Traseul: Umărul Padinei Popii
Amplasare: Turnul Mare al Dianei
Dificultate: 5A, pas 7-/7
Lungime: 4 LC
Piatra Craiului, un munte care oferă o mare diversitate de trasee de alpinism și de trekking și totodată un masiv înconjurat de romantism în percepția multor iubitori ai muntelui.
Prin urmare, de data asta am avut un week-end prelungit în Piatra Craiului, cu…
O primă zi dedicată Turnurilor Dianei: Umărul Padinei Popii (5A, 4LC)
A doua zi: filmări în Cheile Râșnoavei
A treia zi: Traseul Surplombelor (6A) din Padina Închisă
Venind direct din București, am urcat de dimineață spre Turnurile Dianei. Poteca lină se desfășoară spre Schitul Colțul Chiliilor pentru ca apoi să intre în pădure și să continue urcușul spre Refugiul Diana. Era așa de cald dis de dimineață încât abia așteptam să ne ascundem sub frunzișul pădurii! Marcajul este dungă albastră.
Intenția noastră era să parcurgem Traseul Floare de Colț, dar… nu aș putea spune că am nimerit intrarea. Nu am știut asta până pe la jumătatea traseului 😛
Refugiul Diana pare să fie destul de îngrijit și curat, ceea ce este frumos de observat. Este un refugiu destul de cântat și căutat (am impresia că are dedicat și un cântec folk).
De la refugiu se văd deja Turnurile Dianei, cum veghează intrarea în Padina Popii. Într-acolo ne îndreptam noi, de data aceasta pe o potecă marcată cu triunghi albastru.
Intersecția de marcaje de la Refugiul Diana:
În scurt timp am ajuns la baza turnurilor: Turnul Mic, Turnul Galben și apoi Turnul Mare al Dianei.
Nu am mai fost în zona aceasta, așa că am urcat unpic prea mult spre Padina Popii. Trecusem deja de primele lanțuri din padină atunci când am aflat că trebuia să ne întoarcem. Aveam câteva repere vagi privind intrarea în traseu și atunci când ai repere vagi ți se pare că le vezi peste tot 😛
Prin urmare, noi am văzut reperele de intrare în Floare de Colț chiar în dreapta marcajului cu explicații asupra grohotișului din Piatra Craiului
Curiozități despre grohotiș 😀
Descriere traseul Umărul Padinei Popii
Pornim pe ceea ce pare a fi prima lungime pe care găsim fix două pitoane. Aici cred că George a făcut un fel de premieră, pentru că a urmat o fisură de gradul 6+/7- fără asigurări (a montat două nuci), dar cu pasaje extra frumoase.
Aveam norișori pufoși în fundal, pentru un plus de dramatism al peisajului. Frumoase priveliști din pereții Craiului!
Regruparea a găsit-o la un copac, pe o brână de iarbă. Un copac apare și în prima regrupare a traseului Floare de Colț 😛
În spate priveliștea devenea mai expusă și mai frumoasă. Crestele Albe ale Craiului tindeau spre lumina soarelui, în competiție cu brazii.
A doua lungime continuă direct în sus, peste un tăvănel frumos (7-/7 ?). Lungimea a ieșit la liber, adică fără să ne ajutăm de bucle, ceea ce era suspect :)). În traseul Floare de Colț erau prezentați niște pași de artificial. De-abia când am terminat traseul am aflat că ceea ce am parcurs se numește traseul Umărul Padinei Popii.
Când să intrăm în a treia lungime noi încă mai credeam că suntem în Floare de Colț. Prin urmare, George a traversat până la o fisură maaare din dreapta și a încercat să o escaladeze, dar nu erau deloc asigurări.
A treia lungime virează stânga, apoi dreapta și continuă în sus pe un horn cu iarbă.
A patra lungime continuă pe horn direct în sus. Nu prea sunt asigurări și este iarbă din belșug.
Pentru a reveni la Refugiul Dianei am coborât pe creasta pe care am ajuns și apoi am făcut 4 rapeluri prin 3 hornuri din spatele turnurilor.
Un melc cățărător 😛
Doar ultimul rapel l-am făcut dintr-o regrupare deja existentă :))
Hornul dintre Turnul Mic și Turnul Galben al Dianei, prin care am făcut ultimul rapel. Se pare că pe aici este și un traseu de alpinism cu muuuuult ramonaj.
Nu am făcut Traseul Floare de Colț, dar am parcurs un altul foarte frumos și fără pasaje de artificial. Floare de Colț nu pleacă de acolo și… am cu atât mai mult un motiv să mă întorc la Turnurile Dianei 🙂
Am coborât de la refugiul Diana spre Colțul Chiliilor. Un parapantist se lăsa purtat de curenții din Piatra Mare. Cred că este foarte fain… să zbori 🙂
Măgărușii din Plaiul Foii erau dornici de mângâieri.
Plaiul Foii era deja destul de aglomerat. În spate, Craiul se înroșea sub atingerea apusului, anunțând încheierea unei alte povești.
Filmări în Cheile Râșnoavei
În a doua zi ne-am îndreptat spre Cheile Râșnoavei, unde George dorea să filmeze cu Catrinel pentru noul său film. Eu aveam să o secondez în parcurgerea Traseului Cezar Manea, așa că “m-am sacrificat” 😛
Intrarea în Zona de Agrement Cheile Râșnoavei a devenit deja foarte scumpă și a fost oarecum scandalos că taxa este cerută tuturor, chiar și celor care nu doresc să “beneficieze” de terasele lor recent instalate sau doar vor să meargă la alpinism. Taxa de intrare este de 6 RON/persoana și 11 RON/mașina. Urmează Prăpăstiile Zărneștiului? 😛
Din nou în Cezar Manea. De data asta am intrat prin varianta nouă a traseului, ale cărei pitoane sunt marcate la început cu puncte roșii.
… și interviul de după 🙂
După multe blocaje în trafic am revenit în tabăra de bază, Plaiul Foii. De acolo aveam să plecăm următoarea zi într-o nouă aventură!
Leave A Reply