Unii oameni au impresia că le lipsește motivația ca să facă ceva anume, când în spatele afirmației se ascunde mai degrabă o lipsă a înțelegerii procesului de a face acel ceva. Acele “cum”, “când”, “unde”.
La mine se aplica acest concept. Simțeam uneori că nu are sens să fac ceva, că “nu este de mine” sau “nu am acel ceva necesar pentru a face ceva” . Și, cel mai des, rezolvarea a fost să abordez lucrurile procedural, să le sparg în pași ușor de înțeles și de urmat. La muncă, la cățărat, la schi, în relațiile cu oamenii. Deseori lucrurile s-au dovedit mai ușoare și mai abordabile decât mă așteptam.
La cățărat am simțit ca evoluez cel mai mult de când am început să am un sistem de antrenament. Mă simt bine și mă motivează dacă îmi structurez bine lista cu ce am nevoie (a se citi “ce îmi lipsește cu desăvârșire, precum forța, anduranța, tehnica…” mă rog, să nu intrăm în detalii) & pașii pentru a le obține. De acolo pot să devin și intuitivă.
Noh, în contextul ăsta am selectat mai jos o listă de materiale, cu și despre antrenament pentru escaladă, care mi se par faine sau care m-au ajutat de-a lungul timpului. Poate te ajută și pe tine.
- Neil Greshams Masterclass on Climbing – 1 – Technique & Training
O trecere rapidă și frumos explicată prin ce ai nevoie la început de drum în cățărat. Un fel de curs, cum mi-ar fi plăcut să am atunci când m-am apucat de cățărat. L-am văzut recent și mi-am dat seama că și mai târziu pe drum poate fi util un astfel de video. Eu nu am folosit una dintre acele tehnici de flag niciodată și am de gând să o învăț.
Cine este Neil? Găsești mai multe detalii aici.
2. Neil Greshams Masterclass on Climbing – 2 – Skills & Tactics
Yep, este exact ce pare. O versiune cu tactici mai avansate despre cum îți poți optimiza stilul și capacitatea de a te cățăra.
3. Carte: Training for Climbing: The Definitive Guide to Improving Your Performance (How To Climb Series) de Eric Horst
O carte foarte super-duper faină care explică multe lucruri despre rafinarea tehnicii, despre cum să nu îți antrenezi doar punctele forte, despre recrutare musculară și câștigare de forță, stretching etc etc. Super faină, am citit-o cu multă curiozitate. Mi se pare foarte clar scrisă și bine structurată
O puteți cumpăra de pe Amazon, în format Kindle sau fizic: Training for Climbing: The Definitive Guide to Improving Your Performance (How To Climb Series)
4. Lattice Training și canalul lor de Youtube
Echipa Lattice a ieșit pe piața de antrenament cu o abordare foarte structurată, explicată destul de detaliat pentru cine are timp și energie să citească/vadă tot ce scot. Au multe analize, multe date despre cățărătorii antrenați de-a lungul anilor. Recent au început să scoată și lucrări științifice pe tema antrenamentelor la cățărat și cum reacționează musculatura.
Pe canalul de Youtube au tot felul de videoclipuri despre antrenament.
Ah, și puteți să vă cumpărați antrenamente de la ei: https://latticetraining.com/
5. Carte: The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance de Timothy Gallwey
Un pic atipic, pentru că nu este despre cățărat, cartea asta abordează jocul mental într-un sport. Ce înseamnă concentrarea atenției, ce înseamnă spargerea mișcării pe etape. Este o carte clasică în tenis, încă de actualitate după mulți ani. Mi-a plăcut tare mult. O găsiți pe Amazon aici.
Exista și o carte de cățărat, despre jocul mental, The Rock Warrior’s Way: Mental Training for Climbers dar pentru că am citit-o după the Inner Game of Tennis, mie mi s-a părut că se repetă foarte multe lucruri de aici.
6. Carte: 9 Out of 10 Climbers Make the Same Mistakes de Dave MacLeod
Cu umor și ușor de citit, cartea asta explică o mulțime de greșeli frecvente în antrenament/cățărat. De la a antrena doar punctele forte, la a te baza doar pe forță, la a alege un anturaj nefericit, Dave MacLeod explică frumos ce poți face pentru a te îmbunătăți.
Găsiți cartea tot pe Amazon.
Bonus, dacă vă întreabă cineva ce e cățăratul și cum funcționează, am găsit acest video drăguț:
Leave A Reply