportnatura.wordpress.com
- In problema demolarii refugiilor din PNPC conform legii daca acestea nu au autorizatie de constructie pot fi salvate doar de catre SALVAMONT in in baza HG 77 / 2003
Asteptam in Clubul Alpin Roman toti doritorii sa se implice in probleme de conservare atat a mediului cat si a traditiei montane din Romania si speram ca in asociere vor gasi forta si resursele de a schimba situatia in bine. Altfel, acuzele din fotoliu, sunt usor de facut ca exercitiu de imagine insa fara documentare, informare si implicare raman doar atat- un exercitiu de indignare si imagine.
De interes:
- Situatia mai este conectata cu defrisarile masive care au loc in Piatra Craiului. Una de data recenta s-a facut chiar pe dealul din fata sediului Parcului National Piatra Craiului, in zona care sigur apartine de parc. Luand in considerare aceste defrisari si de constructiile ilegale din parc, lumea este revoltata ca singurele masuri care se iau sunt tocmai impotriva celor care se presupune ca iubesc si protejeaza muntele.
- In situatia de fata, nu exista o pozitie oficiala a autoritatilor parcului. Exista un comentariu al domnului Verghelet (cel care conduce administratia parcului) pe Alpinet. -> acum exista 😀
Tinand cont ca nu am auzit de o strategie pe termen lung a Parcului National Piatra Craiului care sa integreze si o activitate internationala precum alpinismul (care presupune si mersul pe nemarcat) si nici nu am auzit de vreo chemare la dezbateri si discutii, ma tem doar ca aceasta indignare de pe internet va ramane doar acolo, infiripata cu pasiune in randurile din comentarii.
Cateva puncte de vedere, mai ales in situatia in care vi se pare ca o prevedere a autoritatilor este nedreapta sau nu va reprezinta sau credeti ca o puteti imbunatati:
- Comentariile pe Facebook nu inseamna actiune. Un Like sau un Share nu ne degreveaza de responsabilitate si nici nu ar trebui sa ne faca sa ne simtim ca “pfiuh, eu am facut ceva, sa mai faca si altii!”
- Orice lege este facuta de oameni si poate fi schimbata de oameni daca ei isi doresc asta (ar trebui sa stiu, am lucrat in domeniu). Atat legile cat si institutiile sunt construite pentru a servi binelui cetatenilor. Daca cetateni pentru care ele sunt construite nu se mai simt reprezentati, au dreptul sa ceara o schimbare.
- Un sistem care functioneaza pe autorizatii subiective se poate intoarce oricand impotriva ta 😉
- Actiuni posibile sunt multiple in cazul in care autoritatile iau decizii care nu va reprezinta, actiuni in calitate de individ si mai ales in calitate de membru al unei organizatii (unde-s multi puterea creste). De la e-mailuri, telefoane, intalniri, la petitii, solicitari de informatii publice, proteste creative sau nu si multe alte lucruri interesante (mai greu sau mai usor de obtinut). Sa nu uitam ca vorbimd e autoritati publice sau care depind de institutii publice, care de multe ori functioneaza din banii pe care voi ii platiti statului.
Parerea mea este ca problema transcende situatia unui refugiu daramat, care poate sa fi fost daramat chiar de Yeti. Cred ca problema se leaga mai mult de viitorul parcurilor nationale din Romania, pentru ca viitorul lor este strans legat de viitorul alpinismului, drumetiilor, saritului cu parapanta, admiratului de animale salbatice si alte activitati care isi iau sensul din interactiunea cu natura si cu muntele. Stiu, suna romantic, dar viitorul lor depinde foarte mult si de ce atitudine adopta cei care practica aceste activitati. Pentru ca nu poti sa mai speri ca muntii in Romania vor fi inchisi turistilor…
Incurajez intitiativa celor de la CAR de a infiinta o alianta care sa ia atitudine in astfel de probleme. Nu stiu exact ce activitati au la activ in aceasta directie, dar sunt sigura ca sunt deschisi la discutii.
Oare cati din cei revoltati vor avea curajul sa iasa de pe net si sa propuan solutii, sa fie activi si sa incerce sa ajute?
[alert type=”e.g. general, error, success, notice”]Autoritatile Parcului National Piatra Craiului au emis un comunicat de presa in care raspund informatiilor din social media. Foarte frumos din partea lor, felicitari pentru receptivitate si promptitudine.[/alert]
O echipa care vrea sa faca ceva:
Deci….
——–
Pe alocuri, presa locala preia informatia: Brasov
9 Comments
bravo Ioana!
insa eu zic ca problema e si mai grava si e legata direct de starea generala de “coma” a populatiei Romaniei si a individului in particular.
Propunerile articolului sunt perfect aplicabile si de bun simt. Lipseste insa actiunea efectiva si ma intreb de ce. ma intreb de ce (aproape) nimeni dintre alpinistii cu experienta sau drumetii amatori care fac trasee nemarcate n-a protestat impotriva interzicerii generale a parcurgrii de trasee nemarcate? de ce CAR, prin oamenii lui activi (daca sunt) nu a propus autoritatilor sa-i excepteze de la amenzi pe membrii CAR (platitori de taxa anuala, etc) ?
sunt intrebari retorice, evident pentru ca alpinistul e si el roman si a gandit ca: “eh! doar nu ne intalnim cu jandarmeria in padina lui calinet!” adica o perpetuare nesfarsita a lui “ei se fac ca ne amendeaza, noi ne facem ca respectam legea”. De ce? pentru ca putini sunt cei in tara asta care isi asuma responsabilitatea si nu-i auzi spunand: “pai cand o face x atunci fac si eu”.
Personal, am pus “coma” societatii romanesti pe seama lipsei de educatie, de speranta, de implicare insa nu m-as fi asteptat vreodata ca atunci cand libertatea de a petrece timpul liber in natura a drumetului, alpinistului va fi afectata, toti or sa taca. toate cele 60-70 de bloguri pe care personal le am intr-un RSS Feed ce nu inceteaza sa-mi arate ce minunat e sa mergi pe munte (la modul strict hedonist, fara a te implica efectiv) au ales sa nu se implice (cu mici exceptii).
cati au platit taxa din PC? si daca au platit-o, cati s-au si interesat ce se fac cu banii aia? se marcheaza trasee? se reconditioneaza refugii? se face autostrada pe creasta pietrei craiului?
daca alpinistul ar fi fost “altfel” decat societatea civila, 70 de bloguri ar fi produs atitudine in poate 10.000 de iubitori ai muntelui. daca jumatate din ei s-ar fi implicat la nivel national, lucrurile ar fi stat altfel.
Un CAR cu 50.000 de membri platitori ar fi avut mult mai multa forta de lupta insa….cin’ sa faca toate astea cand fiecare asteapta de la celalat si per ansamblu toti beneficiem fara a da inapoi muntelui si tarii ca si cum n-am aflat nici acum ca sa DAI muntelui sansa de a fi curat ridicand in coborarea ta spre vale un pet sau un ambalaj e mult mai onorant decat sa “furi” muntelui un traseu de 6B.
si-atunci de ce sa ne mai miram ca pseudo-burghezia inculta a Romaniei distruge tot si din lipsa de viziune si din dorinta de a face bani? nu e nicio mirare asa ca fie actionam, fie luam castronul cu popcorn in brate si asistam ca si pana acum, pasivi, la distrugerea muntilor, padurilor, apelor si a tot ce e frumos in tara asta a noastra mica, nu?
Buna Costin!
Scrii: “ma intreb de ce (aproape) nimeni dintre alpinistii cu experienta sau drumetii amatori care fac trasee nemarcate n-a protestat impotriva interzicerii generale a parcurgrii de trasee nemarcate?”
In 2011 foarte putine entitati au luat in serios proiectul de lege si au protestat. CAR a fost (impreuna cu CCN, Alternative TM si Kogayon) una din cele 4 entitati:
http://www.clubulalpinroman.net/…/pozitia-car-fata-de…/
Si din nou ” de ce CAR, prin oamenii lui activi (daca sunt) nu a propus autoritatilor sa-i excepteze de la amenzi pe membrii CAR (platitori de taxa anuala, etc) ?”
CAR a facut o astfel de “intelegere” si eas s-a aplicat si se aplica membrilor CAR in anumite conditii. De ce in anumite conditii? De ce nu e pe site? Simplu pentru oricine pasionat de subiect si nu doar de agitatie:
cf Art. 53 (1) lit. l din OUG 57/2007 aprobata prin Legea 49/2011 si care spune: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice urmatoarele fapte: accesul si circulatia vizitatorilor in extravilan, in habitate naturale, in afara traseelor turistice avizate si semnalizate ca atare, pe suprafata ariilor naturale protejate.
Legea (OUG 57/2007 aprobata prin Legea 49/2011, aia la care CAR protesta in 2011) nu specifica nici un fel de exceptie de la cele de mai sus. Nici pentru alpinisti, nici pentru ghizi, nici pentru culegatorii de panselute! Conform oricarei legi din tara asta regulamentul unei unitati administrative, oricat de mare sau mica este ea, oricat de puternica sau slaba este, oricat de bun sau rau este acest regulament NU POATE DEROGA DE LA LEGE.
Mai simplu – daca PNPC imi da voie sa ies de pe marcate si imi si da hartie comite o ilegalitate deoarece nici prin regulament nici latfel nu poate deroga de la textul legii.
Pentru acest motiv ca presedinte CAR nu am inaintat PNPC sau altor parcuri vreun document gen protocol deoarece semnarea lui constituie o incalcare a legii si in cel mai fericit caz este lovit de nuliatate.
Aici ai dreptate: “Un CAR cu 50.000 de membri platitori ar fi avut mult mai multa forta de lupta insa” – da , insa unde sunt ceilalti 49.600 de membri? Cativa din cei 400 ai CAR si CAR ca organizatie sunt implicati in procesul de schimbare a legii! Ala eu, ala eu, ala eu….
Salut Cosmin,
Multumesc pentru informatii.
Tara asta e condusa prin ordonante sau legi generale de tipul “toata lumea”. Sa interzici traseele nemarcate inseamna sa pui in ilegalitate alpinismul si asta nu dintr-un motiv serios ci pentru ca unele persoane s-au accidentat in traseele nemarcate si pentru acele persoane “trag toti”.
ori daca amatorii de munte ar fi luat in serios atitudine vis a vis de proiectul de lege prin gruparea sub CAR lucrurile ar fi stat altfel (si acum pot sta altfel). S-a mers pe ideea ca nu ne prinde nimeni in nemarcat/perete sau daca ne prinde “cadem la pace” cu rangerii, jandarmeria, militienii.
Oricum, vad ca s-a rezolvat. Problema de fond insa exista si ea isi are radacinile in mentalitatea romaneasca mult abuzata in ultimii 70 de ani….
daca maine toate PN-urile decid sa interzica nemarcatele, putem fie sa ne facem turele in alpi daca ne tin buzunarele fie sa urcam haotic jepii pana la caraiman si sa ne amagim ca facem alpinism….asta evident daca vrem sa ramane “legali” 🙂
Buna Costin,
pentru problema de fond s-a constituit Alianta Sport-Natura. Ii asteptam acolo pe toti cei cu idei si disponibilitate sa se implice:
http://aliantasportnatura.wordpress.com/
C
Nefericita intamplare a Craitei fost prilejul de a descoperi Fluturele de Piatra. L-am pus la bookmarks.
Referitor la Craita, puteti vedea comentariul meu de la ora 10:31, bazat pe fotografia de aici.
http://www.carpati.org/stire/muntele-_%C5%A3ar%C4%83_interzis%C4%83_/3902/
Bine te-am gasit, in cazul acesta :). Sa ne revedem cu bine!
Am citit comentariul, foarte pertienent.
Salut Reful LA BUTOI este unul si acelasi cu PRINTESA?
nu am aceasta informatie…
Sistemul pervertit si papusarii care il manuiesc din umbra vrea sa ne restranga accesul in natura sub pretextul consefrvarii si protejarii naturii desigur. s-a spus asta de acum vreo 6 ani. Acum, putin cate putin, si nu deodata, ca lumea sa nu protesteze masiv, se pare ca au inceput. Si se pare ca totodata vizeaza si obtinerea si exploatarea bogatiilor- in acest caz lemnul, folosind diferitele subterfugii legale desigur.