Hamul este unul dintre elemenetele de echipament esențiale cățărării. Pe lângă faptul că face parte din kitul de bază pentru cățărători, fie ei practicant al escaladei sau al alpinismului, modul în care acesta el construit poate impacta confortul și eficiența pe trasee. Evident, iubitorii disciplinelor de bouldering, free solo, deep water solo nu vor fi interesați de aspectul ăsta 😛
Cum fiecare ramură a sportului are nevoile sale, pentru un practicant al escaladei hamul poate avea sensibil alte specificații față de unul de alpinism (ex: nu ai nevoie de atâtea chingi pentru echipament sau reglaje pentru că nu stai atât de mult suspendat în el și nici nu cari la fel de mult echipament). Totul depinde de obiectivele tale, de ce vrei să faci cu hamul respectiv.
Prin urmare, după mai mulți ani și mai multe situații în care am avut de-a face cu selecția și folosirea unui ham, iată câteva aspecte de care țin cont atunci când aleg un ham:
1. Dimensiune și așezare pe corp
Poate cele mai importante elemente în alegerea unui ham, pentru mine, sunt cât de bine se așează pe corp și cât de confortabil este la purtare. Cel mai potrivit ham pe dimensiunile tale s-ar putea să nu fie ok dacă nu are întărituri care să îl mențină confortabil când stai în el în regrupare.
Pot fi diferențe mari între hamurile pentru femei și cele pentru bărbați. Eu nu mă înțeleg la fel de bine cu hamurile bărbătești. Am avut un astfel de ham și, deși era cea mai mică mărime, îl strângeam la maxim în talie și tot rămânea larg.
a) Reglarea pe talie: majoritatea hamurilor permite reglarea pe talie. În funcție de tipul tău de corp, hamul va ajunge să stea pe talie (cel mai adesea la femei) sau direct pe șolduri. Strâns la maxim, hamul ar trebui să îți permită să introduci câteva degetele între corp și centură iar chinga de filat să rămână centrată.
Dacă hamul încă lasă mult loc pe lângă talie chiar dacă este strâns la maxim eu o simt mai ales când am încărcat mult echipament pentru că, asemenea prăjiturilor, se așeza pe șolduri și devine mult mai greu și neplăcut să îl trag după mine. Apare astfel riscul ca hamul să te jeneze, să se sucească pe corp, să creeze disconfort în trasee mai lungi, să îți facă bătături.
b) Reglarea pe picior: există modele de hamuri care nu au catarame pentru reglarea lărgimii chingii de pe picior. Asta ajută la economisirea în materie de greutate, dar au și dezavantaje. De exemplu, este greu să le pui pe tine dacă porți colțari sau clăpari, pot deveni inconfortabile dacă sunt prea largi și se sucesc pe picior. În general hamurile fără reglare pe picior sunt o alegere sigură dacă le folosești la escaladă/sală și nu iei în calcul că îl vei purta când ai variații mari de vestimentație sau echipare.
c) Distanța dintre centură și chingile de picior: uneori hamul poate fi prea mic pentru că distanța dintre centură și chingile de picior este prea mică. Atunci vei simți că te chinuiești ca să poți sta drept în timp ce ai hamul pe tine. Dacă distanța este prea mare, chingile de la picioare vor atârna probabil destul de jos pe picior. În ambele cazuri, impactul se simte atunci când cazi în el și șocul va fi absorbit incorect.
Recomand două teste în magazin:
- Încărcarea hamului cu echipament (cam cât consideri că vei necesita în tipul de cățărare practicat). Se lasă mult pe șolduri? Simți că te jenează, mai ales la mișcări de ridicare a piciorului?
- Atârnarea în ham: în magazin ar trebui să ți se permită să te lași în ham într-un punct fix (simulare la a sta în regrupare, a gândi intens și a medita la sensul vieții cât îți dai seama cum se face un pas la escaladă etc.). Simți că îți sugrumă circulația sângelui în picioare? Simți că hamul te ghemuiește/strânge? Te jenează la spate?
(hamul meu este Black Diamond Lotus, pe care îl folosesc de vreo 2 ani și cu care sunt foarte fericită)
2. Confortul:
În funcție de utilizare diferă și lățimea/grosimea centurii și a chingilor de picioare. Unele hamuri au chingile mai late, cu întărituri pentru a fi mai moi, ca să facă mai suportabilă purtarea îndelungată sau staționarea suspendat în ele (de obicei hamurile destinate utilizării pe tot timpul anului la alpinism sau big wall) în timp ce altele sunt minimaliste pentru o greutate mai mică și respirabilitate mai mare, dar sunt și mai puțin confortabile.
Cu cât este mai gros, un ham va ține mai mult de cald deci nu va fi o plăcere să îl porți în zile călduroase. Deci orice ai alege va avea avantaje și dezavantaje
3. Poziția și numărul chingilor de echipament:
La vechiul meu ham, unisex, nu ajungeam niciodată cu ușurință la setul de chingi din spate. Prin urmare nu le foloseam mai niciodată. Cu un model de damă am acces ușor la ele, sunt plasate mai în față.
Totodată, numărul chingilor poate să difere în funcție de profilul hamului. De la 2 (pentru escaladă) la 6+ (big wall).
4. Echiparea hamului:
Acum producătorii fac hamuri dedicate pentru diferitele ramuri ale cățărării: mai ușoare pentru escaladă, mai grele și mai rezistente pentru big wall sau utilizare heavy duty, de iarnă/vară și tot așa.
Pentru că practic alpinismul pe tot parcursul anului, am ales un ham care permite și atașarea ușoară de echipament de iarnă. Mai exact, pe lângă chingile de echipament mai are și crestături pentru atașarea carabelor de transport pe care poți pune șuruburi de gheață, asigurări mobile sau pioleții. Și aceste plasamente ar trebui să fie ușor accesibile, mai ales că iarna ești și mai gros îmbrăcat, deci acces mai greu la ham.
5. Greutatea:
Aacest aspect este foarte important pe lista cățărătorilor, mai ales la alpinism, unde se adună mult echipament de cărat și distanțe mai lungi în care îl porți. Totodată, un ham mai mic este mai ușor de adaugat la bagaj. Doar că, de ținut cont, cu cât este mai ușor cu atât cresc șansele ca materialul să fie mai puțin durabil și hamul să trebuiască schimbat mai des.
6. Siguranța:
Pentru Europa există cel puțin două teste de siguranță pentru echipamentul de cățărare: testul Comunității Europene (CE) și al UIAA. Dacă cel CE este obligatoriu, nu toate produsele comercializate pe piața Uniunii Europene au trecut și testul UIAA (care are niște teste suplimentare față de CE). Am văzut căști care aveau trecut doar unul dintre aceste teste, nu m-ar mira să fie și hamuri. Asta nu este o dramă, depinde întotdeauna pentru ce vrei să folosești produsul și dacă simți că este important să îndeplinească și condițiile acestor teste extra. Câteva detalii generale despre testări aici.
Leave A Reply