Traseu: Transfăgărășan – Lacul Capra – Vârful Iezerul Caprei – Turnul Paltinului – Tunelul de pe Transfăgărășan – Lacul Bâlea
Amplasare: Munții Făgărașului
Data: Iulie 2015
După traseul Vârtopel – Arpășel a urmat o noapte în care vântul a bătut necontenit și nu ne-a lăsat să dormim prea bine. Prin urmare, a doua zi am dedicat-o unei plimbări scurte și frumoase pe creasta Munților Făgărașului în zona Lacului Bâlea.
Timp estimat: vreo 4 ore cu tot cu muuulte pauze de poze
Surse de apă: fire de apă de la izvoare, chiar la intrarea în poteca turistică, râul de munte care se varsă în Lacul Capra, la cabanele de lângă Lacul Bâlea
Plecam de pe Transfăgărășan, din curba din care se pleacă spre lacul Capra (marcaj turistic: dungă albastră). Lăsăm ușor în urmă zumzetul șoselei și al claxoanelor în favoarea vuietului de vânt. Făgărașul era plin de șiroaie de apă și de flori micuțe și rezistente. Nu este ușor să înflorești la altitudinile astea, unde vântul poate să coboare temperatura până sub 0 grade.
Urcăm astfel în diagonală pe fața versantului până dăm de niște ochiuri de apă și o cascadă. Mai sus erau lacurile Capra și Căprița, străjuite de Monumentul Alpiniștilor și de o mlțime de gunoaie. Ce-și mai iubesc munțomanii munții…
De lângă Lacul Capra schimbăm marcajul în dungă roșie și cotim stânga din șaua Caprei spre vârful Iezerul Caprei (2417m).
Ce clar se văd potecile turistice în Munții Făgăraș, pe unde bocancii turiștilor au săpat șanțuri în pășunea alpină. Lacul glaciar Capra și Vârful Vânătoarea lui Buteanu, văzute de sus:
Creasta Munților Făgăraș cu ultimele urme de zăpadă:
Din Fereastra Mare a Bâlei se vedea mini-orășelul sezonier de lângă Lacul Bâlea. Între timp pe noi ne bătea vântul de ne zăpăcea. Era suuuper frig. Aveam să aflu că minima în ziua cu pricina fusese de 1 grad Celsius. Un grad înțepător.
Lacul Bâlea, Transfăgărășanul și orășelul care se formează vara pe lângă Cabana Paltinul și Cabana Lacul Bâlea:
Spre Șaua Paltinul ocolim creasta pe stânga și dintr-o dată plimbarea devine mult mai ușoară. Pe aici eram protejați de vântul rece și parcă se înjumătățea efortul.Din șa domină priveliștea către Vârfurile Negoiu și Călțun.
Noi aveam să cotim stânga aici ca să coborâm spre mașină. Urcăm pe un vârf nemarcat de pe care remarcăm o coamă ce coboară spre o potecă marcată. Ici colo găseam momâi și așa ajungem în poteca de curce albastră ce ne conduce printre ultimele flori de rhododendron ale sezonului, către tunelul de pe Transfăgărășan.
Pe partea cealaltă a tunelului era o altă lume, în care vuia muzica și turiștii erau peste tot. Aici sălbăticia muntelui era tare îmblânzită, lăsând loc confortului și accesului la tot felul de alte tentații 🙂
La mulți ani, R&A, mai ales că ați sărbătorit recent!
O legendă cu marcajele turistice din Munții Făgăraș la acest link.
3 Comments
Servus Ioana! Daca-mi permiti, o mica corectura: Monumentul lui Nerlinger nu este cel de langa lacul Capra. El se afla sus in creasta, mai la E de Ferestra Zmeilor.
Cel de pe malul lacului Capra, este dedicat celor 4 altinisti care au murit, acoperiti de avalansa, in caldarea Fundul Caprei dupa premiera hibernala a crestei Arpasel-Vartopel. Nu stiu daca are un nume anume, eu il stiu ca Monumentul Alpinistilor.
Marius
Bună Marius,
Mulțumesc pentru corectură și pentru perspectiva istorică, am modificat 🙂
Fagarasul devine ceea ce a fost odinioara Bucegiul, ca interes turistic. Ce e de apreciat e ca turistii parca il conserva mai bine, asta probabil unde nu este totusi accesibil orisicui.