Traseu: Lacrima de piatră
Dificultate: 6A (știam că este un 5B…), 6+ impus, 6c (8-/8), 5 l.c.
Amplasare: Peretele Făgetul Ciucului, Cheile Bicaz
Data: 6.09.2014
Dimineața ne-a găsit dormind în mașină, la o oră de Cheile Bicaz. Nu reușisem să facem drumul integral în seara precedentă, dar ăsta este avantajul să poți dormi foarte confortabil în mașină… poți opri mai oriunde. Prin urmare ne-am mișcat alene spre chei, una dintre cele mai mari zone de cățărare din România.
Știam că în prima zi vrem să parcurgem traseul Lacrima de Piatră, un traseu vestit, mai mult pe fețe. Pentru că are doar 5 lungimi de coardă, ne-am permis să așteptăm razele soarelui înainte să plecăm. Era frrriiiiig.
Ca să ajungem la perete a trebuit să urcăm vreo 15 minute pe o pantă prin pădure. Intrarea se face chiar din dreptul indicatorului de intrare în localitatea Lacul Roșu. Am urcat direct spre perete, după care am făcut ușor stânga pe lângă el până la marcajul clar de pe stâncă indicând traseul.
Descriere traseul Lacrima de Piatră
Prima lungime pornește pe o față ușoară, cam friabilă și cu iarbă. Eu nu am reperat mereu ușor asigurările, dintr-o combinație de eu văzut prost la distanță și ele jucat de-a v-ați-ascunselea prin iarbă. Ca orientare, am tot încercat să mă duc ușor spre dreapta, așa cum îndemna schița, dar asigurările le-am găsit ușor stânga. Deci, orientare stânga. Regrupare la spituri, pe o brână comodă.
Prin urmare, am pornit în dreapta regrupării, până la primul spit. Este o lungime superbă… pe care Mati a rătăcit-o intrând într-o zonă mai grea şi fără asigurări. Se întreba el cum de este aşa aerisit! A revenit pe linia corectă a traseului după ce a sărit vreo 3 asigurări şi a intrat în traversarea dreapta care duce pe fisură.
Super faină stânca aici, compactă, cu mişcări delicate de atenţie la picioare. Revenim pe fisura corectă, unde o bavareză ne duce în regruparea pe spit-uri, suspendată.
A treia lungime traversează stânga de regrupare şi, după două pitoane, porneşte în sus pe o fisură scurtă pentru a traversa din nou stânga pe deasupra brânei cu iarbă. De aici lungimea continuă în sus peste o serie de feţe şi fisuri mai delicate asigurate ok. Nu grele, dar delicate. Regruparea o facem pe un contrafort.
A patra lungime porneşte pe fisura uşoară de deasupra regrupării, după care face stânga peste o faţă mai spălată. Aici este un pas, care poate fi trecut la artificial. Eu nici nu am insistat să îl fac la liber, nu înțelegeam prea bine ce să fac cu mâinile pe acolo (sau cu picioarele, că veni vorba). După traversarea scurtă stânga urcăm în bavareză pe o fisură suuuper frumoasă asigurată cu două spituri. La capătul plăcii care generează fisura se face o traversare dreapta pe un prag cu prize bune la mâini şi aderenţă la picioare. Aici sunt pitoane din belşug, doar ca să aflu de la Cătălin mai târziu că ar fi pitoane vechi şi proaste. Ignoranţa este o binecuvântare uneori 😛
De pe acest prag continuăm în sus peste două feţe care mie mi s-au părut că au paşi foarte frumoşi, mai delicaţi, înainte să ajungem la regruparea de sub tavan. Aceşti paşi constau în rdicare pe picior, pe praguri foarte bune, fără prize de mâini pe faţa de deasupra. Nu cred că am mai făcut în trasee de alpinism mişcarea asta, frumoasă şi provocatoare pentru mine.
- Lacrima de Piatră este un traseu foaaarte frumos cu multă cățărare la liber (nu o impun asigurările, dar gradele sunt accesibile). Am citit că ar fi fost deschis majoritar la artificial, dar nu mai corespunde cu realitatea.
- Cățărarea este mai mult de față, pe stâncă compactă, ceea ce mi s-a părut că dă o perspectivă faină zonei, dar și cățărarii per se. Sunt mișcări tehnice și frumoase.
- Asigurări sunt multe, nu știu și cât de ok ca rezistență. Cătălin ne povestea că a scos un expansor vechi cu mâna, lăsând o gaură pe care întâmplător am și remarcat-o (prin lungimea a 3-a)
- Este o bucurie de traseu, mi-a plăcut mult.
7 Comments
Ceau, Fain, Bravo!!
Va rog imi comunicati programul in care face Mati, schitele de traseu. Mersi.
Neata,
Schita traseului “Lacrima de piatra” am facut-o cu BetaCreator (https://sites.google.com/site/betacreator/), dar am gasit (… de la Iuliana si Alex :P) un utilitar mai fain pentru facut topo-uri: OnlineTopo (http://www.onlinetopo.com/)
Mersi fain! Am facut o schita, dar n-am fost suficient de luminat sa gasesc modalitatea sa ii dau export, sa o scot din tool, doar mi-o salveaza pe site. L-am pacalit cu Print Screen, dar mi-a o imagine de-ti trebuie lupa. Deci daca detii solutia, tare as aprecia. Multumesc!
Am uitat sa mentionez in tool-ul onlinetopo, am facut schita.
Nu m-am jucat foarte mult cu OnlineTopo.
Dupa ce ti-ai facut utilizatorul cred ca trebuie sa adaugi locatia rutei. Apoi sa iti faci ruta si sa ii dai upload topo. Dupa aceea cred ca ai niste optiuni mai avansate de salvare.
Sigur o poti exporta catre printing si o poti salva cel putin ca pdf.
O sa ma uit mai amanuntit si voi incerca sa revin cu detalii.
Frumos. Fluturele de piatra si-a potolit setea de munte pe Lacrima de piatra. 🙂
Haha, frumos spus. Îmi place numele traseului ăsta, este mai inspirat decât majoritatea 🙂