Traseu: Exodus
Dificultate: 8/7a, (7- cu A0) (?), 5A clasic, 6 l.c.
Asigurări: pitoane vechi, dar destule; nu se simte nevoia de asigurări mobile, dar terenul le permite.
Amplasare: Fața Hornurilor (lângă Peretele Animalelor), Masivul Postăvarul
După ce am descoperit Fața Hornurilor prin întâlnirea întâmplătoare cu Muchia Panseluței, mi-a atras atenția un traseu despre care nu auzisem mai nimic, Exodus. Umbrit de faima animalelor, Exodus este mai rar parcurs. Nu este la fel de curat precum Lupul cel Rău, dar nici nu are cum pentru că nu este parcurs. Potențial există pentru a fi un traseu frumos.
Era un record. Presupuneam cu Dănuț că, luând în considerare dormitatul de lângă Poiana Inului, că o să ajungem la perete la ora 12. M-am înșelat, a fost ora 1 😛
Desriere traseu Exodus
Prima lungime pornește pe un diedru ușor și continuă pe fețe și fisuri pline de iarbă până la o regrupare la 3 pitoane. În principiu nu sunt schimbări de direcție și se găsesc vreo 4-5 pitoane + doi copăcei până în regrupare.
Un Dănuț foarte foarte roz:
Nota bene: primele 3 lungimi de coardă ar beneficia de pe urma unui tratament împotriva gazonului. Sau pentru el, măcar să creasă frumos și sănătos iarba ca să țină la tras de ea 😛
A doua lungime începe din dreapta regrupării, pe un horn plin cu pământ. După horn se prinde o fisură evidentă deasupra. După ce asigurăm cele două pitoane ruginite de lângă fisură, traversăm dreapta peste muchie, în regrupare. Regruparea este amenajată din mai multe pitoane legate printr-o cordelină.
Uneori, ca să pot folosi o priză sau o fisură, stăteam mai întâi să suflu pământul de pe ea sau să plivesc răsadurile. Foarte palpitant când ai puține pitoane și față căzută.
A treia lungime traversează placa din dreapta regrupării și iese pe fețele înierbate de deasupra. O serie de praguri și fisuri duce la o regrupare pe care noi am realizat-o la un piton și o clepsidră, pe o brână foarte comodă. Nu am văzut regruparea pe mai multe pitoane.
A patra lungime continua pe fețele de iarbă, oarecum ață în sus. Cam același grad ca precedenta lungime.Regrupare la mai multe pitoane, nu foarte comodă.
A cincea lungime traversează în stânga regrupării și prinde o fisură faină tare care traversează mult stânga (aproape pe curbă de nivel). Tare fain pasajul, cu fisură bună la mâini și aderență pe față căzută la picioare. După fisură începe o față intimidantă, asigurată bine. Semn bun, la un traseu așa de vechi: deci urma cățărare artificială :P.
Nu a fost ușor aici, nu se ajunge chiar din cui în cui iar puținele prize erau murdare și cu tendință de exfoliere. Se merge așa cam de 20 metri până traversare în stânga în regrupare. Este pe departe cea mai grea lungime din traseu.
Pe fața asta a căzut Dănuț. Chiar mă întrebam cum se simte când pică cineva în semicorzi. Am aflat: rapid. Nu mi-au curs 30cm de coardă prin mâini și mi-am dat seama. Doar că, fiind în traversare și neavând coarda întinsă perfect, Dănuț s-a trezit cu vreo 10-15 metri mai jos de unde credea că este atunci când a făcut mișcarea :). A avut, însă, o aterizare lină.
A șasea lungime continuă pe o altă fisură murdară și grea. Când pare că stânca se curăță și continuă cu o fisură frumoasă care arcuiește stânga, traseul cotește dreapta brusc peste o față și apoi în sus spre iarbă. Practic, păstrază tenta prăfoasă până iese într-un mic colț de pădure. Ciudată linia lungimii ăsteia. Aici se termină Exodus și începe retragerea din Muchia Panseluței.
Retragerea: facem un mic rapel de pe pragul unde am ieșit în zona de pădure din stânga noastră. De acolo traversăm pe brână și coborâm printre brăduți până la un copac înconjurat de cordeline. Aici este primul din cele două rapeluri de coborâre în Vâlcelul Animalelor. Rapelurile au fost, în cazul nostru, la fix 60m. Pentru corzi mai scurte, există posibilități pentru mai multe rapeluri.
Am coborât pe vâlcel, prin grohotiș, intrând în curând pe poteca de urcare spre Peretele Animalelor. De aici, ață în jos până la grătar mașină. Nu înainte să salutăm prieteni vechi, prieteni noi, lume faină adunată de pereții din Postăvarul la început de sezon.
Apropo, aveți idee de ce au arat jumătate din Poiana Inului?
Apus peste Piatra Craiului:
Mulțumesc, Titus, pentru schiță! Titus și Johnny au regrupat altfel decât noi, mai exact noi am făcut a patra lungime mai scurtă și a cincea mai lungă:
Schița pereților din Postăvarul, de la Andrei:
Comment
Buna , Ioana , retragerea merge facuta si la stanga tot inainte si descatarat pe brana de la iesire pana in valcel , fara rapel deci. Este mai expus dar nu f dificil .