Soare, caniculă, căldură. Luna lui cuptor a trecut și a lăsat cuptorul deschis în urmă. Numai frumos pică o tură în Alpi, acolo unde răcoarea emanată de ghețari, înățimile și briza muntelui te vindecă de caniculă… not.
Stâncă, ghețari și caniculă în același pachet
Anul ăsta canicula a lovit și Alpii, acolo unde rute de mixt precum clasicul traseu pe Gouter spre Mont Blanc sau Lion Ridge de pe Matterhorn au fost închise. Este interesant și nu este puțin lucru ca autoritățile să închidă rute turistice în Alpi în plin sezon. Se pierd mulți bani, așa că motivele trebuie să fie serioase.
Ceva în stilul ăsta de serioase:
Din cauza căldurii, ghețarii se topesc iar stratul de permafrost care suține mulți dintre pereții iubiți ai Alpilor se înmoaie. Acum două săptămâni Michel Piola distribuia un mesaj, cum că o față imensă din Aiguille du Peigne scârțâie, așa cum odinioară scârțâia fața nordică a Petit Dru. Munțomanii știu în general cât de dramatic s-a destrămat o placă imensă din Petit Dru (articol amuzant aici, articol serios aici).
Cât eram în Alpi, Ruta Lione din Matterhorn fusese închisă. Același ritm de topire a dus la căderea unui bloc de stâncă având aproximativ 50 metri cubi din zona refugiului Carrel. Aglomerația inevitabilă de pe traseu, dacă are bolovani care se mișcă precum dinții de lapte, poate duce la multe tragedii, indiferent de cât de priceput ești la alpinism.
O sursă bună de știri pentru iubitorii muntelui, în care puteți verifica , printre altele, dacă se închid anumite refugii este Le Dauphine. De exemplu, o știre despre închiderea refugiului Carrel.
În ciuda caniculei, vremea nu este stabilă în zona Chamonix. Așadar și prin urmare, noi ne-am îndreptat ochii spre o altă minune a naturii și totodată Monument UNESCO: Dolomiții Italiei.
Organizare bagaje și transport
Am ales să mergem cu mașina, ca să avem flexibilitate în caz că vrem să schimbăm zona și pentru că puteam în caz de nevoie să dormim în ea. Ajută la scăderea costurilor, poate fi la fel de comodă ca un cort și nici nu depinzi de un anumit loc.
Asigurare de sănătate pentru sporturi montane
La alpinism este bine să ai asigurare. Orice ar fi, sunt scumpe atât ridicările cu elicopterul (dacă nu ești în Franța, unde nu se plătesc dacă chiar ai nevoie de ajutor/ ai avut acciednt) cât și orice intervenție medicală. Astfel, sunt mai multe opțiuni de asigurare:
- Eu sunt membră a Clubului Alpin Austriac, unde în taxa anuală de aproximativ 65 Euro intră și asigurarea valabilă în Alpi. Este simplu să devii membru al clubului, se poate face de pe site-ul lor, îți alegi sucursala, completezi datele personale și plătești taxa anuală. În două săptămâni îți trimit cardul prin poștă.
- Mai este o opțiune, dar care nu cred că acoperă sporturile extreme: Cardul European de Sănătate (care se obține gratuit, din 6 în 6 luni).
- Altfel, sunt o mulțime de agenții care fac asigurări private.
Websiteuri cu prognoza meteo
Atât pentru zona Arco cât și pentru zona masivelor de lângă Cortina d’Ampezzo, am descoperit prin testări că sunt două site-uri care, cel puțin cât am fost noi acolo, au avut precizie excelentă:
- Meteoblue.com (au și aplicație pentru smartphone)
- Dolomitimeteo.it
- Cât mai supraveghem vremea și în alte zone din Alpi ne mai uitam și pe Mountain-Forecast.com (unde poți alege vremea pe altitudini) sau Chamonix-Meteo.com
Dacă nu ai acces la internet, refugiile din Italia afișează vremea pe următoarele 3 zile, preluată de pe Dolomitimeteo.it. Afișau vremea atât Refugiul Cinque Torri cât și Refugiul Lavaredo de lângă Tre Cime di Lavaredo.
Camping, cazare și/sau somn:
Am stat rareori în camping, dar am adunat date atât despre Arco (vezi aici detalii despre oraș) cât și despre Cortina d’Ampezzo, mai ales dacă îți cauți un duș în zonă. Ambele au mai multe campinguri și prețurile sunt cam aceleași (28 Euro/noapte/2 persoane cu tot cu mașină și cort, în cazul a două persoane)
- Am pus de multe ori cortul în zone ferite, pe lângă păduri, fiind atenți să avem apă la noi/ sursă de apă în apropiere.
- În mod normal sunt tot felul de postere cum că nu ai voie să campezi, dar mie mi s-a părut de-a dreptul exagerat, deloc în spiritul explorării montane a alpiniștilor care au deschis aceste rute. Să nu mai spun că simțeam asta și venind dintr-o țară unde ai atâta libertate să pui cortul la munte. Prin urmare am stat în afara campingurilor, cel mai des. Nu am avut probleme și am fost atenți să nu lăsăm gunoaie în urmă.
Taxe, taxe, taxe la mersul cu mașina în Alpi
- taxe de drum: pentru Ungaria și Austria vignete, pentru Italia am plătit autostrăzile. Ne-a costat undeva pe la 12 Euro autostrada de la Kufstein până la Arco. Altfel, Elveția are vignetă și în Franța se plătesc autostrăzile.
- benzina: este mai ieftină în Austria decât în Italia. Am evitat pe cât posibil să alimentăm din Italia
- benzinării cu autoservire: multe dintre benzinăriile italiene sunt self-service și poate un pic confuzante. Esențial este că numerele se referă la pompe, nu la care trăgaci îl iei de la o pompă (noi așa am crezut inițial)
Magazine de echipament și cărți cu trasee de alpinism/ trekking
- Arco este un mic rai pentru cățărătorii de stâncă, este plin de magazine de echipament și prețurile sunt mai mici decât în alte părți.
- Cortina d’Ampezzo nu este prea prietenoasă cu alpiniștii. Sunt doar vreo două magazine de echipament montan, destul de sărace în opțiuni (exceptând bucle echipate, espadrile și alte cteva produse mai tehnice). Totodată, nu căutați magazinele pe strada centrală, acolo veți găsi Gucci. Sunt două magazine pe o stradă mai jos, lângă magazinul Patagonia, și un magazin Millet mai sus de strada principală. Altfel, sunt câteva locuri unde puteți închiria. Recomand să nu vă bazați că veți cumpăra echipament de acolo.
- Topo-uri și cărți cu trasee: Cortina dAmpezzo este super săracă în topo-uri și majoritatea celor existente este fie în germană fie în italiană. Ideal este dacă găsiți topo de înainte. Arco este mai bogat în cărți montane cu zona și Chamonix are mai multe topo-uri în engleză decât am găsit la italieni.
Noi ne-am descurcat la fața locului, fiind prima excursie în Dolomiți pentru echipa noastră. Ne-a ajutat mult faptul că am avut un telefon cu internet în roaming, mai ales pentru prognoza meteo.
Dolomiții sunt o alegere foarte fericită pentru o vacanță montană, oferă priveliști fermecătoare. O să prezint în curând, în detaliu, zonele în care am fost și mai multe detalii despre fiecare.
Leave A Reply