Starea treseului Cipches / Csipkes: asigurari solide, regrupări pe spituri, stânca compactă;
Lungime: 5LC;
Dificultate: 8- la liber, 5B cu 6+ cu A0 la clasic;
Timp de pacurgere: 3-4 ore;
Retragere: rapel de 50 metri prin spatele Colţului Crăpat;
Echipă: George, eu
Traseul Cipcheş (care se traduce prin Traseul Crenelat) se află în Cheile Turzii, în Peretele Colţului Crăpat. Mi-a fost lăudat ca unul din cele mai frumoase din Cheile Turzii, datorită pasajelor de căţărare la liber şi a frumuseţii căţărării. Astfel, l-am ales pe el ca deschizător de drumuri în căţărare din aceste chei frumoase, pentru ca a doua zi să parcurgem Madona Neagră.
Pentru a ajunge la baza traseului există două variante principale: parcurgerea unui traseu din Peretele Sansil sau urcarea simplă pe vâlcelul de deasupra izvorului, dupa care se trversează pe brână în stânga cca 200 de metri.
Noi am optat pentru parcurgerea unui alt traseu până în dreptul bânei: Traseul Sansil (3B, 4LC).
Creasta Colţului Ascuţit şi Hiliodul văzute din Csipkes
Prima lungime (30 metri) merge oblic stânga pe o fisură bună. Pe alocuri am întâpinat pasaje delicate (6+/7-) fără prize la picioare şi tehnice la aşezarea mâinilor. Regruparea am realizat-o în 2 spituri, care permiteau o poziţie comodă.
Lungimea a doua din Csipkes este ceva mai dură (7+/8-) şi pleacă în stânga regrupării, mergând aproximativ 15 metri vertical pe o succesiune de fisuri. Traseul continuă cu un traverseu oblic stânga. În cel mai greu pas al traseului este posibilă asigurarea unui spit dintr-un trasu vecin, Călătorie Psihedelica (nu o consideri o problemă de etică atunci când intri într-un pas cu prize mici la mâini şi prize scurse la picioare). La aproximativ 5 metri de acest pas am găsit şi regruparea 😀
Cea de-a treia lungime începe pe o faţă căzută, cu prize mici (7/7+) şi continuă vertical pe cca 30 de metri (unde este regruparea). Aceasta lungime am fi putut să o parcurgem intgral la A0 (adică tras de inele 😛 ) în cazul în care nu n ieşeau paşii de gradul 7.
Cea de-a patra lungime începe oblic derapta pe un diedru căzut, care se închide în aproximativ 7 metri. Diedrul este urmat de un traverseu peste o faţă căzută unde, după 2 metri, se schimbă direcţia de mers către stânga. Din acest punct se intră într-un alt diedru, acesta fiind obturat de un tăvănel mic care se trece uşor. Înainte de regrupare mai trebuie parcursă pentru aprox. 10 metri o fisura oblic dreapta.
Ultima lungime din Csipkes, probabil şi cea mai frumoasa, pleacă vertical pe o fisură care se termina în 5 metri. Aceasta este continuată de o faţă căzuta, tehnica, după care se traversează dreapta intrând iar pe o fisură oblic dreapta până la o brână.
Din acest punct am continuat traseul prin iarba până în Creasta Hans Gora.
Pe partea drepată a crestei am găsit o regrupare cu lanţ şi inel de rapel. Din acest inel am coborât printr-un rapel de 50 de metri, dar se putea face şi din două rapeluri de 25 de metri. După terminarea rapelului retragera a constat în coborârea pe potecă până în chei… unde trecăorii se uitau ciudat la modul în care eram echipaţi 😛
*descriere tehnică realizată de George Bivuac
Leave A Reply
[…] 4 metri și ieșim din creasta Turnului Ascuțit. În spate se vedea foarte frumos peretele cu traseul Cipcheș, în care am fost fix cu un an în […]